SAĞLIK 13 Ağustos 2020
20,4b OKUNMA     574 PAYLAŞIM

Dünyada Oldukça Popüler Bir Olgu Haline Gelen Probiyotik Nedir?

Dünyada giderek daha popüler bir olgu haline gelen probiyotik kullanımı hakkında bilgi edinebilmek için derlemeler sonucu oluşturulmuş dev bir rehber.


probiyotiklerin oluşum tarihi

probiyotiklerin arkasındaki kavram, 20. yüzyılın başlarında, “probiyotiklerin babası” olarak bilinen nobel ödüllü elie metchnikoff'un, insanların sağlığını iyileştirebileceğini öne sürdüğü zaman ortaya çıktı. araştırmacılar bu fikri araştırmaya devam ettiler ve “yaşam için” anlamına gelen “probiyotikler” terimi çoğunlukla kullanıldı.

probiyotik nedir ve popülerliği ne ölçüde artmaktadır?

ilk başta bakterilerin faydalı olduğu fikrine inanmak zordur ; zira günümüzde zararlı bakteriyel enfeksiyonları yok etmek için her zamankinden fazla bir şekilde anti- bakteriyel sabunlar, jeller ve antibiyotikler kullanıyoruz. 

burada anlamamız gereken nokta; yanlış yerdeki yanlış bakterinin sorunlara neden olabildiği gibi , doğru yerdeki doğru bakterinin de bize faydalı olabileceği realitesi. işte probiyotikler de tam bu noktada devreye giriyor. probiyotikler, vücudumuzda yaşayan ve bağırsaklarımızı sağlıklı tutan “dost” canlı bakteri ve mayalardır. bu dost bakteriler bağırsaklarımızı devriye eder ; gıdaları sindirmeye yardım ederek, zararlı patojenleri yok ederek ve vitamin üreterek sindirim sistemimizin sorunsuz çalışmasını sağlar. 

probiyotikler çeşitli mikroorganizmalar içerebilir. en yaygın olanları lactobacillus ve bifidobacterium adlı gruplara ait bakterilerdir. bu iki geniş grubun her biri birçok bakteri türü içerir. diğer bakteriler probiyotik olarak da kullanılabilir ve saccharomyces boulardii gibi mayalar da kullanılabilir . insanlar sıklıkla bakteri ve diğer mikroorganizmaları zararlı "mikroplar" olarak görmelerine rağmen, birçok mikroorganizma vücudumuzun düzgün çalışmasına yardımcı olur. örneğin, normalde bağırsaklarımızda bulunan bakteriler, yiyeceği sindirmeye, hastalığa neden olan mikroorganizmaları tahrip etmeye ve vitamin üretmeye yardımcı olur. vücudumuzda çok sayıda mikroorganizma bulunur. probiyotik ürünlerdeki mikroorganizmaların çoğu, vücudumuzda doğal olarak yaşayan mikroorganizmalarla aynı veya benzerdir zaten…

probiyotiklerin popülerliği ise toplum bazında her sene düzenli bir artış gösteriyordur;
2012 ulusal sağlık mülakat anketi'nden (nhis) elde edilen veriler, yaklaşık 4 milyon (yüzde 1,6) abd'li yetişkinin son 30 günde probiyotik veya prebiyotik kullandığını göstermektedir. yetişkinler arasında, probiyotikler veya prebiyotikler, vitaminler ve mineraller dışında en sık kullanılan üçüncü besin takviyesiydi.

probiyotiklerin işlevinin temel mantığı nedir ve nasıl çalışırlar?

aslında normal şartlarda vücudun sağlıklı olabilmesi için probiyotik içeren yiyecek ve takviye ilavesine ihtiyacı yoktur. bununla birlikte, probiyotik içeren gıda ve takviyeler, bağırsaklarınızda bulunan "iyi" bakterilerin işine yardımcı olur. probiyotikler sizi sağlıklı tutmaya yardımcı olabilir:

- bağırsaklarınızdaki enfeksiyon veya iltihaplanmaya neden olabilecek "kötü" bakteri sayısının azaltılmasıyla

- vücudun "iyi" bakterilerinin değiştirilmesiyle (örneğin antibiyotik kullanırken kaybedilen "iyi" bakterileri değiştirmek)

- vücudun "iyi" ve "kötü" bakteri dengesinin yenilenmesi, vücudun düzgün çalışmasının sağlanmasıyla

- arzu edilen bir mikroorganizma topluluğunun korunmasına yardımcı olunmasıyla

- sindirim sisteminin istenmeyen mikroorganizmalara karşı engellerini dengelemek veya büyümelerini engelleyen maddelerin üretilmesiyle

- vücudun bağışıklık tepkisinin uyarılmasıyla

genel olarak probiyotikler nerelerdedir?

