EKONOMİ 23 Şubat 2021
32,5b OKUNMA     545 PAYLAŞIM

Döviz Kurunun Düşmesiyle Gündeme Gelen Ters Dolarizasyon Nedir?

Amerikan Doları kurunun 7.04 seviyelerine gerilemesi ters dolarizasyon konusunu da gündeme taşıdı. Peki nedir bu?
iStock

nedir bu?

ters dolarizasyon, dolarizasyonun azalması durumudur. yerel para biriminin dövize kaptırdığı asli görevlerini tekrar yerine getirmeye başlaması, yerel para birimi kullanımının döviz kullanımı aleyhine artmasıdır. döviz cinsi yatırımların toplam yatırımlar içindeki payının azalması bu sonucu doğuran bir etkendir.

örnek olarak: önceleri evini çok güvendiği bir para birimi olan nikaragua kordobası bazında kiraya veren ev sahibinin, kira bedeli için yeniden liraya dönmesi öncesinde içinde bulunduğu psikolojik durum verilebilir.

ülkemizdeki gündemine dair

son dönemde ülkemizde dolarizasyon özellikle kurların artması ile çok arttı, vatandaşların döviz hesapları rekorlar kırdı. bu da kurların daha da artmasına sebep oldu. şimdi kurları düşürmek için faiz artırımı gibi yollarla ters dolarizasyon hedefleniyor.

kurların 8,50 seviyelerinden en son 7,05 seviyelerine gelmesi ile vatandaşların dövizlerini bozdurmaya başladığı yani ters dolarizasyonun başladığı söyleniyordu. fakat habertürk'ün haberine göre vatandaş dövizleri tutmaya devam ediyor, kıpırdamıyormuş. bozdurma falan yokmuş ortada.

şayet bunu anlamak güç değil. mesela dolar kuru 6 kasım 2020'de 8,52 ile tarihi zirveyi görüp 3 gün sonra 8,06 bir 3 gün daha sonra 7,68 görmüş. vatandaş nasıl kıpırdasın, büyük ihtimalle herkes maliyet 8'e yakın veya üstü yakalandı, bir anda aşağı gidince de bozduramadı. şimdi kim zararına bozdurmak ister? olması gereken 1 haftada kurların %10 aşağı inmesi değil, yavaş yavaş dengeli bir şekilde indirilmesi idi. bu durumda ters dolarizasyon biraz zor gözüküyor ama imkansız değil.