BASKETBOL 21 Temmuz 2022
16,1b OKUNMA     187 PAYLAŞIM

Efes'in Yıldızı Vasilije Micic, Kariyerinin Zirvesinde Olmasına Rağmen Neden NBA Yapmadı?

Anadolu Efes'in yıldızı Vasilije Micic'in bu yaz da NBA'ye gitmeyeceği kesinleşti. Peki Micic 2020-2021 Euroleague sezonunun ve 2022 Final Four'un en değerli oyuncusu seçilmesine, yani en verimli zamanını yaşamasına rağmen neden NBA yapmadı?

vasilije micic çok değil, 2 hafta önce "zamanı geldi, artık nba için hazır hissediyorum" demişti

bu adam neden bir anda vazgeçti? çok basit çünkü haklarına sahip olan oklahoma city ile vasilije micic'in planları uymuyordu. oklahoma micic'i istemiyor çünkü genç bir takımları var ve zirveye oynamayacaklar. micic de oklahoma'yı istemiyor çünkü oklahoma yapılanma sürecinde. muhtemelen kendisini isteyen takımlarla bir anlaşma sağlanamadı (presti denen draft hakkı fetişisti manyak kesin dünyaları istedi çünkü), öyle olunca da micic nba'e gitmekten vazgeçti (şimdilik). yoksa olayın aile, efes vs ile alakası yok.

efes için önemli bir adım oldu, three-peat ihtimali hiç olmadığı kadar güçlü şu an. ama micic'in aidiyetiyle falan alakası yok yani olayın, micic kazanan bir takımda rol almak istiyor, oklahoma da o takımlarla anlaşamadı. herhangi bir anlaşma olsa micic şu an o takımın formasıyla poz veriyor olacaktı.

Detaylandıralım

oklahoma city thunder hiçbir zaman micic'i kadronun bir parçası olarak görmedi çünkü, okc yeniden yapılanan (tanking) ve gençlere yatırım yapan bir takım. durum böyle olunca micic için tek çare başka takıma takaslanmaktı.

fakat sam presti, fikret orman'dan bile daha mezarcı bir kişilik olduğu için ve her seferinde micic'in ikinci tur draft hakkından daha değerli olduğunu belirttiği için, tek senaryo micic için ilk tur draft hakkı karşılığında takaslanmasıydı.

bugün oklahoma'nın önümüzdeki seneler için 19 ilk tur draft hakkı var. ve bu draftların bir tanesinin micic'den daha iyi bir oyuncuya dönüşme ihtimali çok çok yüksek. (bu yüzden alperen'in okc tarafından draft edilmemesine çok sevinmiştim.)

bu yaz bazı takımların micic ile ilgilendikleri yazılıyordu ama kimse 29 yaşında, nba temposuna ve basketboluna uzak biri için ilk tur draft hakkı vermez. (alperen'in -ki kendisi 18 yaşında zımba gibi bir delikanlı- sezon boyunca nba temposuna nasıl uzak olduğunu hatırlayın, yorgunluktan dili dışarıda yaptığı gereksiz faulleri hepimiz biliyoruz. ancak sezonun sonuna doğru kendine gelebildi.)

oklahoma da micic'in haklarını elinde tuttuğu için, hiçbir zaman kendilerini bu takası yapmaya zorunlu hissetmediler.

bu hikayenin kaybedeni ne yazık ki micic oldu. aynı performansı prime'ında değil de, 23-24 yaşında sergilemiş olsaydı zaten çoktan bogdan bogdanovic gibi o'nu nba'de izliyorduk.

Bonus: Micic'in Olympiakos'a attığı ve Efes'i finale çıkaran son saniye üçlüğü