bağırsaklarınızda doğal olarak bulunan probiyotikler şunları içerir: saccharomyces boulardii (bir maya) ve lactobacillus ve bifobacterium mikroorganizma familyalarındaki bakteriler. (vücudun dışında lactobacillus acidophilus, bazı yoğurtlarda bulunan bir probiyotiktir.)

probiyotik içeren yiyecekler şunlardır: bazı meyve suları ve soya içecekleri, fermente ve mayalanmamış süt, ayran, bazı yumuşak peynirler, kefir, lahana turşusu ve birçok turşu. daha önce dediğimiz gibi, muhtemelen probiyotik içeren en iyi bilinen gıda ürünü yoğurttur.

takviyeler: kapsüllerde, tabletlerde, tozlarda ve sıvı ekstraktlarda mevcut olan diyet probiyotik takviyeleri - her biri spesifik bir probiyotik türü içerir. bu ürünler sağlık gıdalarında ve doğal gıda mağazalarında, vitamin dükkanlarında ve diğer mağazalarda bulunur. örnek olarak, yaygın olarak kullanılan bir ek, birkaç ek üreticiden temin edilebilen asidophilustur.

genel olarak probiyotikler hangi koşullar için kullanılır?

en bilindik ve temel koşulun sindirim sistemi koşulları olduğunu rahatça söyleyebiliriz.

sindirim sistemi koşulları: probiyotik takviyeler, pouchitis (kolonları çıkarılmış insanları etkileyen), iltihaplı bağırsak hastalıkları (ülseratif kolit ve crohn hastalığı gibi) ve helicobacter pylori bakterisinin neden olduğu kronik mide iltihabı ve ülserler gibi iltihaplı durumların tedavisinde ve önlenmesinde yararlı olabilir . ayrıca kabızlığın, irritabl bağırsak sendromunun, asit reflü, spastik kolonun tedavisinde de yardımcı olabilirler; bulaşıcı ishal süresinin kısaltılması; ve mesane ve kolorektal kanserin tekrarını azaltır.bazı araştırmalar, yoğurdun, ishalin önlenmesinde yardımcı olduğunu göstermektedir - antibiyotiklerle tedavinin yaygın bir yan etkisidir. ayrıca kadınlarda idrar yolu enfeksiyonlarını ve vajinal mantar enfeksiyonlarını önlediği veya tedavi ettiği gösterilmiştir.

probiyotiklere ihtiyaç duyulan diğer koşullar: çocuklarda cilt enfeksiyonları (örneğin, egzama (atopik dermatit)); zihinsel hastalık; çocukluk çağı mide ve solunum yolu enfeksiyonları, alerjileri ve astımı; uyku problemleri; eklem sertliği; laktoz intoleransı ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için.

probiyotiklerin yararları nedir ?

- enfeksiyonların neden olduğu diyare, antibiyotikle ilişkili diyare, irritabl barsak sendromu ve enflamatuar bağırsak hastalığı gibi sindirim bozuklukları
- atopik dermatit (egzama) ve alerjik rinit (saman nezlesi) gibi alerjik bozukluklar
- diş çürüğü, periodontal hastalık ve diğer ağız sağlığı sorunları
- bebeklerde kolik
- karaciğer hastalığı
- soğuk algınlığı
- çok düşük doğum ağırlıklı bebeklerde nekrotizan enterokolitin önlenmesi.

bazı probiyotiklerin, enfeksiyonlar ve antibiyotiklerin neden olduğu ishalin önlenmesinde ve irritabl barsak sendromunun semptomlarının iyileştirilmesinde yardımcı olduğuna dair ön kanıtlar vardır, ancak daha fazla şey öğrenilmelidir. hangi probiyotiklerin yardımcı olduğunu ve hangilerinin olmadığını hala bilmiyoruz. ayrıca, probiyotiklerin ne kadarının almak zorunda kalacağını ya da probiyotik almaktan en çok kim yararlanabileceğini bilmiyoruz. en çok çalışılan koşullar için bile, araştırmacılar bu soruların cevaplarını bulmak için hala çalışıyorlar.

probiyotiklerin hepsi aynı değildir. örneğin, belirli bir lactobacillus türü bir hastalığın önlenmesine yardımcı olursa, bu başka bir lactobacillus türünün aynı etkiye sahip olacağı veya bifidobacterium probiotics'ten herhangi birinin aynı şeyi yapacağı anlamına gelmez. yine de yapılan araştırmalar sonucunda tespit edilmiş(dolaşım ve sindirim sistemleri dışında), 6 temel yararı bahsetmekte fayda var:

