Dünyadaki Bütün Okyanuslar Arasında Kıyıya En Uzak Mesafede Bulunan Yer: Nemo Noktası
ulaşılmazlık noktası; denizler ve okyanuslar için, karalardan maksimum uzaklıktaki nokta, karalar ve kıtalar içinden denizden maksimum uzaklıktaki nokta anlamına gelmekte olan bir coğrafya terimi. ingilizcede pole of inaccessibility olarak geçiyor.
örneğin dünyadaki bütün okyanuslar arasında kıyıya en uzak mesafede bulunan nokta şili ile avustralya’nın ortasında bir yere denk geliyor. adına nemo noktası demişler.
avrasya kara kütlesinin denize en uzak noktası çin’in kazakistan sınırına yakın bir nokta.
türkiye için bu nokta, yani herhangi bir doğrultudaki denizden en uzak nokta muhtemelen midyat-cizre arası bir yere denk geliyor (zira daha doğudaki hakkari hazar denizi’ne yakın).
Nemo noktasına biraz daha değinecek olursak
latince hiç kimse anlamına gelen 'nemo' isminin çok yakıştığı yer. aynı zamanda dünyada en yakın yerleşim 2700 km uzaklıktayken, uluslararası uzay istasyonu (iss) zaman zaman 416 km yakınından geçerek bu bölgeye en yakın yakın insanların astronotlar olmasına neden oluyor.
bu nokta, atmosfere yanarak giren uzay mekiği ve uyduların hedef olarak seçildiği bir uzay aracı mezarlığı ('spacecraft cemetery')olarak da adlandırılır.
güney pasifikte nemo noktasına en yakın kara parçaları ise şöyle
- kuzeyde ducie adası,
- kuzey doğuda motu nui adası,
- güneyde antartika'ya bağlı maher adası,
- batıda chatham adası, ve doğuda güney şili.