EDEBİYAT 22 Mayıs 2016
37,7b OKUNMA     1202 PAYLAŞIM

Efsane Yazar Stephen King'in Külliyatı

Stephen King'in bugüne kadar Türkçe'ye çevrilmiş kitaplarının incelemesi.

edebi yönü zayıf ve sadece korku yazıyor diye itham edilen ancak gerçekte daha farklı bir yazardır. türkçemize çevrilmiş olan kitaplarının bir listesi ve yorumlarını size sunmaktan şeref duyarım: bu kitaplar daha ayrıntılı olarak kendi başlıklarında illa ki verilecektir ama stephen king' in bibliografyası da anca kendi isminin başlığında bir bütün olarak incelenebilir ki adamın ne tip ve nasıl yazdığı belli olsun. ama tabi genel bilgi vererek üstünkörü geçeceğim roman incelemelerini burada, umarım kitap seçerken faydasını görürsünüz: sizden istediğim bir şey var; bu adamı okumadan "aa s. king mii? bırak ya ben edebiyat seviyorum o ne öyleee" demeyiniz. buyrun başlayalım uzun yolculuğumuza:

-carrie * carrietta white adlı bir ergen kızın, koyu dinci annesinin baskıları ile ve okulunda yaşadığı soyutlanma ile birlikte telekinetik güçlerinin açığa çıkması ve kızın etrafında dönen olayların klasik king üslubuyla anlatıldığı ve king' i üne kavuşturan ilk basılmış romanıdır.

-salem s lot * kendi halinde bir yazarın salem's lot adlı kasabaya gelmesi ile birlikte oradaki gizemli ve zengin bir adamın kötü şeyler yaptığından şüphelenmesi sonucu aralarında geçen klasik bir vampir-rahip savaşı. yalnız bu romandaki kasvet duygusu mükemmele yakındır ve king'in en başarılı eserlerinden birisidir. yalın dili ve akıcılığı ile 2 günde bitirirsiniz. tv filmi olarak da bir kaç bölüm çekilmiştir ve gayet başarılıdır. romanda peder callaghan tiplemesine dikkat diyorum.

-the shining * bir ailenin sahip olduğu dağ başındaki bir motelin ölü sezonundaki yalnızlık hikayesi. psikolojik sorunları olan bir baba ve psişik oğlunun hüzünlü ve bir o kadar da gizemli hikayesi. kanımca psikolojik gerilim türüne çok başarılı bir katkı. jack nicholson, aynı adla filme çekilen bu eser ile oscar ödülüne uzanmıştır ayrıca. 6.his filmindeki "i see dead people" geyiğinin sinemayla ilk buluştuğu romandır belki de.

-the stand * dünyaya yayılan bir biyolojik savaş ürünü grip virüsünün bilinen uygarlığı yok etmesi ile birlikte kalanların uygarlığı yeniden inşa etme çabalarının destansı anlatımı. türkçe çevirisi resmen kuş edilmiştir, orjinali 1100 sayfalık bir destanken türkçeye sadece 400 sayfası çevrilmiştir. olay örgüleri ve psikolojik faktörler bu kitabın en başarılı yönüdür. kesinlikle tavsiye ederim.

-the dead zone * kaza geçirip 5 yıl komada kaldıktan sonra ayılan bir öğretmenin kendindeki "ölü bölge" yi keşfetmesinin ardından yaşadığı psişik ve psikolojik olayları konu alır. başarılı ve iç karartıcı bir gerilimdir. daha sonra film, tv dizisi şeklinde de görüntülü sanata adapte edilmiştir.

-firestarter * pirokineziye sahip bir küçük çocuğun ailesiyle birlikte cia' den kaçmasını anlatır. güzel bir romandır. devlet bu çocuğu araştırmalarda kullanmak ister vs. vs. fazla anlatmayayım.

-cujo * fazla söze gerek yok. bir korku klasiği, kuduz bir st. bernard köpeğinin 2 aileye yaşattığı dehşet. mükemmel bir roman, yalnız kuduz korkusu salabilir bünyelere, benden söylemesi. olaylar kısa bir süre içinde ve hızlıca gelişmektedir.

-christine* doğaüstü güçlerin ele geçirdiği bir eski otomobilin macerası. çok kereler filme de çekilmiş bir klasik. okuyalı çok uzun süre geçtiği için aklımda fazla bir özelliği kalmadı.

-pet sematary * öldükten sonra mistik bir kızılderili mezarlığına gömülen bir kedinin dirilmesi sonucu ailenin yaşadığı gerilimin trajedik ve gizemli bir biçimde anlatılmasıdır. filme de çekilmiştir. ama romanı daha başarılıdır. mükemmel bir akıcılığı vardır ve karanlık atmosferi ile okuyanı gerçekten sarar.

