MÜZİK 17 Eylül 2018
51b OKUNMA     957 PAYLAŞIM

Dünyayı Kasıp Kavuran, Güney Kore Kökenli Müzik Türü: K-Pop Nedir?

Dünyada pek çok kişinin Psy'ın "Gangnam Style" adlı parçasıyla haberdar olduğu, Güney Kore kökenli müzik türü K-Pop, inanılmaz bir hızla büyüyor.


pazarlama harikası bir sistemdir k-pop

kpop'ta müzikaliteden önce görsellik ve eğlence gelir ki bu da gruplarını insanlara daha çabuk bağlar. "grup" dedim çünkü kpop'ta solo kariyerden çok bireyler kendilerine grup ile yol çizer. zaten daha da derine indiğimizde görürüz ki devasa üyeli bu kpop gruplarının üyelerinin çoğunun sesi güçlü değildir. kendilerine ayrıca solo kariyer yapanlar grubun ana vokalleri olur genelde. onlar olmazsa da grubun rapçileri olur. bu grup içindeki şarkıcılara ya da soloistlere "idol" adı verilir. zannımca "idol" kelimesini "idealize edilmiş olandan" almışlar. çünkü sadece şarkı söylemek ve dans etmekle kalmayıp yıl içinde birçok yerde görünürler. fanlara göre de adeta mükemmellik timsalidirler. oyunculuk yaparlar, programlara çıkarlar... 

piyasanın lokomotifi üç büyük şirket vardır: yg entertainmentsm entertainment ve jyp entertainment. bu şirketler yıl içinde milyonlarca dolar kazanmaktadır. 

yıl içerisinde en aktif şirket çoğu zaman sm entertainment olur çünkü bünyesinde birçok grup bulundurmaktadır

tvxqsuper juniorgirls' generationshinee, f(x), red velvetexo. bu grup ve grubun içindeki solo kariyeri olan şarkıcıları ve ayrı solo kariyeri olan şarkıcıları sayarsak: boaj-minkangta. bu durum pek şaşırtıcı değildir. sm entertainment, tam anlamıyla kpop'u temsil eder aslında bize. parıltılı, gösterişli müzik video klip dekorları, estetikli, bebek gibi yüzler, akla takılıp bir türlü gitmeyen birbirine benzeyen şarkılar.. ve bu şirketin en büyük artısı da gruplarına büyük fan grupları oluşturmasıdır. sonra bir bakarsınız ki ordu olmuşlar. yaptıkları şarkı iğrenç bile olsa onları destekleyen fan toplulukları vardır.

TVXQ

piyasada sürekli aktif olmayan fakat nokta vuruşları yapan bir şirket ise yg entertainment adıyla anılan şirkettir

sadece kore ve asyada değil tüm dünyada başarılı idolleri bünyesinde bulundurur bu şirket. bunun en büyük örneği psy ve g-dragon. bu şirket idollerini sene içinde birkaç defa comeback yaptırmak şöyle dursun senede bir defa comeback yaptırırsa, grupların fanları sevinçten deliye döner. en ünlü ve şirketi yoktan var eden grupları bıgbang, 3 yıl sonra geri dönmüştür. 2ne1 ise 2 senedir ortalıkta gözükmüyor. 2013 yılında çıkış yapan ve bir daha geri dönmeyen solo şarkıcıları leehi, tablo'nun kurduğu şirkette geri dönüş yapmaya hazırlanıyor. 2014 ağustos ayında çıkış yaptırdığı winner ise ocağın 11'inde geri dönmeye hazırlanıyor. bu şirket, her şeyi ince eler ve sık dokur. albümdeki her şarkı kalitelidir. çöp albümler yapmazlar. her grubuna ve solo şarkıcısına harika ve eşsiz konseptler bulur. piyasanın dünyaya gülen yüzüdür adeta. şirketteki grupları sayacak olursak da; bigbang2ne1winnerikonepik highjinuseanakdong musician ve en son şirketten ayrılan gummyse7en.

G-Dragon

gelelim jyp entertainment'a

şirketin sahibi olan j.y park, sanatçılarıyla en sıkı fıkı olan ceo'dur. bu şirket de kpop için büyük işler yapmış ve yapmaya devam etmektedir. wonder girls dünya çapında üne kavuşmuştur. yine aynı zamanda 2pm ve miss a çok iyi işler yapmıştır. duo grupları ise, (bkz: 15&) şu an bir de yeni üç çaylak grup bulundurmaktadır: got7twice,  day6. şirket müzikalite açıdan size iyi işler sunar. albümler güzeldir. ama şahsımca en iyisi wonder girls'tür. her geri dönüşte çok iyi konseptlerle geri dönerler. (bkz: reboot). sm entertainment ve yg entertainment'a göre sönük kalıyor gibi görünseler de, piyasada büyük bir yere sahipler.

