EDEBİYAT 9 Mart 2018
23,6b OKUNMA     750 PAYLAŞIM

Douglas Adams, İhsan Oktay Anar ve Kurt Vonnegut'u İlginç Bir Şekilde Buluşturan Sayı: 42

42'yi genellikle kült bilim kurgu Otostopçunun Galaksi Rehberi'nin yazarı Douglas Adams'tan biliyoruz ancak iki ünlü yazar daha bu sayıyı benzer anlarda kullanmış kitaplarında.

douglas adams ayağıyla büyük sükse yapmış, daha büyük bir kurmacanın topudur kırk iki. douglas adams, kurt vonnegut ve ihsan oktay anar'ın kesiştiği yerde dolanır durur.

şöyle ki:

şampiyonların kahvaltısı

şampiyonların kahvaltısı 1973 yılında yayınlanmış. yedinci bölümde kilgore trout (kurt vonnegut-kilgore trout, ihsan oktay anar-uzun ihsan efendi cümbüşü ayrı bir entry konusu olabilir, olmalıdır.) new york city sinemasının erkekler tuvaletinde işini gördükten sonra havlu rulosunun yanında bir fayansın üzerinde “hayatın amacı nedir?” yazısına rastlar. kalemi olsa “evrenin yaratıcısı nın gözü, kulağı ve vicdanı olmaktır tabi, seni aptal” yazacaktır ama kalemi yoktur yazamaz. kilgore trout sinemadan çıkarken evrenin yaratıcısı nın gözü kulağı ve vicdanı olarak o na şu telepatik mesajı gönderir “şu anda kırk ikinci caddeye doğru ilerliyorum. sen kırk ikinci caddeyi ne kadar iyi bilirsin?”

otostopçunun galaksi rehberi

otostopçunun galaksi rehberi 1979 yılında yayınlanmış. ve malumun ilamı:

"pekala" dedi derin düşünce "büyük sorunun cevabı ..."
"evet ...!"
"hayat, evren ve her şeye dair ..." dedi derin düşünce.
"evet ...!"
" cevabı ..." dedi derin düşünce ve durakladı.
"evet ...!"
"cevabı ..."
"evet ...!!! ...?"
"kırk iki," dedi derin düşünce sonsuz bir ihtişam ve sakinlikle.

kitab-ül hiyel

ve kitab ül hiyel 1996'da yayınlanmış. yafes çelebi, büyük iskenderin kara iktidar taşını bulup kaybettiği yerdeki evinde ölümü yenebilmek sonsuz iktidara sahip olmak için hiyel ilmiyle uğraşır. yafes çelebi de kara iktidar taşına çok kısa bir süre için sahip olacak ama kaybedecektir. yafes çelebinin başına gelenler varisi calud ve onun varisi üzeyir bey in de başına gelecek taşa kimse sahip çıkamayacaktır .daha sonraları ravilerin beyanlarından anlaşılır ki taş her kırk iki yılda bir varlığa gelip dört saat on iki dakika kaldıktan sonra kaybolur ve kırk iki yıl boyunca bu durum sürer.

Bonus: Douglas Adams'ın özellikle 42'yi kullanmasının bir sebebi var mıydı?

42, douglas adams'ın, otostopçunun galaksi rehberi isimli kitabında geçen "hayatın anlamı nedir?" sorusunun cevabı. "42" rakamının altında aslında kritik önemde bir ironi yatıyor. burada, 42 yerine 81 de olabilirdi veya herhangi başka bir rakam veya kelime de. yazar burada; "hayat çok kısa ve ömrünüzü hayatın içinde bir anlam arayarak boşuna tüketmeyin. çünkü bu hayattaki hiçbir şeyin, hiçbir yerinde herhangi bir anlam yoktur. sadece, şu sınırlı hayatınızdan mümkün olabildiğince keyif alarak yaşamanıza bakın." demeye çalışıyor.