-the talisman * peter straub ile birlikte kaleme aldığı bu mükemmel fantastik romanında king; hasta annesini iyileştirmek için 12 yaşında başka bir boyuta geçen jack sawyer'ın hikayesi. insancıl, fantastik öğeleri çok güzel kurgulanmış bir kitaptır. 2010 yılında sinemalarda da görebileceğiz belki büyük bir prodüksiyonla.

-skeleton crew * tek kelime ile harika ve gizemli bir öykü derlemesi. özellikle sis adlı öykü başlı başına bir "eser". diğerleri de ondan aşağı değil. fazla söze gerek yok, bu türü sevenlerin okuması lazım.

-thinner * richard bachman mahlasıyla yazdığı bir romandır bu king'in. obez bir avukat olan kahramanımızın bir çingene laneti ile sürekli kilo vermesini anlatır. kahramanımız acaba bu lanetten kurtulabilecek midir? keyifli bir roman ama bir başyapıt değil.

-different seasons * bir öykü kitabı. içerisinden "rita hayworth and the shawshank redemption" adlı bir hikayeyi sinemaya bol ödüllü olarak veren değerli bir kitaptır. filmin adı "the shawshank redemption"dur ve morgan freeman ile tim robbins'in nefis oyuculuklarıyla tüm zamanların en iyi filmlerindendir. bunda king'in katkısı yadsınamaz.

-night shift * kısa ve gizemli-doğaüstü hikayelerle bezeli süper bir öykü kitabı. tek atımlık, bir gecede biter kasılırsa biraz. king üslubu denen tarzın en belirgin olduğu ilk dönem kitaplarındandır. yeri ayrıdır.

-four past midnight * iki kitap halinde basılmış orta karar bir gerilim-korku kitabı. öykülerden oluşmuştur. the langoliers ve secret window secret garden adlı kısa öyküleri film olmuş başarılı öykülerdir.

-nightmares and dreamscapes * 24 kısa öyküden oluşan tüyler ürpertici bir kitap. 90 sonrası en başarılı king eserlerinden. hikayelerde karamsarlık ve çaresizlik ana öğe olarak işlenmiş.

-it* çocukluk dönemlerinde gizemli ve kötü bir olay yaşayan bir grup arkadaşın, gördükleri hayaller sonucu tekrar buluşması ve gizemli bir palyaço ile yaşadıkları karanlık hikaye, geri-dönüşlerle birlikte harika anlatılmış. ergenlik döneminin başlarında okutulmaması tavsiye olunur, hakkaten mükemmel bir romandır. filmi de yapılmış ama romanın büyüsünü yansıtmaktan çok uzak kalmıştır.

-the eyes of the dragon * tatlı bir çocuk masalı gibi, ama büyükler için. king bu romanı kızı henüz küçükken onun isteği ile yazmış. kansız ve melodrama yakın senaryosu ile king' in en yumuşak romanı. kara kule serisi ile ciddi bağlantılar içerir. açıkcası çok başarılı bulmadım.

-misery* ücra bir yerde ciddi bir trafik kazası geçiren bir yazarın, hayranı olan bir kadın tarafından kurtarılması ve... işte o ve kısmını allah kimsenin başına getirmesin . kesinlikle kahramanla birlikte soluk soluğa kalacaksınız. muhteşem bir gerilim.

-the tommyknockers * bir gün bir kasabaya bir şey düşer. daha sonra kasaba halkı yavaş yavaş değişmeye ve garip davranışlar sergilemeye başlar, kahramanımız da bu olayların peşinden gider. klasik king vurdumduymazlığı ile kaleme alınmış nefis bir roman daha. fazla hareket beklemeyin ama "merak" ve "gerilme" duygularını yaşayacağınızı garanti edebilirim.

-the dark half * theddeaous beaumont adlı bir yazar şiddetli baş ağrıları çekmeye başlar, hastane kontrollerinde milyonda bir görülecek bir rahatsızlığı olduğu ortaya çıkar. evet, beaumont bir yamyam ikiz vakası ile karşı karşıyadır. gerisini anlatmayayım siz okuyun. finali göz kamaştırıcıdır diyebilirim. ama romanın geneli biraz sıkıcı.

-needful things * bir kasabaya yabancı ve gizemli bir adam gelip bir tuhafiye dükkanı açar, o dükkanda bulunan sizin için özel şeylere sahip olmak için çok çabalamanız gerekmektedir ancak. gizemli ancak biraz durağan bir kitap, ama yine de başarılı. sinemeya da uyarlanmış ve gizemli yabancıyı donald sutherland canlandırmıştır. fena değildir.

