SİYASET 10 Kasım 2021
14,8b OKUNMA     424 PAYLAŞIM

Dünya Üzerinde Düzensiz Göçmenlerin Yoğun Olarak Kullandığı Rotalar

Türkiye, düzensiz göçmenler için hem ana, hem de ara duraklarından biri. Dolayısıyla bu mevzuya fazlasıyla hakimiz ancak düzensiz göç hareketi, dünyanın birçok yerinde yaşanıyor.

ülke olarak kendimizi dünyadaki en yoğun göç hareketinin merkezinde görüyoruz ama dünyanın tamamındaki düzensiz göç-göçmen akışını ve göç yollarını tek tek incelersek bence konuyu genel manâda daha iyi idrak ederiz.

dünyadaki tek düzensiz göç ya da iltica hareketleri sadece orta doğu ya da afrika kökenli değil. pek çok ulus göç ile boğuşuyor, geçiş noktası oluyor ya da küresel kaçakçılık ile ilgili bir rotanın ilk-ara-son durağı haline geliyor. bu rotalar 4 ayrı haritada değerlendiriliyor. böylelikle dünya üzerindeki genel düzensiz göç hareketine dair daha net bir resim göreceğiz.

ilk rota doğu akdeniz rotası diye tabir ediliyor

bu rota, suriye'de başlayan savaşın ardından daha da yoğunlaştı. dönem itibarıyla savaşın en şiddetli dönemlerinde insanların ülkelerinden ölmemek uğruna kaçmaları gelişmiş ülkeler tarafından anlaşılabilir görüldüğü için, durumdan faydalanmak adına suriye'den kaçanlara başka milliyetlerden insanlar da karıştı. rotanın doğu ve batı kolları bulunuyor. doğuda yer alan kısım suriye rotası. bu rota güneydoğu anadolu bölgesi sınırlarını kullanarak türkiye'ye geçiş yapıyor. türkiye'ye doğu anadolu bölgesi sınırlarını kullanarak gelen afgan, myanmar, bangladeş uyruklular ile birleşerek karadan trakya, denizden ise ege denizi üzerinden avrupa'ya ulaşıyorlar. ya da ulaşmaya çalışıyorlar.

batıda kalan kısım ise avrupa geçişi için uzun süredir akdeniz'i kullanan göç yolu. doğu kısmı genellikle somali, demokratik kongo cumhuriyeti ve güney sudan'daki çatışmalardan kaçan insanlar tarafından kullanılıyor.

diğer bir harita genel akdeniz rotasını gösteriyor

hem ortadoğu'dan hem de afrika'dan avrupa'ya deniz yoluyla ulaşmaya çalışanların yaklaşık yüzde 90'ı bu rotayı kullanıyor. bu rotayı kullanan düzensiz göçmenler günümüzde yoğunluk sıralamasına göre suriye, afganistan, eritre, nijerya, pakistan, irak, somali, sudan, gambiya ve bangladeş asıllılar. gemileri açık denizde sürüklenip batan ve tek seferde yüzlerce kişinin boğularak öldüğü haberleri genelde bu rotadan geliyor.

orta amerika rotası

yukarıda bahsettiğim iki rotanın düzensiz göç hareketlerine çok vakıfız. zira etrafımızdaki sınırlar ve bizzat ülkemizin içinde bulunduğu coğrafyada meydana gelen bu göç hareketleri artık hayatımızın bir parçası. fakat dünyada avrupa'dan başka cazibe noktaları olan coğrafyalar da var. buralara yönelik göç hareketleriden bir tanesinin yolu da orta amerika rotası.

bu rota çok ilginç ayrıntıları barındırıyor. zira hem kokainin hem de insanların ulaştırılmak istendiği hedef abd ve kanada olduğu için genellikle insan kaçakçılığı ile uyuşturucu kaçakçılığı bir arada yapılıyor.

güney amerika genelindeki yoksulluk ve işsizlik, orta amerika ve meksika genelindeki yoksulluk ve şiddet insanları yerinden ediyor. daha medeni, daha eşit ve fırsat bulunan şartlarda yaşamak isteyenlerin gördüğü rüya aynı: amerikan rüyası. insanlar, uyuşturucu kartelleri tarafından her geçen gün daha fazla kontrol edilen kaçakçılık yolu boyunca çok tehlikeli bir yolculuğa çıkıyorlar. bu rotada tüm güney amerika ülkelerinden insanlar olduğu gibi, genellikle orta amerika ülkelerinden insanlar çoçukları ile seyahat ediyorlar. abd sınırına kadar sağ salim gelebilirlerse, sınırda ölme ihtimalleri de var.

güneydoğu asya rotası

güneydoğu asya rotası ise onlarca ülkeyi içine alan ve nihayeten hedefin avustralya ile yeni zelanda olduğu bir yol. bu yol, asya'nın fakir ve istikrarı olmayan ülkelerinden kaçıp yeni bir hayat ve şans arayan mültecilerin türkiye üzerinden avrupa'ya gitmeyi tercih etmeyen kısmının denediği bir göç şeridi.

myanmar'daki siyasi baskıdan kaçan müslüman rohingya mültecileri de dahil olmak üzere siyasi karışıklık, kısıtlayıcı göç politikaları ve mülteciler için yasal çerçeve eksikliği güneydoğu asya'yı göçmenler için giderek daha tehlikeli hale getirdi. bm'ye göre bölgede insan ticareti, zorla çalıştırma ve diğer suistimaller de yaygın.

dünya yerinde durdukça düzenli ya da düzensiz göç olacak, olmaya devam edecek

hem göçmenlerin kendilerinin canları pazara çıkmış durumda hem de geçtikleri yerlerdeki ekonomilere zarar verip, geçtikleri yerlerdeki toplumlarla çatışıyorlar. herkes için sorun içeren bir durum bu. bu durumun en uygun çözümü, birleşmiş milletler'e üye olan ülkelerin eşit oranda sorumluluk almaları.

dünyanın gelişmiş batılı ülkeleri geriye dönüp hatırlamalı! afrika'dan köle olarak zorla getirdikleri siyahilerin şimdilerde açık denizde iktirerek batmalarına uğraşmak, sahip oldukları refah ve kaliteyi korumak için yapmaları gereken bir şeytanlık değil. aksine, kalıcı siyasi çözümler gerek.