TARİH 18 Nisan 2023
31,5b OKUNMA     276 PAYLAŞIM

Dünyada Atatürk'ün İsmini Taşıyan Tek Coğrafi Konum: Atatürk Entrance

Avustralya'da bir koyda Atatürk'ün adını taşıyan bir boğaz olduğunu biliyor muydunuz?

yukarıdaki fotoğrafta da görebileceğiniz gibi, güneybatı avustralya'da albany'de, albany körfezinin girişinde bir boğaz var. kıymetli arkadaşlar, burası 1. dünya savaşı sırasında mısır ve çanakkale'ye gelen anzak kuvvetlerinin 1914 yılında denize açıldığı limandır.


limanı oluşturan körfezin girişindeki dar kıstak "atatürk entrance" olarak adlandırılmaktadır ve dünya üzerinde atatürk ismini taşıyan tek coğrafi konumdur.

boğazın kuzey tarafındaki hakim tepede ise atatürk anıtı bulunmaktadır.


aynı şekilde çanakkale'de, conkbayırı'nda atatürk'ün anzaklar için söylediği sözlerin bulunduğu bir kitabe mevcuttur. kitabede, gelibolu'da ölen anzak askerleri için atatürk'ün söylediği, "bu memleketin toprakları üzerinde kanlarını döken kahramanlar. burada bir dost vatanın toprağındasınız. huzur ve sükun içinde uyuyunuz. sizler, mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız..." sözleri yazmaktadır.


conkbayırı'nda bulunan bu kitabenin baktığı hakim koy da anzak koyu olarak adlandırılmıştır...

işte, bir zamanlar bu ülke, dünyanın öbür ucundaki savaştığımız düşmanlarımızla bile dostluk kurabilen nezaket sahibi, görgülü insanlar tarafından yönetiliyor ve dünya nezdinde itibar görüyordu. bu yüzden dünyanın bittiği yerde bile atatürk'ten, türkiye'den izler var...