1) probiyotikler sindirim sisteminizdeki dost bakterileri dengelemeye yardımcı olur

probiyotikler “iyi” bakterileri içerir. bunlar tüketildiğinde sağlığa yarar sağlayabilecek canlı mikroorganizmalardır. bu yararların, probiyotiklerin bağırsak bakterilerinin doğal dengesini geri kazanma yeteneğinden kaynaklandığı düşünülmektedir. bir dengesizlik, çok fazla kötü bakteri olduğu ve yeterince iyi bakteri olmadığı anlamına gelir. hastalık, antibiyotik gibi ilaçlar, zayıf beslenme ve daha fazlası nedeniyle olabilir.sonuçlar sindirim sorunları, alerji, zihinsel sağlık sorunları, obezite ve daha fazlasını içerebilir.probiyotikler genellikle fermente gıdalarda bulunur veya takviye olarak alınır. dahası, çoğu insan için güvenli görünüyorlar.probiyotikler canlı mikroorganizmalardır. yeterli miktarda alındığında, doğal bağırsak bakterileri dengesini geri kazanmaya yardımcı olabilirler.

2) probiyotikler ishalin önlenmesi ve tedavisine yardımcı olabilir

probiyotikler, ishali önleme veya şiddetini azaltma yetenekleriyle bilinir.
ishal antibiyotik almanın yaygın bir yan etkisidir. antibiyotiklerin bağırsaktaki iyi ve kötü bakterilerin dengesini olumsuz yönde etkileyebilmesi nedeniyle oluşur. birçok çalışma, probiyotik kullanımının azalmış bir antibiyotikle ilişkili diyare riski ile ilişkili olduğunu göstermektedir.bir çalışmada araştırmacılar probiyotik almanın antibiyotikle ilişkili ishali % 42 azalttığını bulmuşlardır.probiyotikler ayrıca antibiyotiklerle ilişkili olmayan diğer ishal formlarında da yardımcı olabilir.35 çalışmanın geniş bir incelemesi bazı probiyotik türlerinin bulaşıcı diyare süresini ortalama 25 saat azaltabildiğini bulmuştur.probiyotikler, gezginlerin ishal riskini % 8 azalttı. ayrıca ishal riskini diğer nedenlerden çocuklarda% 57 ve yetişkinlerde% 26 azalttığı tespit edilmiştir. etkinlik, alınan probiyotik türüne ve dozuna bağlı olarak değişir.

3) probiyotik takviyeler bazı ruh sağlığı koşullarını iyileştiriyor

artan sayıda çalışma bağırsak sağlığını ruh ve ruh sağlığına bağlamaktadır.
hem hayvan hem de insan çalışmaları probiyotik takviyelerinin bazı zihinsel sağlık bozukluklarını iyileştirebileceğini buluyor.

1-2 ay boyunca bifidobacterium ve lactobacillus suşları ile takviye edilen 15 insan çalışmasının gözden geçirilmesi anksiyete, depresyon, otizm, obsesif-kompulsif bozukluk (okb) ve hafızayı iyileştirebileceğini ortaya koymuştur. yapılan bir çalışmada 6 hafta boyunca 70 kimya işçisini takip etti. günde 100 gram probiyotik yoğurt tüketen veya günlük probiyotik kapsül alan kişiler genel sağlık, depresyon, anksiyete ve stres için yararlar elde etmişlerdir.depresyonlu 40 hastanın çalışmasında da faydalar görülmüştür.probiyotik takviyelerin 8 hafta boyunca alınması, düşük dozda depresyon seviyelerini, azalmış c-reaktif protein (enflamasyon belirteci) ve insülin gibi hormonları, probiyotik almayan insanlara kıyasla azalttığı tespit edilmiştir.

sonuç olarak probiyotik almanın, diğerlerinin yanı sıra, depresyon, anksiyete, stres ve hafıza gibi akıl sağlığı bozukluklarının semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.

4) bazı probiyotik suşları kalbinizi sağlıklı tutmaya yardımcı olabili

probiyotikler, ldl (“kötü”) kolesterolü ve kan basıncını düşürerek kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir.bazı laktik asit üreten bakteriler bağırsaktaki safrayı parçalayarak kolesterolü azaltabilir.doğal olarak oluşan ve çoğunlukla kolesterolden oluşan bir sıvı olan safra, sindirime yardımcı olur.safrayı parçalayarak probiyotikler, kanda kolesterol olarak girebileceği bağırsakta emilmesini engelleyebilir.5 çalışmanın gözden geçirilmesi, 2-8 hafta boyunca probiyotik bir yoğurt yemenin total kolesterolü% 4 ve ldl kolesterolü% 5 azalttığını buldu.6 ay boyunca yapılan bir başka çalışmada, total veya ldl kolesterolde herhangi bir değişiklik olmadığı bulundu. ancak araştırmacılar, hdl (“iyi”) kolesterolde küçük bir artış buldular.tüketici probiyotikler ayrıca kan basıncını düşürebilir. 9 çalışmanın gözden geçirilmesi, probiyotik takviyelerin kan basıncını düşürdüğünü, ancak sadece ılımlı olduğunu göstermiştir.

