MİMARİ 28 Temmuz 2021
25,6b OKUNMA     936 PAYLAŞIM

Dünyanın Çalışır Durumdaki En Eski Saati Olan Prag'daki Astronomik Saat Kulesi

1410 yılında Prag'da inşa edilen Astronomik Saat Kulesi, dünyanın en eski üçüncü saati ve çalışır durumdaki en eski saati.

astronomik saat kulesi 1410 yılında prag’da inşa edilmiştir. dünyanın en eski üçüncü saati iken çalışır durumdaki en eski saatidir. saat, yapıldığı dönemin şehir merkezi olarak kabul edilen eski şehir meydanı‘nda bulunmaktadır.

rivayete göre saat çek kralının emri ile master hanus'a yaptırılmıştır. ancak saati bitiren hanus kasıtlı olarak kör edilmiştir. çünkü saatin yapımını bitiren hanus dünyaca ünlü biri haline gelmiş ve diğer ülkelerin kralları saatin aynısından yapmasını istemiştir. bu istekleri duyan çek kralı saatin bir benzerini yapamasın diye hanus'un gözlerine mil çektirerek kör bırakmıştır. bu olayların sonrasında ise hanus kısa bir süre sonra kendini saat kulesinden asarak intihar etmiştir.


intihar etmeden önce hanus, krala olan öfkesini, saatte kimsenin düzeltemeyeceği bir takım değişiklikler yaparak bozmuş ve saati çok uzun bir süre kimse düzeltememiştir. saatin tasarımı öyle karmaşıkmış ki hanus öldükten 50 yıl sonra ancak başka bir saat ustasını tamir etmeyi başardığı söylenmektedir. (bazı kaynaklar 100 yıl sürdüğünü de belirtmektedir. )

saat ile ilgili olan efsanelerden biri de "şeytan gözü" olarak tasarlandığının düşünülmesidir. saat için kötülüğün zaman bekçisi olarak adlandırmalar dahi yapılmıştır. ayrıca çek topraklarında bir felaket yaşansa saat çalışmayı durdururmuş. bu inanışın hala devam ettiği söylenmektedir. bundan dolayı saatin durmasından çok korkuluyormuş.


hatta ve hatta bu efsaneye göre, hanus’un, şeytana ve kötülük kaynağı olarak görülen ilimlere (simyacılık, büyücülük) hizmet eden bir saat yaptığı için kör edildiği söylenmektedir.

saatin masalsı hikayesinden sonra teknik özelliklerin anlatımına gelebiliriz.

saat 350 parçadan oluşmaktadır. bu parçaların %75'i günümüze kadar hiç değiştirilmeden orijinal olarak kalmıştır.

astronomik saat kulesi saati, tarihi, güneş’in ay’ın ve dünya’nın astronomik döngülerini ve konumunu, güneşin doğuş ve batış zamanını, aynı zamanda da hristiyan dininin kutsal günlerini göstermektedir. saat 12 burcun sembollerini de taşımaktadır.


takvim kadranının mavi parçaları ufkun ötesindeki gökyüzünü temsil ederken, kahverengimsi kısımlar ufkun altındaki gökyüzünü temsil etmektedir. latin sembolleri, doğu ve batıyı işaret ederken, güney ve kuzey yönleri ufkun altındaki ve üzerindeki işaretlerle temsil edilmekte ve bu işaretler latince’de “alacakaranlık” ve “şafak” anlamlarına gelmektedir.

eski çek saati veya italyan saati, ilk kadran tarafından temsil edilirken, ikinci kadran seti, güneş’in imleci tarafından ölçülen orta avrupa zamanını temsil eder. 3. kadran ise ibranice’dir ve babil saatini göstermek için tasarlanmıştır. astronomik saat kulesi, dünyada babil saatini gösteren tek saattir.


saat birden fazla makine tarafından işletilmektedir. makinelerin en büyüğü olan ana makine, saatin kadranını ve diğer küçük makineleri kontrol etmektedir. bunun dışında zodyak, ekliptik, ay ve güneş imlecini çalıştıran bir gösterge makinesi vardır. ay makinesi ise ay’ın konumu ve evrelerini görüntülemektedir.

takvim makinesi 365 dişe sahiptir ve artık yıl haricinde yıl sonunda gece yarısından sonra sıfırlanmaktadır. apostles makinesi saatin üzerindeki pencereleri açmak için kullanılmaktadır. bozka kronometresi ise tüm sistemin doğru çalışmasını sağlamak için tasarlanmıştır.