YEME İÇME 3 Nisan 2019
35b OKUNMA     604 PAYLAŞIM

Dünya Tarihindeki En Eski Bira Türü: Ale

Ale nedir? Ale ve Lager arasındaki fark nedir? Günümüzün en eski birası Ale hakkında bilinmesi gerekenler.
iStock

ale biraları günümüzdeki en eski bira türüdür. kökleri 8000 yıl önceye dayanır. nispeten yeni olan lager biralarından farkı, ale'in sıcak su ile fermantasyon edilmesidir. ale biraları çok daha keskin bir tada sahiptir.

onlarca ve hatta yüzlerce çeşidi vardır. ingiliz kökenlidir ama ale kelimesi almancadaki alt kelimesinden gelmektir. yani eski; bekletilmiş.

ale'e alıştıktan sonra lager pek bir tatsız gelmektedir. ve yine anladığım kadarıyla ale yönteminde biralara çok değişik lezzetler katabilirsiniz.

ale biralar üst fermantasyon biralarıdır ve en eski bira türleri bu sınıftandır. oda sıcaklığı gibi daha yüksek ısılarda fermente olurlar. fermantasyon ısısının yüksek olması sebebiyle ester olarak ifade edilen çeşitli meyvemsi tatlar oluştururlar. bu tatlar elma, armut, muz, ananas, kiraz vb. olarak ifade edilebilir, ancak bunlar belirgin olmaktan ziyade alt notalarda hissedilen tatlardır. yani kesinlikle yapay meyveli biralarda hissedilen aromalar gibi değildir.

lager biralara göre daha yoğun ve aromatik tatları ve pek çok çeşitleri mevcut.

ale ile lager mayaları farklıdır. ale mayası fermantasyonda damacanann üstünden başlayarak alkol üretirken, lager (bizim efes) alttan mayalanır. ale mayalanması 2-3 hafta arasında tamamlanır ve doğal ya da yapay gazlanma işleminden geçer geçmez tüketilir. yapması ve üretmesi kolaydır. fermantasyon için oda sıcaklığı olması yeterlidir.

lager (alman-çek ekolü) aynı sürede fermantasyonu tamamlamakla birlikte fermantasyonun 11 derece civarında (mayadan mayaya fark gösteriyor) olması şarttır. bu yüzden modern teknoloji ve klimalı sistemler öncesi almanlar yılın belli bir zamanında (yaz sonu) bu işe girişirlerdi.

fermantasyon bitince 48 saat oda sıcaklığına çıkarılıp (di-asetil dinlendirme) ardından 1c de 6-8 hafta saklama (almanca lageringdepolama) gerektirir.

Ülkemizde En Çok Tüketilen Bira Türü Lager'e Dair Bilinmesi Gerekenler