OTOMOTİV 27 Aralık 2017
223b OKUNMA     1429 PAYLAŞIM

DSG Şanzımana Sahip Araç Kullananların Dikkat Etmesi Gereken Noktalar

Direct Shift Gearbox (DSG), Volkswagen tarafından geliştirilen bir otomatik şanzıman türü. Bu şanzımana sahip bir aracınız varsa aşağıdaki tavsiyeleri dinlemek hiç fena olmaz.

dsg'nin 2013 sonrası (yağ tipi değişmiş olan) versiyonunda düzgün kullanımda herhangi bir sorun yaşama ihtimaliniz 0'a yakındır.

peki düzgün kullanım ne demek? aslında manuel şanzımanlarınkine benzer. sonuçta dsg dahil tüm çift kavramalı şanzımanlar temel olarak 2 adet manuel şanzımanın birleşiminden oluşmaktalar.

dikkat edilmesi gerekenler şunlar:

1. arabayı gaza basmadan, sadece ayağı frenden biraz kaldırarak götürmemeye çalışın

bu olaya "creeping" denmekte ve arabayı yarım debriyajla götürmek anlamına geliyor. özellikle yokuş yukarı yapıldığında balataların aşınmasına ve şanzımanın ısınmasına neden olur. o yüzden sürekli yarım debriyaj gitmektense, öndeki araçla arayı biraz açıp adam gibi gidecek mesafe olduğunda harekete geçmek daha doğru. şanzımanın tam olarak ne zaman tam kavrama yaptığını da devir göstergesine bakarak görebilirsiniz. tsi golf için konuşursak, motor devri 800-900 civarında iken boşta, 900-1100 arası yarım kavrama, 1100 üzerinde ise tam kavrama yapıldığını söyleyebiliriz. dolayısı ile devir saati 1000'de ise mesela ya durun, ya da gaza basıp tam kavrama yaptırın. başka motorlarda bu değerleri kendiniz de bulabilirsiniz devir saatinin davranışını ve aracın titreşimini inceleyerek.

2. aşırı trafiğe girdiğinizde manuel mode geçip vitesi 1'de tutun

öteki türlü şanzıman en ufak hızlanmanızda 2. vitese geçecek ancak tekrar yavaşladığınızda neredeyse siz durana kadar 1'e inmeyecek, bunun yerine yarım kavrama yapacaktır, bu da ilk maddedeki soruna neden olacaktır. eğer varsa dsg ye has olan tek sorun budur. ilk 2 vites aralığını buranın şartlarına göre ayarlamaları gerekirdi buraya yolladıkları araçlarda. diğer çift kavramalılarda bu aralık nasıl bilemiyorum belki onlarda da aynı sorun vardır.

3. arabayı özellikle yokuşta park ettikten sonra aracın tüm yükü şanzımana binmesin. yani vitesi doğrudan p moduna getirmeyin

önce durun, sonra ayağınız frendeyken el frenini çekin, ardından da ayağınızı frenden çekip arabanın ağırlığını el frenine yükleyin. şimdi vitesi p moduna alabilirsiniz. park halinden kalkarken de tam tersi. önce ayağınız frendeyken vitesi d veya r moduna getirin, sonra el frenini kaldırın.

4. trafikte beklerken vitesi n moduna falan getirmeyin

şanzımanı yapanlar beyinsiz değil zaten kendisi boşa alıyor otomatik. almadığını iddia edeni kaale almayın. auto-hold gibi sizin yerinize frene basan bir sistem yoksa aracınızda, o zaman frene adam gibi basmış olduğunuzdan da emin olun. her an kalkacakmış gibi az basıp aracı yarım debriyajda bekletmeyin.

yukarıda saydığım kurallardan ilk ikisine her zaman uymanın mümkün olmadığı açık

ancak elinizden geldiğince uymaya çalışırsanız şanzımandan yana herhangi bir sorunla karşılaşma ihtimalinizi sıfıra yaklaştırmış olursunuz. bunlar tüm çift kavramalı şanzımanlar için (edc, dct, powershift vb.) geçerli.

eğer bu kurallara uymaz, aracı devamlı creep ettirir, yokuş yerlerde yükü şanzımana yüklerseniz balatalarınız kısa sürede aşınıp titreşim yapmaya başlayabilir, hatta yokuşta bıraktığınız aracı kullanmak için gittiğinizde kaldıramadığınızı görebilirsiniz. ondan sonra işte dsg şöyle dsg böyle diye gider ekşiye yorum yazarsınız. yazımın uzunluğu da sizi yanıltmasın bunlar kesinlikle uyulması zor ve ugraş gerektiren kurallar da değiller hemen alışıyorsunuz zaten.