5) probiyotikler kilo vermeye ve yağ eritmeye yardımcı olabilir

probiyotikler, birkaç farklı mekanizma yoluyla kilo kaybına yardımcı olabilir. örneğin; bazı probiyotikler, diyet yağlarının bağırsakta emilimini önler. yağ daha sonra vücutta depolanmak yerine dışkı yoluyla atılır. probiyotikler ayrıca daha uzun süre daha iyi hissetmenize, daha fazla kalori yakmanıza ve daha az yağ depolamanıza yardımcı olabilir. bu kısmen glp-1 gibi belirli hormon seviyelerinin artmasından kaynaklanır .doğrudan kilo vermede yardımcı olabilirler. bir çalışmada, 3 ay boyunca lactobacillus rhamnosus alan kadınları diyet, probiyotik almayan kadınlardan% 50 daha fazla kilo kaybettirdi. 210 kişinin yaptığı bir başka çalışma, 12 hafta boyunca düşük dozda lactobacillus gasseri almanın , göbek yağının % 8,5 oranında azalmasına yol açtığını buldu.

6) probiyotikler bazı alerjilerin ve egzamanın ciddiyetini azaltabilir

bazı probiyotik suşları çocuklarda ve bebeklerde egzama şiddetini azaltabilir.
bir çalışmada, probiyotik takviyeli sütle beslenen bebekler için, probiyotiksiz sütle beslenen bebeklerle karşılaştırıldığında egzama semptomlarının düzeldiği bulundu.
bir başka çalışmada ise hamilelik sırasında probiyotik alan kadınların çocukları izlenmiştir. bu çocuklar yaşamın ilk iki yılında egzama gelişme riskinde% 83 daha düşüktü.bununla birlikte, probiyotikler ile azalan egzama şiddeti arasındaki bağlantı hala zayıf ve daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.bazı probiyotikler ayrıca süt veya süt alerjisi olan kişilerde enflamatuar tepkileri azaltabilir. bununla birlikte, kanıtlar zayıftır ve daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

"her ne kadar bazı probiyotikler araştırma çalışmalarında ümit vermiş olsalar da, çoğu sağlık koşullarında probiyotiklerin spesifik kullanımlarını destekleyen güçlü bilimsel kanıtlar eksiktir. abd gıda ve ilaç dairesi (fda), herhangi bir sağlık sorununu önlemek veya tedavi etmek için herhangi bir probiyotik onaylamamıştır. bazı uzmanlar, pazarlama ve probiyotik kullanımındaki hızlı büyümenin, önerilen kullanımları ve faydaları için bilimsel araştırmaları geride bırakmış olabileceği konusunda uyardılar."

probiyotikler güvenli midir ve yan etkileri var mıdır?

probiyotikler alerjik reaksiyonları tetikleyebilir. ayrıca, hafif bir mide bulantısı, ishal veya şişkinliğe (geçen gaz) ve onları almaya başladıktan sonraki ilk birkaç gün boyunca şişkinliğe neden olabilirler. bununla birlikte, probiyotikler zaten vücutta doğal olarak mevcut olduğundan, probiyotik yiyecekler ve takviyeler genellikle güvenli olarak kabul edilir.
etkinliğe gelince, ilaçların aksine diyet takviyelerinin fda tarafından onaylanması gerekmediğini unutmayın. bu, üreticilerin sadece güvenlik ve etkinlik iddiaları ile takviyeleri satabileceği anlamına gelir. şu anda, probiyotik takviyeleri etkili olup olmadığını araştırmacılar kararsız. bazıları probiyotiklerin etkili olduğunu söylüyor; diğerleri ise hiçbir fayda sağlamadıklarını düşünüyor. ayrıca hangi probiyotiklerin (veya probiyotiklerin kombinasyonunun) belirli hastalıkları tedavi etmek için çalıştığı hala açık değildir. bu konulara rağmen, bazı çalışmalar olumlu sonuçlar göstermiştir. yine de, probiyotiklerin güvenli ve etkili olduğunu doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
bir ek almadan veya çocuğunuza vermeden önce mutlaka doktorunuzla (veya çocuk doktorunuzla) konuşun. takviyeler, alabileceğiniz ilaçları etkileyebilir. hamileyseniz veya emziriyorsanız, takviye almadan önce doktorunuza danışın.

diğer ilaçlar ile probiyotik takviyesi almak güvenli midir?

bu konuda üstünde durulması gereken dikkate alınması gereken bir başka konu probiyotikler için ; zira kişide belirli hastalıklar varsa ve ona göre ilaç kullanıyorsa probiyotik ilaçların yan etki gösterme riski artabilir. bu yüzden her zaman doktor kontrolünde kullanılması yönünde uyarı yapıyoruz. özellikle aşağıdaki durumlarda dikkatli bir probiyotik takviyesi alın:

