YAŞAM 2 Eylül 2024
4,9b OKUNMA     122 PAYLAŞIM

Dolmakalem Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler ve En Kaliteli Markalar

En iyi dolmakalem markaları hangileri? Japon mu, Alman mı? Peki ya mürekkep ve kağıt konusu?

azıcık mürekkep yalamış, kelimeleri seven, düşünceleri kafasından taşıp kağıda dökülen insanların - ki bunlar çocukluğunda kırtasiyelere dadanan familyadandır - favori gereçlerinden birisi dolmakalem. aslında sadece dolmakalem olarak değil mürekkep ve kağıdı da içeren daha geniş bir dünyayı içerir dolmakalem hobisi.

her teknik malzemede olduğu gibi bunun da iyisini ya almanlar ya japonlar yapar. işin teknik detaylarına çok girmeden markalardan bahsedeceğim.

japon markalar

sailor: kalemlerin şahıdır. şu ana kadar denediğim nibler içerisinde en çok keyif veren, insanı yazmaya teşvik eden bu arkadaş oldu. üç tasarımı, $100'lik kalemine bile 21 karat altın üç koyması (montblanc dahil diğer bütün markalar 18k veya 14k altın üç kullanırken) gibi avantajları say say bitmez. 21 karat altını nib'lere koyan ilk markadır. pilot ve platinum kadar geniş bir yelpazeleri yoktur.

pilot: çok geniş yelpazede üretim yapan, her bütçeye ve amaca hizmet eden kalemleri tasarlayan marka. pilot kalemi dediğimiz ürün aynı selpak gibi bu arkadaşların adıyla anılmaya başlamıştır. ama bence üçü bir sailor değildir. konvertörleriyle ilgili de çok şikayet duyuyorum reddit'te.

platinum: hava geçirmeyen tak çıkar kapak patentleri sayesinde düşük seviye kalemlerde bile mürekkebi kurutmayan bir marka.

nakaya: platinum'dan emekli olan kalem ustalarının torun severken bir yandan acele etmeden, yavaş yavaş yaptıkları el yapımı kalemler.

namiki: bu da pilot'un premium markası. lacquer diye geçen özel bir kaplamaya sahip kalemler olduğundan oldukça pahalıya satılırlar.

alman markalar

montblanc: artık kalem işini aşarak saat, parfüm gibi yan ürünlerle kendini lüks bir yere konumlandırmış olan marka. yine de $1000'a kalem satabiliyorlarsa bir esprileri vardır diye düşünüyorum.

pelikan: aslında mürekkep üreterek başlasalar da dolmakalemlere piston mekanizmasını getiren markadir. sailor'dan çok eksiği olmasa da handikapı onun en az iki katı fiyatına satılması oluyor.

lamy: hem modern tasarımları, hem de yeterli ıslaklıkta tıkanmadan yazmalarından dolayı öne çıkan bir firma.

kaweco: küçük cep kalemleri üreten firma ama uçlarının başarılı olduğunu söyleyemeyeceğim. zaten kuru olan uçları kağıda dökündüğünüz anda yazmayabiliyor. 2 kalemine sahibim ama artık kullanmıyorum.

diğerleri

faber castell ve diplomat kullanmadım, bilemeyeceğim.

italyan kalemler visconti ve montegrappa tasarıma ağırlık veren kalemler olarak öne çıkıyor. genelde koleksiyon ürünleri üretiyorlar ama reddit'te $1000'a aldığı visconti'den şikayet edenleri görmek mümkün. bu nedenle çok önermem şahsen.

son olarak giriş seviyesinde daha uygun bir kalem arıyorsanız tayvan menşeli bir marka olan twsbi bulundukları fiyat aralığındaki en iyi kalemleri üretiyorlar. elbette bir sailor nib kalitesi beklemeyin ama özellikle stabil yazımı, yüksek mürekkep kapasiteli pistonu ve transparan gövdesiyle üzmeyecek bir kalemdir.

kağıt konusu

dolmakalemler ballpoint kalemlere göre kağıda daha fazla mürekkep bırakabildiği için genelde yazının arkaya geçmesi veya kağıdına göre feathering dediğimiz dağılması meydana gelebiliyor. bu nedenle yüksek gramajlı kağıt kullanmakta fayda var. yine de kimi mürekkep kalem kombinasyonları normal ofis kağıdına da rahatça yazabilmenizi sağlar.