-gerald s game * bir adamla bir kadın dağ başında bir kulübede romantik bir kaçamak yaparlar, kadını fantezi olsun diye yatağa kelepçeleyen gerald abimiz sevgilisinin panik olup tekmelemesiyle kalp krizi geçirip hakkın rahmetine kavuşur. kadıncağız da olayın şoku ile eve bir köpeğin geldiğini görür, aç bir köpek ve gerald'ı yemeye başlar, daha sonra olaylar gelişir. bana en sıkıcı gelmiş king romanıdır diyebilirim. olay örgüsü düz görünüyor ama karışık ve pek sürükleyici değil. yine de psikolojik gerilim sevenler bir baksın derim.

-dolores claiborne* roman kahramanı doloresin ağzından yazılmış bir anı kitabı gibi. inanılmaz sıkılmıştım ve king'in bitiremeden yarım bıraktığım iki kitaptan birisi. seveni de çok, filmi de yapıldı ama ben sevmedim, bırakalım seven anlatsın. gerald's game ile bağlantılar içermekte olduğunu da söylemeliyim.

-insomnia * çok fazla uykusuzluk çeken ralph adlı bir dedenin hafif şizofrenik gibi duran macerası. bir sevgi romanı tadındadır. içinde metafizik öğeler de barındıran bir roman. şiir gibi akıyor diyebilirim, keyifle okunacak bir kitap. kurgusu çok başarılı. ve kara kule ile diğer romanlardan karakterleri de içinde görürseniz şaşırmayın derim.

-rose madder * kocasından kaçan bir kadının hafif kaçık öyküsü. beni pek sarmadı ama sizi belki sarabilir. yavan bir kitap olduğunu söyleyebilirim.

-the green mile * türkçeye seri kitap olarak çevrilmiş, daha sonra filminin başarısı üzerine birleştirilmiş nefis bir kitap. bir idam mahkumu ile hapishane müdürü ve gardiyanlar arasındaki gizemli ve sevgi dolu ilişkinin öyküsü. tek kelime ile bir başyapıttır. filmi de tom hanks'in oyunu ile tam bir başucu filmi haline gelmiştir. kesinlikle hem filmi hem romanı tavsiye ederim.

-desperation * gizemli bir kasabaya yolu düşenlerin tüyler ürpertici hikayesi. kasaba şerifi ' ne de fazla bulaşmamak lazım derim ben. bir çırpıda okunacak karton kapaklı klasik bir gerilim romanı. okursunuz, zevk alırsınız ve daha sonra unutursunuz. eğlencelik ama keyifli. tv dizisi de yapıldı ama pek başarılı değil.

-the regulators* richard bachman adıyla yazdığı romanlardan birisi ve desperation ile aynı dönem piyasaya çıkmış, desperation king etiket ile çıkarken bu bachman olarak çıkmış ama ortak bir hikayesi var. ama bu bağlantı, sırayla okumak gibi bir durumu getirmiyor. öyküleri bağımsız, temeli aynı diyelim. bu romanı şu an okumaktayım, king bachman mahlası ile yazarken pek karakter derinliğine inmemiş gibi görünüyor. bitirince düzenlerim yazıyı.

-bag of bones * gizemli bir ev, karısını kaybetmiş bir yazar ve hezeyanları. fena değil ama kesinlikle en iyi king romanlarından birisi değil.

-hearts in atlantis * 5 kısa öyküden oluşan nefis bir öykü kitabı. özellikle "sarı giyen adamlar" kara kule ile olan bağlantısı ve gizemli yabancısı ile nefis bir öyküdür. komik bir şekilde; bu kısa öykünün sinemaya uyarlanmış halinin adı bir başka öykü olan "hearts in atlantis"tir. adamlar kitabın adını kullanmış ama hikayenin adı bu değil. neyse; anthony hopkins'in oyunculuğu ile başarılı bir filmdir. kitap da king'in 98 yılında yeniden dirilişi gibi bir kitaptır.

-storm of the century* bir adaya fırtına ile gelen kötü varlığın millete çektirdikleri ve kişilerin kendi iç hesaplaşmalarını çok başarılı bir şekilde yansıtan senaryo. evet bir senaryodur bu kitap ve tv filmi olarak 3-4 bölüm halinde yapılmıştır. kitabı okumadım açıkçası ama film fena değildi.

-the girl who loved tom gordon * bir ormanda kaybolan kızın başından geçen hafif fantastik bir öykü. çok başarılı değil, ama o dönem 55 yaşında olan king'in bir kızın gözünden de başarıyla yazabileceğini göstermesi bakımından güzel bir roman olmuş. tavsiye sıralarımın altında bulunmakta.

-the dreamcatcher * çocukluk arkadaşı olan bireylerin bir orman kulübesinde karlar altında av partisi düzenlerken başlarına gelen uzaylı istilası tecrübesini konu edinse de özünde arkadaşlık, dostluk ve sevginin verildiği başarılı bir yeni dönem king eseri. filme de alınmıştır. ancak romanı filmden daha iyidir. tavsiye ederim.

