YAŞAM 12 Nisan 2017
60,3b OKUNMA     865 PAYLAŞIM

Doktorlardaki ''İnternetten Araştırdım'' Alerjisi

Sizin de başınıza mutlaka gelmiştir bu durum. Doktora gidersiniz, derdinizi anlatırken internetten araştırdığınızı da eklersiniz fakat bu durum doktorun pek de hoşuna gitmez ve hoşuna gitmediğini de bir şekilde belli eder. Sözlük yazarları da bu durumdan dert yanmışlar.


daha "internetten araştırdım" cümlesine normal tepkiler veren bir doktorla karşılaşmadım diyebilirim.

sonuncusu bir pisikiyatristte oldu. yaygın anksiyete bozukluğu için gittim. amacım bir iki ilaç yazsın. daha sakin olayım, daha az takayım kafaya falan. bi bokum yok yani anlayacağınız. bir iki güzel söz söylesin. özgüven yapsın azıcık. oradan çıkayım, kendimi bi bok sanayım, değerli hissedeyim türünden şeyler. anladınız işte.

sıra bana geldi. çaldım kapıyı, kibar konuşuyorum, koltuğun köşesine oturuyorum falan ( hastalığın semptomlarıymış, hastalık geçince anladım) yukarıda hissettiğim şeyleri anlattım sonra dedim ki ; ben araştırdım doktor bey yaygın anksiyete bozukluğu diye bir şey varmış. o galiba.

sen misin internet diyen? afedersin 5 dakika köpürerek konuştu. bi tek duvardaki psikiyatrist diplomasını götüme sokmadı, belki onu da yapardı.

sonra nasıl olduysa siniri geçti. anlattı durumum hakkında. yaygın anksiyete bozukluğu tanısı olan reçeteyi ve benim önerdiğim ilacı da yazdıktan sonra uğurladı beni.

memleket dahilinde egosu bu kadar yüksek bir "çayın çökmesini beklerken çay istediğinizde sinirlenen kahveci"leri gördüm bir de bu doktorları. sen insan olarak bir bok bilemezsin. her boku doktor bilir. ne yazarsa yutmak zorundasın, yat derse yatacaksın masaya. meslek ne olursa olsun insan olmak önemli dedikleri bu olsa gerek.

ben de bir zamanlar vücudumdaki bir rahatsızlıktan dolayı çok endişelenmiş, internet üzerinden yoğun bir araştırma yapmış, olabilecek bütün hastalıkları incelemiştim. bunu, doktora derdimi anlatırken " şu şu hastalık belirtilerini okudum, bende de böyle belirtiler var bunun için size geldim. " dediğim vakit doktor kadın gülüp dalga geçmeye başladı. yok memlekette onlardan başka herkes doktormuş da, aslında onlara gerek yokmuş da vs. vs. ya bu nasıl şişirilmiş egodur anlayamıyorum. hem heryerde bas bas kampanyalar düzenliyorlar halkta farkındalık yaratmak adına. hastaya geç teşhis yapıldığında yine hasta kişiyi cahillikle, umursamazlıkla suçluyorlar. ama birşeylere ilgili olup araştırınca suç oluyor. sanki kendileri hep doğru teşhisi koyuyormuş gibi havalar...

tabi gerçekten aşmış doktorlar böyle davranmak yerine kişiyi dinliyor ve daha çok bilgilendiriyor. normal insan olan da böyle davranır zaten.

babası 5 doktorun yanlış teşhisi ve 15 yıllık doktorunun ihmali sonucu öl(dürül)müş biri olarak, babamın semptomlarını google'a bakıp şak diye aylarca konulamayan teşhisi bulmuştum.

neden 5 doktora (gata, international, acıbadem, çeşitli profesörler vb.) gittik de aklıma google'a semptomları yazmak hiç gelmedi diye çok ağladım.

siz siz olun hiçbir ama hiçbir doktora güvenmeyin. kendiniz araştırın. en azından araştırdım yanlış bulmuşum dersiniz, kendiniz etmiş olursunuz, bir başkasının yanına kar kalacak hatasının sonucu ile yaşamanız gerekmez.

(doktor nefretimi cehaletime bağlayacak doktorlara bir anımı anlatayım ki olayın duygusal kısmını kabullenip kendileri için "ex" ya da "hasta" olan "şey"lerin birilerinin canı olduğunu iki gıdım idrak etsinler. bir hastane odası, doktora en sevdiğiniz insanın durumunu soruyorsunuz, tedavi nasıl olacak, hangi aşamada vb. elindeki mektup açacağı ile o esnada faturalarını açmakta olan prof bölüm başkanı bilmemne doktor, (ki kendisini 10 yıldır tanımaktasınız)


- yavrum çekirge bir sıçrar iki sıçrar, senin baba bu sefer gidici.

diyor. o mektup açıcağını onun böğrüne saplamadığınız için her gün pişmanlıkla yaşıyorsunuz senelerce... ve hala bazen keşke diyorsunuz, keşke ilk duyduğumda google'a yazsaydım belirtileri, doktorlardan medet umacağım yere

bu arada doktor nefretime laf edecekler için: 

babamın pilot olduğunu ve geç teşhis sebebiyle kanserden öldüğünü belirteyim.
pilotların düzenli kontrolden geçmeleri gerektiğini yani hani 10 yılda bir hastaneye giden bizler gibi olmadıklarını hatırlatayım. 