Wonder Girls

piyasanın geriye kalan kaliteli şirketleri de

cube entertainment, fnc entertainment, loen entertainment, ts entertainment, starship entertainment, woollim entertainment, dsp media, b2m entertainment, star empire entertainment, jellyfish entertainment, pledis entertainment, big hit entertainment, stardom entertainment... daha da unuttuklarım olabilir. bu liste böyle uzar gider...

fakat bu listede en çok öne çıkanlar cube ve fnc entertainment'tir

büyük beşli arasında gösterirler. bazı şirketlerinse varlığı gruplarından daha geridedir. big hit, woollim ve jellyfish entertainment gibi. çünkü; bangtan boys, infinitevixx.

cube entertainment iki büyük ekol gruba sahiptir. hyuna'nın rapçiliği yaptığı grup 4minute ve ayrıca b2st ve iki diğer grubu btobclc. fnc entertainment ise daha çok band gruplarını bünyesinde bulundurur: f.t islandc.n bluen.flying ve kız grupları olan aoa. solo: juniel.

4Minute

piyasada "skandal" adı verilen ama aslında skandalla uzaktan yakından ilişkisi olmayan şeyler mevcuttur

bunun örneklerini birçok defa görürüz. idoller iki türlü bir hayat yaşar. birincisi, ne yaparsa yapsınlar onları destekleyen fandomları bulunur. ikincisi de ne yaparlarsa yapsınlar onları sevmeyen ve yaptıklarına kulp bulan "netizen" adı verilen online yorumcular bulunur.

gruplar trend müzik yapar. pazarlama harikalarıdır. kalitesiyle olmasa da pazarlama tekniğiyle tüm dünyaya örnek alınası bir sistemleri vardır. bu kpop dalgasının nereye gideceğini de önümüzdeki yıllarca hepimiz birlikte göreceğiz.

k-pop'un pek çok ödül töreni vardır

büyük tv kanalları entertainment ödülleri düzenler, bunun haricinde seoul, melon gibi ayrı müzik ödülleri de düzenlenir. kral tv'nin yaptıklarını bir şey sananların dudakları bunları izledikçe uçuklayabilir. belki bir mtv ödül törenleriyle yarışamaz ancak oldukça iyidirler. örneğin 2017 melon müzik ödülleri'nde exo'nun performansı:


haftalık müzik programlarında gruplar performans sergilerler

yeni bir single ya da albüm çıkaran gruplar her hafta birkaç ayrı programda performans sergileyebilirler. music bank en ünlü programlardan biridir. örneğin bts'nin music bank'taki bir performansı:


kore'den çıkan grupların çoğu kısa zamanda tüm uzak doğuya mâl olur

yurt dışında da konser ve promosyon çalışmaları yaparlar. bir kısmı çince ya da japonca albümler çıkarıp, o ülkelere has turnelere de çıkarlar. tvxq, kara gibi gruplar iyi derecede japonca bilirler. super junior'ın alt grubu olan super junior m, tamamen çince şarkılar seslendiren bir gruptur mesela:


ayrıca çok eğlenceli bir sektördür

benim en sevdiğim yönlerinden biri gruplar arasındaki arkadaşça ilişki. mesela bir girlband başka bir grubun parçasında dans edebilir. ama en güzeli boybandlerin girlbandlerin şarkılarında dans etmesidir bence. mesela brown eyed girls'ün abracadabra şarkısının şöyle bir parodi klibi çekilmiştir, videoyu çeken ise yine ünlü boybandler 2am ve 2pm'dir:


bir başka yönü de fan service başarısıdır

hayranların zayıf yönlerini bilir, onun üzerine oynarlar. mesela brown eyed girls polis kıyafetiyle


tiara kedi kılığında performans sergiler:


erkek grupları ise soyunup, göz kırpmak haricinde genelde boys love üzerinden çalışırlar. uzak doğuda iki yakışıklının yakın görüntüler sergilemesine, mümkünse öpüşmesine özellikle kız fanlar bayılır. super junior bunun üzerine oynamayı sever.

bunun haricinde çıkardıkları parçaların hem normal videosu haricinde, performans videosunu da yayınlarlar

bu videolar sadece dans içerir. bazen bir şirin, bir de seksi versiyonda ayrı klipler çektikleri bile olur. örneğin tiara'nın bo beep bo beep parçası. yani dur durak bilmezler diyebiliriz:


hayranların sadakati de bambaşkadır

desteklerini sonuna kadar gösterirler. mesala sevdikleri grubun canlı performansını izlerken, grubun şarkı söylediği yerlerde seslerini yükseltmezler, ara verildiği anda söylenen son sözü tekrarlarlar. yani bunun nedeni gerçekten bu mu bilemiyorum ama benim yorumum bu yönde. bir örneği için snsd'nin genie performansına bakın:


daha unuttuğum pek çok grup, video falan var ancak içine girildi mi çıkılmayan, benim gibi birine popu sevdiren bir alemdir kpop. iş yine koreli samimiyetinde bitiyor sanırım. özellikle türü sevenler mutlaka bir şans versin.

Türkiye'de Yaşayan Japonların Gözünden: Türkler Nasıl İnsanlar?