Ekosisteme Ciddi Zarar Veren Bir Canlı: Aslan Balığı
aslan balığının ana vatanı asya'dır. karayip ve meksika körfezi'nde de milyonlarcası bulunmaktadır. ülkemize ise süveyş kanalı aracılığıyla gelmişlerdir.
bu balıklar, kıyıya yakın ve 50 metreye kadar olan deniz seviyesinde yaşarlar. yetişkin balıkların uzunlukları ise 40 santime kadar gelebilir. karayipler'de doğal bir avcısı olmayan aslan balığı çok hızlı üreme hızına sahiptir. genelde yalnız olan bu balıklar, çiftleşmek için bir araya geliyorlar. 4 günde bir 30-40 bin civarı yumurta bıraktıkları biliniyor. hatta sıcak aylarda daha fazla yumurta bıraktıkları bile gözlemlenmiştir.
aslan balıklarının çok güzel bir görüntüleri ve dikensi yüzgeçleri vardır ancak buna kanmamanızı öneririm çünkü bu balıklar büyük bir tehlike oluşturuyorlar. zehirli bir balık türü olan aslan balıkları, ne yazık ki ekosisteme ciddi zarar veriyorlar. bulundukları ortamdaki balıkları öldürerek, diğer balık türlerini tehdit ediyorlar. bu balıklar sadece diğer balık türlerine zarar vermekle kalmıyorlar elbette, insanlara da ciddi zararlar verebiliyorlar. üst kısımlarında iğneleri bulunuyor ve herhangi bir temas sonucunda terleme, yanma, solunumda zorluk hatta ölüme kadar gidebilen sonuçlar doğurabilirler.
bu balık türüyle uğraşan ülkelerden biri de venezuela. aslan balıklarını yakalayıp, ceviche yemeğinin yapımında kullanıyorlar. bu şekilde balıkların ekosisteme verdikleri zararı azaltmaya çalışıyorlar. ülkemizde de ekosisteme zarar verdiği için avlanması teşvik edilen aslan balığı, eti oldukça lezzetli olduğu için severek tüketiliyor. ancak yemeden önce dikenlerini dikkatli bir şekilde ayıklamak çok önemli.