Dünya Haritasını Ezbere Bilmek Neden İnsanı Geliştiren Bir Şey?
dünya haritasını ezbere bilmek insanı feci değiştiren, geliştiren bir şeydir. insan ufku genişlemesinin tam karşılığıdır. bunu tamamen bir rastlantı sonucu keşfettim. şu an adı sanı duyulmamış, a4 boyutundaki dünya haritasında yeri bile belli olmayan ada ülkeleri dışında bütün ülkelerin yerini, komşularını ezbere biliyorum.
peki bunu bilmek ne işimize yarıyor, nasıl ufkumuzu genişletiyor?
anlatayım kardeşlerim. biz farkında olmadan her gün dünyanın farklı ülkeleri, farklı milletleri, farklı şehirleri, farklı yönetimleri, farklı spor takımları ve farklı gelenekleri hakkında pek çok şey duyuyoruz. ama o ülkenin haritadaki yerini bilmediğimizden ötürü, kısacası o ülke hakkında bilmemiz gereken ilk ve en önemli bilgiye sahip olmadığımızdan mütevellit yeni bilgileri anlamlandıramıyoruz. yani bu bilgiler beyinde tıpkı bölünmüş bir harddisk gibi c, d bölümleri olmadığı için bir karşılık bulamıyor, nereye kaydedileceği bilinmiyor ve kısa bir süre geri dönüşüm kutusunda kaldıktan sonra ctrl+delete işlemine maruz kalıyor.
misal bundan 7-8 ay önce kamboçya'da su festivali sırasında çok büyük bir izdiham çıktı ve yüzlerce kişi ezilerek can verdi. bu olayı hepimiz duymuşuzdur. olayı hatırlarız ama kamboçya'nın nerede olduğunu bilmeyen adam hem olayı hem de olayın kamboçya'da geçtiğini hatırlayamaz. ama bilirsen hem bu olayı unutmuyorsun, hem o haberi okurken kamboçya halkının su festivali gibi bir geleneğe sahip olduğunu öğrenip bunu sürekli hatırlıyorsun.
kinyas ve kayra'yı okurken abidjan'ın nasıl bir ülke olduğunu öğreniyor ve asla o satırları unutmuyorsun. mesela.
son bir yıldır, yani dünya haritasını kafadan ezberledikten sonra dünyaya dair o kadar çok bilgi edindim ki. hem de hiç özel bir çaba harcamadan. zaten bilgi sürekli size bir şekilde geliyor önemli olan onu anlamlandırarak sanal belleği oluşturmakta.
bu aşamadan sonra insan kendine çok güveniyor. dünyadaki olayları asla unutmuyorsunuz. dünya iyice küçülüyor.
hepinize bunu tavsiye ederim.