- bağışıklık sisteminizi etkileyen bir antibiyotik veya reçeteli ilaç kullanıyorsanız
- bir mantar enfeksiyonu için tedavi ediliyorsanız
- pankreatit varsa

ayrıca aşağıdaki durumlarda, probiyotikli bir diyet almak hiç güvenli olmayabilir:

- sık sık enfeksiyon kapan biriyseniz
- zayıf bir bağışıklık sisteminiz varsa
- alerjik olarak veya probiyotiklerin kaynaklarına karşı hassasanız (örneğin süt ürünleri)

!! ve özellikle hamileyseniz, mutlaka önce sağlık uzmanınıza danışın.

probiyotik türleri nelerdir ?

evet yazı boyunca bahsettiğimiz en önemli probiyotik familyalarından lactobacillus ve bifidobacterium'u alt dalları ve özelliklerine göre genişçe inceleyeceğimiz bölüm olacak.. ayrıca bu bölüm sayesinde spesifik olarak rahatsızlıklarınıza uygun probiyotik türünü de saptayabileceksiniz:

1) lactobacillus

lactobacillus acidophilus: akne, vajinal sağlık, ishal

acidophilus, doktorların kabızlık ve ishalin tedavisi için acidophilus sütünü tavsiye ettiği 1920'li yıllardan beri devam ettiği için en yaygın olarak bilinen probiyotiklerden biridir.bu mikroplar, mide geçişinde hayatta kalır ve bağırsakta kolonileşebilir. vajinal enfeksiyonların tedavisinde acidophilus ncfm'ye bakıldığında yine iyi kalıntılar vardır. diğer çalışmalar, insanlarda laktoz intoleransı ile ilişkili sorunları azalttığını ve hatta kolon kanseri riskini azalttığını göstermiştir.

lactobacillus rhamnosus: egzama

rhamnosus'un yetişkinlerde ve çocuklarda en geniş şekilde çalışıldığı düşünülmektedir ve güçlü kanıtlar bağırsakları kolonize ettiğini göstermektedir.seyahat sırasında gut florası bozulur ve bir tur antibiyotik sırasında sağlıklı bakteriler öldürülür. rhamnosus gg, bu vakalarla ilişkili ishalin tedavisinde özellikle faydalı bulunmuştur.

bir başka heyecan verici çalışmada da bu türün egzamayı önlemede potansiyel olarak faydalı olduğu bulundu. doğum sırasında bu probiyotiğe ek olarak başvuran kadınların çocukları, 4 yaşına kadar atopik egzama gelişmesi olasılığı olmayan kadınların çocuklarından yarı yarıya büyüktü.

lactobacillus plantarum: enflamasyon

gastrointestinal sistemde l. plantarum bağışıklığın düzenlenmesine ve iltihabın kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir. 2007 yılında yapılan bir çalışma, probiyotikin bağırsaktaki inflamatuar yanıtı baskılayabildiğini buldu. belki de en önemlisi, 4 hafta boyunca yapılan çift kör, plasebo kontrollü bir çalışma, l. plantarum 299v'nin ırritabl bağırsak sendromu olan hastalarda, özellikle karın ağrısı ve şişkinlikte etkili semptom hafiflemesi sağladığı sonucuna varmıştır.

lactobacillus casei: gı desteği(beynin gut indeksi) ,beyin fonksiyonu

çalışmalar, sindirim desteği ve ishalin düzenlenmesi için l. casei ile umut verici sonuçlar veriyor. l. casei suşu dn-114 tarafından fermente edilen sütün etkisi üzerine yapılan bir araştırma, takviyenin diyare insidansını anlamlı derecede azalttığını buldu.
l. casei, bir çalışmanın kaygıyı hafifletmede faydalı olduğunu görünce manşetlere girdi. "randomize, çift-kör, plasebo-kontrollü pilot çalışma, , probiyotikler lactobacillus ve bifidobacterium'da artmaya ve ayrıca anksiyete ve depresyon belirtilerinde önemli bir azalmaya yol açtı..."