kanseri kemik metastazı yapana kadar teşhis edemediklerini ve fıtık olabilir dedikleri için metastaz ağrısı çeken hastaya aylarca egzersiz yaptırdıklarını (3 doktor birden farklı egzersiz programları verdi) ileteyim.

ailede kanser öyküsü olduğunu da (hem babaanne hem dede de kanserden "gitmişti" çekirge esprileri yapan 15 yıllık kişisel doktorunun bilmemesinin söz konusu olmadığını belirteyim.
babam doktoruna "abi" derdi, doktoru onun için kızına "çekirge" dedi. 

benim hikayem budur.

bazi genelgecer tedavi yontemlerinin haksiz ve hatta yer yer kontraendike oldugu durumlar cildirtir doktorlari..

yoksa inanin doktor bilgili hastayi sever.. cunku latince terminolojiye bogulan bi doktor, halk diliyle anlatmaya calisirken durumu sebek olur beceremez..

simdi doktorlar kanser lafini nadir kullanir mesela.. neden ? cunku her kanser kanser degildir.. bunun beningi var maligni var.. ama bunu karsidakine anlatmak acaip yorucu bisi.. buyuk tnm klasifikasyonunu kendileri bile zor anliyolar zira doktorlarin.. bunun yerine arastirma yapip gelmis bi hasta oldu mu , doktor rahatliyo..

ama bi de netten okudugunu kimin yazdigini sorgulamayan, dahasi doktora sirf kendi okudugunu kabul ettirmek icin giden bi elitist kesim var.. gercekleri gorelim, bunu yapana dam kendinin en az doktor kadar kaliteli ve egitimli oldugu dusuncesiyle okumustur ya da hipokondriyaktir paso hastalik okuyodur.. ole adamla haliyle sinir olunur.. doktor oldugu icin degil, ukala adamlara herkes sinir oldugu icin..


bi de gelelim isin tehlike boyutuna.. tr de malum recetesiz satilmayan ilac yok.. cocuguna atesi cikti diye siradan bi gripte antibiyotik veren anne, cocugunun allah korusun yarin obur gun ciddi bi enfeksiyon gecirdiginde verilecek antibiyotik spekturumu sikiyodur farkinda olmadan.. avrupada kesinlikle receteyle satilan genis spektrumlu antibiyotikler trde leblebi niyetine iciliyo.. augmentini duymayan yoktur herhalde bu elit ortamda dimi totorolar ? bu iste buyuk bi sorun.. hem doktor icin hem cocuk icin.. doktoru siktir et, cocuk icin.. bobrekleri icin, bagisiklik kazandigi ilaclarin bi daha kullanilamayacagi icin..

bi de isin alternatif tip olayi var.. oraya girmiyorum bile.. kafanizda birbirinizi yiyen hucrelere karsi evellalah cozum buluruz diyip yesil cay icmelerini "fetva veren" adamlarin lafiyla 7/24 yesil cay icen insanlar taniyorum ben.. ve inanin bana, her bitkinin zarari vardir..

bi dandik c vitamini.. al arkadasim nolucak ki diye dusunuyo insan gidiyo marketten aliyo bi solgarini pharmatonunu.. cunku biz kendiimize bakan fitness merkezine giden adamlariz, oysa o vitaminlerin 1 gramlik asimi yeri geliyo bobregi, karacigeri sikiyo atiyo..

hop hop yutttugumuz , orta yasli hanimlarin vazgecilmezi passiflora, paracetamol; zamaninda yaslilarin hic bi doktora danismadan aldiklari bi yarim aspirin.. bunlarin hepsi banal ve bilindik ilaclar evet, ama var ya en cok da komplikasyona sahip olanlar bunlar..

kafasina gore aspirin almanin sonucunu, bi kazada olumle odeyebiliyo insanlar.. paracetamol zehirlenmesinden karaciger transplantasyonuna uzanan yol cok da uzun olmayabiliyo..


dogum kontrol haplari ve greyfurt iliskisi var.. cyp sistemi var.. enzimler var.. semptomlar var.. kafam kadar kitaplar var.. bir dandik vitaminin bile bugun gerekliliginin sorgulayan bilimadamlari doktorlar var.. pubmedde yaziyolar carsaf carsaf..

iste o yuzden , internet copluktur.. kulaktan dolma her bilgi gibi.. insan vucudu muthis naif ve cok kirilgan bi sistem.. 100 kiloluk adami bile ben bi kac gram potasyumla elimi bile surmeden gebertebilirim..

hal boyleyken, sen ac oku hastaliklari tedavisini patofizyolojisini nereye kadar okuyabileceksin ama ? atesin bile 100e yakin ayirici tanisinin oldugu bu tibbi alemde, ne kadar dogru koyabileceksin tanini ?

ama stoma icin hastalar grup kurar oturur kendilerine bakim nasi yapilir, ne kadar surede degistirilir bunlari tartisirrlar web sitesine vidyolar bilgiler koyarlar.. onlara lafim yok..

dedigim gibi cizgiler ince fakat sonuclari yarrak kadar kalin olabilir.. bi doktor bunlari size bole tek tek anlatmaz.. ben de anca milyonda birini anlatabildim zaten..

doktor sadece "geldi yine kendini doktor sanan tipini siktiklerim" der bön bön bakar, gecer hastalarinin muayenesine devam eder..

lutfen egitime saygi duyalim.. herkesin cvsini kabartmak icin yaptigi dandik kurslara, sertifikalara bile saygisi varken; bi tip diplomasini kucumsemeyelim..

gorulmeyen yan etkisi goruldu mu, gene kostur kostur doktora gidicen yani zuckerberge ya da gugila degil..