İŞ HAYATI 9 Ağustos 2017
83,5b OKUNMA     773 PAYLAŞIM

Dünyayı Yöneten Şirketlerden Biri Olarak Gösterilen Halliburton'la İlgili Şaşırtıcı Detaylar

Halliburton, merkezi Houston, Teksas'ta bulunan çok uluslu bir enerji şirketi. Bu dev şirketle ilgili Bush döneminden kalan ilginç detaylar var.


1) dünyanın en büyük 500 inşaat firmasından biri olan halliburton esas olarak petrol sektöründe çalışıyor. büyük petrol firmalarının inşaat, lojistik, yangın söndürme ve güvenlik gibi ihtiyaçlarını karşılamakta.

2) halliburtonun firması olan kellog brown root ise askeri operasyonların yabancısı değil.1962-1972 arası pentagon bu firmaya on milyonlarca dolar ödedi. firma güney vietnamda amerikan ordusu için yollar, havaalanları, limanlar ve askeri üsler inşaa etti. bu firma en büyük parayı amerikanın hint okyanusundaki diego garcia üssünü inşaa ederek kazandı.

3) 1990 senesinde baba bushun başkanlığında o zamanlar savunma bakanı olan dick cheney yeni bir proje başlattı buna göre amerikan ordusunun yiyecek,içecek ve temizlik gibi rutin bütün işleri özelleştirilecekti. bilin bakalım ihaleyi kim kazandı. halliburton yani kellog brown root.

4) baba bushun seçimi kaybetmesinden sonra cheney iş bulmakta hiç zorlanmadı ve halliburtonun yönetim kurulu üyesi oluverdi. cheney 2000 de tekrar politika için görevinden ayrılınca yerine cheneyin yakın arkadaşı eski güney avrupa kuvvetleri komutanı general joe lopez atandı.

5) bütün dünyada nerede amerikan askeri varsa brown root firmasının ekipleride oraya gider, barakaları kurarlar, yemekleri pişirirler, su ve kanalizasyon sistemi döşerler. kısacası brown root firması için savaş demek iş demektir buda halliburton holdingi için çok büyük ama delicesine büyük miktarlada para demektir.

6) şimdi yazının en ilginç bilgisi kellog brown root firmasının abd ordusu ile anlaşma imzaladığı en son sözleşme irakta verilecek hizmetlere ilgili peki ne var bunda diyeceksiniz. çok şey var çünkü sözleşme 2001 senesinde imzalanmış peki acaba hangi ay sakın 11 eylül'den önce olmasın.araştırmaya değer derim.

2000 seçimlerinde bushun en büyük destekçilerindendir. bush,clinton'ı yenerek başkan olduktan sonra baba bushunda bro'su olan dick chaney halliburton yönetim kurulu başkanlığı sıfatından sıyrılarak (!) tekrardan bushun yardımcısı sıfatıyla karşımıza çıkar.akabindeki yıl ıraktaki petrol ihalesini (baba bush dönemindeki gibi) kim alır? tabiki halliburton...

ama herşey elini kolunu sallayarak olamayacağından, kafalarına göre o topraktan petrol alırız 36. paralelin alayını alırız (ki abd ırakta saddam'ı devirdikten sonra hemen halliburton'un sözleşmesi genişletilerek 36. paralelin altındaki bütün topraklarda da iş yapması anlaşmaya dahil edildi) şeklinde bi ağalık yapamayacaklarından "buna hemen bi neden bulunması gerek" mantalitesi ile kara kara düşünürken ardından "tesadüfi" şekilde gelen 11 eylül vakası kara kara düşünen abd heyetini birden kırlardaki heidi moduna sokmuştur ve dünyaya, yapılacak bu hareketin nedenleri ağırdan ve dolu gözlerle milliyetçi bi tavırla entegre edilmeye başlanır..

"bu saldırıyı kim yaptı?el kaide...en büyük destekçisi kim? saddam....saddam nasıl biri? kitle imha silahları var(!),tipi bozuk,vs. ....e bizdede hazır fazla demokrasi var gitmişken onuda götürelim" denerekten herşeye kendilerince güzelinden ama delik deşik bir kılıf bulup senin karnın tok,benimki tok koymuşum dünyanın kötüne..diyerekten varlığını sürdüren ve obama zamanındaki tavırlarını merak ve dikkatle takip ettiğimiz holdingçik...

(bkz: gemicik)