2) bifidobacterium

bifidobacterium lactis: bağışıklık

bağışıklık sistemini güçlendirmek için, b. lactis umut verici bir seçimdir. bir çalışmada 6 hafta boyunca probiyotik veya plasebo alan katılımcılar vardı. sürenin sonunda araştırmacılar antikor seviyelerini ölçtüler ve b. lactis grubunun antikorlarında plasebo katılımcılarına göre daha fazla artış buldular, böylelikle probiyotiklerin bağışıklık fonksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabileceği sonucuna vardılar . ek olarak, 2009 çalışmasında takviyenin sindirim rahatlığında kendinden bildirilen iyileşmelere yol açtığı tespit edildi (lactis dn-173)

bifidobacterium longum : kabızlık, beyin fonsiyonu

b. longum, vücudumuzu doğumda kolonize eden ilk bakteri türlerinden biridir. bu önemli mikroorganizmalar şekerleri laktik aside fermente ederek, gı kanalının asitliğini stabilize etmeye ve zararlı bakterilerin büyümesini önlemeye yardımcı olur. kabızlığa yatkın bir grup yetişkin için, b. longum bb536'nın 2 hafta boyunca süt veya yoğurtla karıştırılması, bağırsak hareketlerini arttırmıştır.

b. longum ayrıca, probiyotiklerin bağırsak beyin eksenindeki rolü için araştırılan türlerden biridir. cork üniversitesinden bir rapor, b. longum 1714 ile takviyesinin stres düzeylerinin azalmasına ve hafızanın iyileşmesine neden olduğunu bildirmiştir.

bifidobacterium bifidum: bağışıklık, gı desteği

zaman, stres, diyet ve antibiyotiklerin tümü vücudun b. bifidum kaynağını tüketebilir. araştırmacılar, bu mikropların vücudunuzun enfeksiyona karşı ilk savunma hattı olan doğal bağışıklık tepkisini düzenlemeye yardımcı olduğunu buldular. b. bifidum'un bağırsakta patojenlerin veya sindirim bozucularının bağırsakta gelişmesini engellediği, bakteri dengesini geri kazanmada ve sindirimi optimize etmede gerekli olduğu gösterilmiştir. klinik araştırmalar, ibs semptomlarında belirgin bir azalmayı, yaşam kalitesinde bir iyileşmeyi desteklediğini ve hatta kronik enflamatuar bir bağırsak hastalığı olan ülseratif kolit oluşumlarını hafifletmeye yardımcı olduğunu buldu.

bifidobacterium breve: yaşlanma karşıtı , kabızlık

bir pilot çalışma, b. breve'nin fonksiyonel kabızlığı olan çocuklarda dışkı sıklığını arttırmada etkili olduğunu buldu. bu araştırmacılar ayrıca dışkı kıvamında ve karın ağrısında rahatlamada olumlu bir etki bulmuş ve b. breve'yi kabızlık gibi sindirim sıkıntılarını hafifletmek için umut verici bir katkı olarak göstermiştir.

deri hastalıkları konusunda probiyotiklerin yararına bakan diğer çalışmalar büyüleyici bir eğilim bulmuştur. b. breve b-3, kronik uv ışıması ile indüklenen foto yaşlanmayı önlemek için potansiyel olarak kullanılabilir . bu, uv ışınlarına maruz kalmanın güneşe zarar vermesinin zararlı etkilerini hafifletme kabiliyeti, cildi dolgun, nemli ve daha genç görünümlü tutmak için harika bir haber.

ekstra:

streptococcus thermophilus: cilt desteği

cildi desteklemek için bu tür üzerinde umut verici bir araştırma var. seramidler, cilt yapısının yüzeyini oluşturan doğal lipitlerdir. tükenmiş seramid seviyeleri klinik olarak kuru ve hasarlı cilde bağlıdır. s. thermophilus'un, cildin bariyerindeki seramidlerin seviyesi üzerinde yararlı bir etkiye sahip olduğu ve altta yatan dokuyu enfeksiyon, dehidrasyon ve kimyasallardan koruduğu gösterilmiştir. bu cilt destekleyici mikroplar aynı zamanda vücutta antioksidanlar gibi davranarak cildi kuruyan, zarar veren ve yaşlandıran reaktif oksijen formlarını hapseder.

peki bu probiyotik türlerini alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

beslenme uzmanı alex caspero'ya göre; son kullanma tarihlerini kontrol edin, bakterilerin canlı olduğundan emin olun ve milyarlarca "cfu" (koloni oluşturan üniteler) arayın. daha az olan şey kesinlikle güçlü değildir. iyi bir marka canlı organizma miktarını belirtir ve formüllerinde kullanılan suşları listeler.

bu etiket ayrıca, canlı mikropların, bakteri aldıklarında ve kolonunuza ulaşabildiklerinde hala canlı olmalarını sağlamak için üretim zamanından ziyade raf ömrünün sonuna kadar ya da en iyisi üretim zamanı yerine uygulanabilir olduğunu belirtmelidir. kalite her şeydir. iyi bir probiyotik 150-360 tl (25-60 $) arasında bir fiyata mal olabilir.

peki probiyotik içeren doğal besin takviyeleri nelerdir ?

ilaçlar konusunda hassasiyeti olanlar için çoğu besin de doğal olarak oldukça faydalı probiyotikler bulunmaktadır. ülkemizden temin edilebilecek olanları listelersek:

