SUÇ 10 Aralık 2024
10,6b OKUNMA     17 PAYLAŞIM

Dünyanın En Büyük Sağlık Sigortası Şirketinin CEO'sunu Öldüren Luigi Mangione Kimdir?

Dünyanın en büyük sağlık sigortası şirketi UnitedHealthcare'in CEO'su Brian Thompson'ı sokak ortasında öldüren ve Amerika'da ''kahraman mı, katil mi'' tartışmalarını ateşleyen Luigi Mangione'nin hikayesi.

26 yaşındaki italyan amerikalı luigi mangione bir yürüyüşte sırtını kırıyor. ameliyat oluyor, pahalı bir işlem, işe yaramıyor. kronik ağrısını tedavi etmek için halüsinojenler (psychedelic) kullanmaya başlıyor. 'o ameliyattan sonra bir daha eskisi gibi olmadı' diyor arkadaşları.

haklı olarak aklı sürekli ağrıyan belinde, sırtında olan biri, üstüne de psychedelic kullanınca sağlıklı düşünemiyor, radikalleşmeye başlıyor. bozulan sağlığı dolayısıyla öfkeli ve bir hedef lazım, o da sağlık sigortası şirketlerini suçluyor. 4 aralık'ta manhattan'da sokak ortasında dünyanın en büyük sağlık sigortası şirketlerinden unitedhealthcare'in ceo'su brian thompson'ı silahla vurarak öldürüyor.


parlak ve ivy league mezunu (trump ile aynı üniversiteden penn state'den mezun) bir gencin, hayatını mahveden bir şey yapmaya nasıl yöneldiğine dair mantık yürütme böyle diyor, elde olan verilerle.

mangione, yakalanmadan önce "unabomber" ted kaczynski'den bir alıntıyı online olarak paylaşmış.

"insanları korkunç derecede mutsuz eden koşullara tabi tutan ve sonra mutsuzluklarını gidermek için onlara uyuşturucu veren bir toplum hayal edin."

yakalandığında çantasında eylemde kullandığı susturuculu silah (bunu da 3d printerda basmış, evet 3d printerrda silah basmış!), eylemde üzerinde olan giysiler, hostelde kullandığı sahte nj kimliği ve "kendisinin sağlık sektörüne ve bu sektörün kârlarına öfkeli olduğunu gösteren bir manifesto" bulunmuş. kaçmayıp mcdonalds'da da oturduğuna göre, sanki bilerek yakalanmak istemiş gibi.


çocuğun ailesi maryland'ın en zengin ailelerinden biriymiş. hatta 'eylemcinin ceo'dan daha zengin olması çok ironik' diyen yorumlar var. kuzeni cumhuriyetçi partiden siyasetçi, onların radyo istasyonu varmış. kendisi de yıllığı 40 bin dolar olan özel erkek lisesinde okumuş. geniş ailesi çok zengin olsa da, çekirdek ailesi o kadar zengin olmayabilir demiştim. ama, düzeltiyorum, kendi çekirdek ailesi de varlıklı, bir tatil resortunun varisiymiş çocuk, dedesinden kalma. ablası da tanınan iyi bir doktormuş. ailesi maryland'da kendisin de o evde büyüdüğü 800 bin dolar değerinde bir evde oturuyormuş hala, lüks değilse de rahat bir yaşamları olduğunu gösteriyor bu deniyor. ama çocuk anti-kapıtalist, bu açık.

öldürülen ceo thompson ise, minnesota eyaletinin minnetonka kentinde 1 milyon dolarlık bir malikanede yaşıyordu.

Olayın Amerika'daki yankıları

katil luigi mangione, kullandığı kurşunlara "deny", "depose" ve "defend" kelimelerini yazmış. bu kelimelerin "delay, deny, defend: why insurance companies don't pay claims and what you can do about it" adli kitaba gönderme olduğu söyleniyor, kitapta da sigorta şirketlerinin business planlarının az para talebi olan çok fazla kişinin taleplerini karşılamak, fazla para talebi olan az sayideki kişilere ise paralarını vermeyerek kâr ettiklerini anlatıyor.

peki bu olay neden bu kadar önemli? katil halktan inanılmaz bir destek görüyor şu an. amerikan halkı adama methiyeler düzmeye başladı bile. school shooting'lerde halkın inanılmaz negatif tepkilerine rağmen nasıl school shooter'lar sırf ilgi çekmek için ilk shooting olayından sonra katlanarak arttıysa, halktan inanılmaz destek gören bu cinayetin ardından başkalarının benzer ceo'ları öldürmeye başlaması çok yüksek ihtimal.

yani bu cinayet tek bir olay olarak görülmemeli, amerika'daki "school shooting" tarzı, "sokak ortasında ceo öldürmek" gibi bir trend başlatacak bir cinayet olarak görülmeli.