BASKETBOL 24 Ekim 2022
7,6b OKUNMA     202 PAYLAŞIM

Drazen Petroviç'in Hocasından Ders Almış Birinden: Yıldız Gardı Başarıya Götüren Çalışma Metodu

1993'teki erken ölümüyle kalp kıran Hırvat yıldızın kendine has bir çalışma pratiği varmış. Bunu, Drazen Petroviç'e hocalık yapan birinden bizzat dinlemiş bir Sözlük yazarı anlatıyor hem de. Buyrun.

Sol fotoğraf: Steve Lipofsky / Basketballphoto.com

kendisinin hırvatistanda altyapıda oynarken 3 sene koçluğunu yapmış faruk kulenovic adlı bir antrenörü vardır. faruk koçun yolu türkiye'den de geçmiştir ve çeşitli takımlarda çalışmıştır. ben de seneler önce bir takımda faruk kulenovic'in iki sene boyunca oyuncusu idim. kendisi bir yaz antrenmanından sonra bizim performansımızı arttırmak için bizi takımca toplayıp drazen petrovic ile ilgili bir hikaye anlatmıştı...

drazen petrovic inanılmaz çalışkan bir oyuncuymuş altyapıda iken

çok güçlüymüş ve epey de hızlıymış. o kadar iyi bir guardmış ki penetre edince kendisini kimse durduramazmış. bu yüzden pek şut denemeye gerek bile duymadan hep penetre edermiş. şutu da iyiymiş ama penetresini durdurabilen kimse olmadığı için genelde hep içeri drive ederek garanti sayıya gidermiş. bu şekilde oynarken insanlar drazen petrovic için "şutu yok, sadece penetre edebiliyor, başka bi numarası yok" gibi laflar etmeye başlamış. drazen petrovic de bu tip eleştiriler karşısında jordan'ın "and i took that personally" durumu gibi rahatsız olmuş ve şutuna odaklanmaya karar vermiş.

drazen petrovic, şutunu geliştirmek için her antrenmandan sonra 100 adet üçlük sokup öyle salondan çıkmaya karar vermiş

ama bu normal bir 100 üçlük değilmiş. attığı üçlüklerin hiçbirinin potaya değmemesi gerekiyormuş. eğer potaya en ufak bile temas ederse bunu saymıyormuş ve sadece tamamen deliksiz giren üçlüklerini sayıyormuş. girmeyen veya potaya çarpıp giren üçlüklerini eksi 1 olarak sayıyormuş, mesela 51'de iken potaya çarpıp giren bir üçlük atarsa skor 50'ye düşüyormuş. 100 yapmadan da antrenman sahasını asla terk etmiyormuş, bu saatler sürse de bunu yapıp öyle eve gidiyormuş. kimse ona bunu yapmasını da söylememiş, takım arkadaşları ve başka insanlar onun hırvatistan'ın en iyi oyuncularından birisi iken bu kadar çalışmasını gerekli bile bulmuyorlarmış. ama o çalışmaya devam etmiş.

petrovic bunu tam 1 sene boyunca her antrenmandan sonra yapmış ve sonunda üçlükleri o kadar iyi olmuş ki penetre etmeye gerek bile duymamaya başlamış, zira neredeyse bütün üçlükleri giriyormuş. bu halini gören insanlar da bu sefer "sadece üçlük atıyor, penetresi yok" diye eleştirmeye devam etmişler :)

faruk koç demişti ki, "işte drazen petrovic böyle çalışıyordu ve sonunda avrupa'nın en iyi oyuncusu oldu. siz ise antrenman bittiği gibi soyunma odasına koşuyor ve eve gidiyorsunuz. size drazen petrovic'in yaptığını yapın demiyorum ama iyi oyuncu olmak için antrenman bitince de çalışmanız kendinizi geliştirmeniz gerekiyor." bize antrenman yapmanın önemini bu şekilde anlatmıştı.

bu da böyle bir anımdır...