1) yoğurt

yoğurt, sağlığınıza faydalı dost bakteriler bakımından tüketebileceğiniz en iyi gıdalardan biridir. yoğurt, çoğunlukla laktik asit bakterileri ve bifidobakteriler gibi dost bakteriler tarafından fermente edilmiş sütten yapılır. yoğurt yemek, kemik gelişimi de dahil olmak üzere pek çok fayda ile ilişkilendirilmiştir. aynı zamanda yüksek tansiyonlu kişiler için de faydalıdır. yoğurt, antibiyotiklerin neden olduğu ishalin azalmasına ve irritabl bağırsak sendromu semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. ayrıca, laktoz intoleransı olan insanlar için yoğurt sütten daha iyi olabilir. bunun nedeni, bakteriler laktozun bir kısmını laktik aside dönüştür, ayıca bu yüzden yoğurdun tadı ekşidir. bununla birlikte, tüm yoğurtların canlı probiyotikler içermediğini unutmayın. bazı durumlarda, bakteriler işleme sırasında ölür. bu nedenle aktif veya canlı kültürlerlere sahip yoğurtları seçtiğinizden emin olun. ayrıca, satın almadan önce yoğurdun etiketini daima okuduğunuzdan emin olun. az yağlı ya da yağ içermeyen etiketli olsa bile, yüksek miktarda şeker eklenerek satışa sunulabilir.

yani kısaca ; probiyotik yoğurdun bir çok faydası vardır. laktoz intoleransı olan insanlar için sütten daha uygun olabilir. aktif ya da canlı kültürleri olan yoğurtları seçtiğinizden emin olun.

2) kefir

kefir fermente probiyotik süt içeceğidir. inek veya keçi sütüne kefir taneleri ekleyerek yapılır. kefir taneleri tahıl taneleri değil, görüntüsü karnabaharı andıran ufak laktik asit bakterileri ve maya kültürleridir. kefir sözcüğü, yedikten sonra “iyi hissetmek” anlamına gelen “keyif” kelimesinden geldiği iddia ediliyor. aslında, kefirin çeşitli faydaları vardır. 

kemikleri güçlendirebilir, bazı sindirim problemlerine yardımcı olabilir ve enfeksiyonlara karşı koruma sağlayabilir .yoğurt batı diyetinde en iyi bilinen probiyotik yiyecek iken, kefir aslında daha iyi bir kaynaktır. kefiri daha iyi bir probiyotik gıda kılan şey, daha fazla ana bakteri ve maya türlerini içermesidir. yoğurt gibi, kefir genelde laktoza toleranslı olmayan insanlar tarafından iyi tolere edilir.

yani kısaca ; kefir mayalanmış süt içeceğidir. probiyotik olarak yoğurttan daha iyi bir kaynaktır ve laktoz intoleransı olan insanlar sıklıkla herhangi bir sorun olmadan kefir tüketebilirler.

3) lahana turşusu (alman)

lahana turşusu(sauerkraut), laktik asit bakterileri tarafından fermente edilmiş ince kıyılmış lahanadır. en eski geleneksel gıdalardan biridir ve birçok ülkede, özellikle avrupa’da popülerdir. sauerkraut genellikle sosislerin üstünde veya bir garnitür olarak kullanılır. ekşi ve tuzlu bir tada sahiptir ve aylarca hava geçirmez bir kapta saklanabilir. lahana unu, probiyotik özelliklerine ilaveten, lif bakımından zengin olduğu kadar c, b ve k vitaminleri bakımından da zengindir. sodyum oranı yüksektir ve demir manganez ikilisini içerir. sauerkraut ayrıca göz sağlığı için önemli olan antioksidanlar olan lutein ve zeaksantin içerir. bununla birlikte, pastörize edilmemiş lahana turşusu seçtiğinizden emin olun. pastörizasyon canlı ve aktif bakterileri öldürür. 

yani kısaca; sauerkraut, ince bir şekilde kesilmiş, lahana fermente edilmiştir. vitaminler, mineraller ve antioksidan açısından zengindir. canlı bakteri içeren pastörize edilmemiş markalar seçtiğinizden emin olun.

4) salatalık turşusu

salatalık turşusu (kekin olarak da bilinir), tuz ve sudan oluşan bir solüsyonda salamura edilmiş salatalıklardır. kendiliğinden var olan laktik asit bakterilerini kullanarak bir süre fermente bırakılırlar. onları ekşi yapan bu süreçtir. salatalık turşusu sindirim sağlığını iyileştiren sağlıklı probiyotik bakterilerin mükemmel bir kaynağıdır. kalorileri düşüktür ve kan pıhtılaşması için gerekli besin maddesi k vitamini kaynağıdır. ayrıca turşu sodyum oranı yüksek olma eğilimindedir. sirke ile yapılan turşuların canlı probiyotikler içermediğini belirtmek önemlidir.

yani kısaca; turşu, tuzlu suda yapılan ve mayalı olan salatalıklardır. kalorileri düşüktür ve k vitamini yüksektir. ancak, sirke kullanarak yapılan turşu probiyotik etkilere sahip değildir.