-black house * the talisman'daki kahraman çocuk jack sawyer büyümüş ve dedektif olmuştur. psikolojik sıkıntıları bastırmış olsa da devam etmektedir. ancak bir gün tüm bu eski anılarını canlandıracak bir olayla karşılaşır ve gösterdiği tepki sonucu dedektiflikten atılır. arkadaşı ile birlikte bu olayı incelemeye başlar. ucu bucağı olmayan bir olaylar zincirinin içinde, eski kabusları ile yüzleşir bulacaktır kendini. peter straub ile birlikte the talisman' ın devamı olarak yazdığı bu kitapta king, sanatının doruklarına yaklaşmaktadır gerçekten. tek kelime ile nefis bir roman. ama önce tılsım* okunur ise ikisinin tadı damakta kalır. hatta 3. bir kitap ile seriye devam edileceği söylenmekte. yine bu kitap da kara kule ile bağlantılar içermektedir. 2010 a tarih verilmiş the talisman'ın devamı olarak yine ileride sinemalarda izleyeceğimizi söylemekte imdb sitesi.

-everything s eventual * hakikatten karanlık 14 öykü içeren nefis kısa öykü kitaplarından birisi. tadı damakta kalıyor. hele kara kule serisi kahramanı roland' ın kısa bir macerasını anlatan the little sisters of eluria* filme bile çekilebilecek kadar yaratıcı ve büyüleyici.

-from a buick 8* karakterlerin harika bir biçimde tasvir edildiği ve bir polis garajında 20 yıl yatan esrarengiz bir araba etrafında gelişen bir fantastik roman. yine diğer dünyalarla bir alakası var kitabın, çeşitli bağlantılar. keyifli bir çalışma ama pek hareketli değil.

-cell * ülkemizde yayınlanan son king romanı. cep telefonlarından yayılan bir sinyalin kullanıcıları çıldırttığı bir dünyada hayatta kalanların savaşı. nefis bir roman, king eski tarzına daha olgun bir üslup ile dönmüş diyebilirim. 2009 a tarih verilmiş sinema uyarlaması için.

-lisey s story* romantik gerilim, doğaüstü öğelerin gündelik hayattaki tezahürü ve büyük bir aşk ı anlatan son king kitabı. biraz temposuz. ikinci yarısı hareketleniyor ama ben nedense ısınamadım ve bitiremediğim bir king kitabı oldu! bir ara bitiririm.

-the colorado kid*: 2005 te çıktı. bir polisiye gerilimmiş. alıp okuyunca editlerim. edit: gayet akıcı, kısa ve öz. gizem öğesi yerli yerinde, sıcak bir atmosferi var hikayenin. okunable!

-duma key: 22 ocak 2008 de çıkmış bu romanın son dönem king eserlerinin en iyisi olduğunu düşünüyorum. geçirdiği ağır bir kazadan sonra resim çizme yeteneği kazanan ve bu resimlerde çizdiği şeylerin gerçeğe dönüştüğünü gören bir adamın hazin hikayesi. bu adam heroes'un ressamı isaac ve king'in eski romanı the dead zone daki karakterin melezi gibi görünse de yine de çok iyi roman olmuş bence ürpertiyor. okuduk gördük ki son 10 yılın en bomba king kitabı. cell ile birlikte bu ikili son dönem king eserlerinden en güzelleri. harika bir öykü. yer yer çok geriyor insanı, bilinmezlik ağı dolaşıyor insanın üstüne başına. finali de çok başarılı. king yine kırmış geçirmiş valla.

- just after sunset : okumaya kıyamadığım için odamdaki rafta bana bakıp duran stephen king in son kitabı. uzun süre ara verdiği kısa hikayelere geri dönmüş...

eveet; ve geldik bir fantezi efsanesi the dark tower' a. bizde 8, orjinalde 7 kitap halinde basılan ve 22 yıllık bir yazım serüveni. king'in diğer çoğu kitabı ile bağlantılar içeren binlerce sayfalık bir baş yapıt. king'in ve fantezi edebiyatının doruk noktası. burada fazlaca söz etmeye gerek yok. sadece kitapların bakınızlarını vererek yazımı noktalamak istiyorum konsepte aykırı düşmemek için. sadece şunu söyleyebilirim, bu seriyi okumayan king okudum veya fantezi okudum demesin. işte kitapları;

the gunslinger*-1982
the drawing of the tree*-1987
the wastelands*-1991
wizard and glass*- 1997
wolves of the calla*- 2003
song of susannah*-2004
the dark tower*-2004

peeh, ne göz kaldı ne bilek... hepsi el emeği göz nuru valla... ama değdi sanırım, en sevdiğim yazar olan stephen king amcama sevgilerimle, bu incelemeyi ona ithaf ediyorum...
fin...

Emeğine sağlık draco!