TÜRKİYE 12 Haziran 2020
27,5b OKUNMA     638 PAYLAŞIM

Dünyanın Sayılı Turizm Merkezlerinden Biri Olan Antalya'ya Dair Bilgiler

Antalya'nın nasıl bir değer olduğunu kanıtlayan bazı istatistikler ve bilgiler.
iStock

antalya, çok büyük ihtimalle türkiye'de hak ettiği değeri görememe payı en yüksek olan şehirdir. bence bu şehirde dünyanın en güzel şehri olma potansiyeli mevcut.

kültür ve turizm bakanlığı'nın yayınladığı 2019 turizm istatistiklerine göz attım. yerli ve yabancı turistlerin en çok konaklama (geceleme) yaptığı iller sıralamasında en yakın rakibi olan istanbul'a 3 boy fark atmış:

1- antalya: 94,1 milyon kişi
2- istanbul: 23,6 milyon kişi

antalya'daki mavi bayrak kriterlerini sağlayan plajların sayısı 202. tüm dünyada 2019 yılı itibarıyla bu sertifikayı alan plaj sayısı dünya genelinde 3800. ve yalnızca antalya'da bu sertifikaya sahip 202 adet mekan var. bir başka deyimle dünyada en baba standartları sağlayabilen plajların yüzde 5,3'ü antalya'da bulunuyor.


ülkeye giriş yapan yabancıların kullandığı sınır kapısı sayısında da liderliği istanbul'a az bir farkla kaptırmış. 2019 yılında istanbul'dan 14,9 milyon kişi ülkeye giriş yapmışken bu sayı antalya'da 14,6 milyon. istanbul'un iş maksatlı ziyaretçilerini ve uluslararası bir ağ olmasından kaynaklanan haksız rekabeti hesaba katarsak antalya'nın bu klasmanda da ne kadar başarılı olduğunu rahatça görebiliriz.

antalya deniz-güneş-kum turizmi haricinde turizmin diğer alanlarında da oldukça iddialı. dösim yayınladığı 2019 yılı müze ve örenyeri ziyaretçi istatistikleri'ne göre antalya'da bulunan müze ve örenyerlerini 2019 yılında 3 milyon kişi ziyaret etmiş. bu sayı tüm türkiye toplamında 35 milyon. antalya, deniz-güneş-kum harici atraksiyonlarda da tek başına türkiye'nin yaklaşık yüzde 8,5'lik bir kısmını oluşturuyor. (rekabet ettiği listenin içinde ayasoyfa, topkapı sarayı, pamukkale, efes, kapadokya gibi yerler de var. yani 8,5'lik yüzdelik dilimi aldığı yer tam anlamıyla bir şampiyonlar ligi gibi.)


2019 yılı müze ve örenyeri ziyaretçi istatistikleri'ndeki bir diğer haksız rekabet ise antalya'ya gelen deniz-güneş-kum turistlerinin kaldıkları zaman boyunca otel dışına çıkmaması. tatillerinin 7 gününü de otel dışına bir adım bile atmadan geçiren rus ve alman vatandaşlarının varlığını herkes bilir. bu turistlerin yüzde 10'luk kısmı bile antalya'nın diğer atraksiyonlarını görme fırsatı bulabilseydi eminim bu liste baştan aşağı değişirdi. antalya'nın muhtemelen en büyük eksiği de bu olsa gerek. bence hükümet; antalya'daki otellere, ağırladıkları turistlerin bir kısmını aspendos, manavgat şelalesi, termessos, perge veya antalya müzesine götürmeyi şart koşmalı. antalya gibi bir yere gelme şansını elde edip de antalya'nın diğer güzelliklerini görme fırsatı elde edemeyen turistlere acıyorum. hem tarih, hem doğa, hem de spor kategorilerinde ziyaretçilerine inanılmaz derecede opsiyon sunabiliyor antalya. birçok kategoride iddialı olabilme yetisi eminim çok az şehirde vardır.

sonuç olarak antalya türkiye'nin milli değeridir. messi'si, ronaldosu'dur. mercedes'idir. antalya'sız bir türkiye ile antalyalı bir türkiye arasında dağlar kadar fark vardır. bu değeri hepimizin bilmesi, bu değere hepimizin sahip çıkması bir görevdir.

antalya’nın göreceli olarak daha az bilinen üç adet güzelliğini de şurada paylaşayım

termessos antik kenti: dağ yamaçlarında bulunduğu için yazın gidilmesi biraz zahmetlidir.


güver uçurumu: düzlerçamı tabiat parkı içindeki doğal güzellik. antalya’nın merkezinde olmasına rağmen bu kadar gizli kalabilmiş bir mekanın var olmasına şaşırdım doğrusu. aslında bir bakıma gizli kaldığına sevinmedim de değil. uçurum kenarı kafeler görmek pek hoş olmazdı. yeşilçam filmlerinin birkaç kesitinin burada çekildiğinin bilgisini de ayrıca verelim.


tazı kanyonu: bu güzelliği anlatmaya kelimeler yetmez. 2017 yılında keşfedilmiş. norveç fiyort manzaralarından pek geri kalır tarafı yok.


Antik Çağ'da Seks Turizminin Batı Anadolu'daki Merkezi: Knidos