özellikle f kalemleri, dry olarak bilinen mürekkeplerle kullanırsanız normal kağıda da rahatlıkla yazarsınız. ama moleskine defter aldıktan sonra yaşadığım hayal kırıklığını unutmuyorum mesela çünkü hiç uygun değil dolmakaleme.

tomoe river: japon mühendisliğinin geldiği son nokta. adamlar incecik, hafif kağıt yapmışlar ama dolmakalem performansı mükemmel. maruman, rhodia gibi kağıtların iki katı ağırlıkta sağlayabildiği performansı incecik kağıtta vermesi çok güzel. hafif krem rengi ve genelde saf yaprak olarak satılıyor ama biraz ararsanız bu kağıttan yapılmış defterleri de bulursunuz.

midori: diğer markalara göre daha tirtikli, dişli dokuya sahip defter markası. şahsen ben zaten feedback'e sahip sailor üç kullandığım için bir de dışlı kağıt kullanınca çok sürtünme oluşuyor. bu nedenle kullanmıyorum ama seveni çok. özellikle lamy gibi kaygan uçlarda güzel bir tezat yaratabilir. yine hafif krem rengi kağıtları.

maruman ve kokuyo: tomoe'ye göre daha kaygan ve ağır kağıtlar üreten japon defter markası. yaprak olarak da satılıyorlar. kalın oldukları için performansları da iyi.

rhodia ve clairefontaine: japon kardeşlerinin aksina yaprak olarak değil ama sadece defter olarak bulabildiğim fransız markaları. rhodia clairefontaine tarafından satın alındı.

özetlemek gerekirse kalın, pürüzsüz ve elinize hafif yağlı gibi gelebilecek kağıtları üretenler maruman, kokuyo, rhodia ve clairefontaine markalarıdır. bunun dışında şahsına münhasır olan tomoe river inceliğiyle ve mürekkep performansıyla, midori ise hafif pürüzlü yapısıyla kendini farklılaştıran kağıtlar. benim favorim tomoe river, defter olarak da maruman kullanıyorum.

mürekkep konusu

son olarak kalemi kullanarak kağıtta iz bırakmanızı sağlayacak akışkan sıvı. en kaba hatlarıyla 3 ana grup altında incelenebilir.

boya bazlı mürekkepler: bunlar son dönemde yaygınlaşan en yaygın mürekkep tipidir. aldığınız mürekkep muhtemelen boya bazlıdır. dezavantajı dayanıklı olmaması ve hava, şu ile temasında zaman içinde bozulmasıdır. bir nevi kağıda boya bırakmış oluyorsunuz zira.

pigment bazlı mürekkepler: bunlar boya bazlılara göre daha kalıcı olan ve rengarenk mürekkep yapılmasına olanak veren pigmentlerden üretilen mürekkeplerdir. pigment dediğiniz bildiğiniz boya tozu ile karıştırılan mürekkepler. bu tip mürekkepler boya bazlılara göre daha kalıcı olmalarına rağmen gözle görülemeyecek seviyede olsa da katı parçacık içerdiklerinden çapıllary effect ile çalışan bir kalemde kullanmayı tercih etmiyorum.

demir mazı mürekkebi: iron gall olarak bilinen bu mürekkepler aslında tarihi olan kullanılan mürekkep türüdür. yani da vinci, dante alığhieri vs. birçok tarihi şahsiyet bu mürekkepleri kullanmıştır. içinde demir tuzu ve asit bulunur. mürekkebin içindeki demir havayla temas edince oksitleşir ve mürekkebin daha köyü bir hale gelmesine yol açar. bu şekilde kağıt üzerinde daha kalıcı bir mürekkep elde etmiş olunur.

yüzyıllar önce demir mazı ile yazılmış yazıların günümüze kalabilmiş olması da dayanıklığının bir göstergesidir. asidik olduğu için çelik nibleri zamanla yediği söylenir. bu ne kadar doğru bilemiyorum çünkü günümüzde üretilen demir mazı mürekkepleri genelde ehlileştirilmiş oluyor. ben altın üç kullandığım için çekinmeden yazıyorum ama siz yine de bilin.

demir mazı mürekkebini her markadan bulmak zor. r&k, kwz gibi markalarda mevcut. pelikan 4001'in blue black versiyonu böyle.

mürekkep için önereceğim markalar rohrer & klingner ve pelikan'dır. özellikle pelikan 4001 serisi tam bir fiyat performans serisidir. pek bilinmez ama pelikan şimdi her türlü kırtasiye malzemesini üretse de orijinalinde bir mürekkep firmasıdır.

benim şu anda en çok kullandığım kombinasyon sailor realo pro gear ($200'a bulunabiliyor, tek pistonlu sailor olduğu için kullanıyorum) tomoe river pelikan 4001 blue black