5) bazı peynir türleri

çoğu peynir türü fermente edilmekle birlikte, hepsinin probiyotik içerdiği anlamına gelmez.bu nedenle, gıda etiketlerinde canlı ve aktif kültürlerin aranması önemlidir. iyi bakteriler, gouda, mozzarella, çedar ve süzme peynir gibi bazı peynirlerde yaşlanma sürecine dayanır. peynir oldukça besleyici ve çok iyi bir protein kaynağıdır. ayrıca kalsiyum, b12 vitamini, fosfor ve selenyum gibi önemli vitamin ve mineraller bakımından zengindir peynir gibi orta derecede süt ürünleri tüketimi kalp hastalığı ve osteoporoz riskini bile düşürebilir.
yani kısaca ; sadece bazı peynir türleri - çedar, mozzarella ve gouda dahil - probiyotikler içerir. peynir çok besleyicidir ve kalp ve kemik sağlığına faydalı olabilir.

6) elma sirkesi

son yıllarda çiğ, filtrelenmiş elma sirkesi, sağlıklı yemek severlerin sofralarından eksik etmedikleri gıdalardan biri. elma sirkesi tam bir probiyotik olmasa da, probiyotiklere yardımcı olan bir maddeden yapılıyor.elma sirkesi için kullanılan elmalar fermente olduğundan pektin içeriyor. pektin ise natürel bir prebiyotik karbonhidrat. elma sirkesinin kolestrolü düşürüp, kandaki insülin seviyesini azaltma gibi bir yararı da var. ayrıca akşam yatmadan ya da sabah erkenden içilen iki kaşık elma sirkesi vücudun yağ yakmasını hızlandırıyor.

ek olarak, probiyotik araştırmalarında bilinmesi faydalı olacak terimler ve teknik bilgiler nelerdir ?

prebiyotik (büyüme uyarıcıları)

prebiyotikler, 'ön' için 'önceden' veya 'için' anlamına gelen 'pro'yu değiştiren bir terimdir. uygun bir isim, çünkü prebiyotikler iyi arkadaşlarımızın, probiyotiklerin büyümesini teşvik eden maddelerdir. prebiyotikler, bağırsaktaki probiyotiklerin büyümesini veya aktivitesini seçici olarak uyaran, sindirilmeyen gıda bileşenleridir. prebiyotik örnekleri arasında, fruktooligosakhaitler, inulin, transgalaktosile oligosakaritler ve soya fasulyesi oligosakaritleri bulunur.

sinbiyotik( probiyotik ve prebiyotiğin kombinasyonu)

sinbiyotik terimi, bir gıda veya maddenin, ayrıca mevcut olan probiyotik üzerinde etkili olan bir prebiyotik içerdiği anlamına gelir. bu terim synergism kelimesinden geliyor. teorik olarak, siyotiyotiklerin sadece bir prebiyotik veya probiyotik tüketmekten ziyade ek fayda sağladığı düşünülmektedir.

son olarak dikkat edilmesi gerekenler!!!

- bilimsel olarak kanıtlanmış tedavileri kanıtlanmamış ürünler ve uygulamalar ile değiştirmeyin. doktorunuzu herhangi bir sağlık sorunu hakkında görmeyi ertelemek için bir probiyotik gibi tamamlayıcı bir sağlık ürünü kullanmayın.

- probiyotik takviyesi düşünüyorsanız, önce sağlık uzmanınıza danışın. sağlık problemleriniz varsa bu özellikle önemlidir. altta yatan ciddi sağlık sorunu olan herkes probiyotik kullanırken yakından takip edilmelidir.

- hamileyseniz veya bir çocuğunuzu emziriyorsanız veya bir çocuğa probiyotikler gibi bir diyet takviyesi vermeyi düşünüyorsanız, özellikle (veya çocuğunuzun) doktorunuza danışmanız önemlidir.

- tüm sağlık hizmeti verenlerinize, kullandığınız herhangi bir tamamlayıcı veya bütünleştirici sağlık yaklaşımı hakkında bilgi verin. onlara sağlığınızı yönetmek için yaptıklarınızla ilgili her şey hakkında bilgi verin. bu, koordineli ve güvenli bir bakımın sağlanmasına yardımcı olacaktır...

kaynaklar: nccihwebmd probioticsmayoclinichealthline healthy foodshabit.com gıdaclevelandclinichumnutritionblackmoreshealthline-benefits