Erkek Voleybolu Neden Kadın Voleybolu Kadar İlgi Görmüyor?
yetersiz başarıdan kaynaklanır ülkemizde erkek voleybolunun ilgi görmemesi
kadın voleybolunda yaklaşık on yıldır avrupanın lokomotif ülkesiyiz. şampiyonlar ligi şampiyonluğuna oynayan kulüp takımları, olimpiyat madalyasına oynayan milli takım olunca her spor branşı takip edilir. göğsünde türk bayrağı taşıyan bir organizasyonu isveçliler, hollandalılar, amerikalılar karşısında başarılı olurken görmek her gün rastlanan bir doğa olayı değil. kadın voleybolunu temelde bu motivasyonla takip ediyoruz.
peki erkek voleybolda neden başarılı değiliz derseniz; spora ilgili olup kendine hedef koyan, uzun boylu, iyi sıçrayan erkek çocukların yoğun şekilde basketbolu seçmesindendir derim. bu çocuklar haklıdırlar da. voleybol ile basketbol arasında kalan biri niye voleybolu seçsin ki? diğer tarafta nba gibi büyülü bir hayal dururken...
seyirci açısından bakacak olursak, oyunun monoton seyretmesiyle alakalıdır
bir nevi otomobil kalkış (drag) yarışı izler gibi, ilk defa izlediğinizde off, vayy, gümm dersiniz; sonra bakarsınız maç boyu farklı çok bir şey olmuyor. 2 metre boyunda, yerden 1 m'ye yakın sıçrayan tipler. vurdukları topu görebilirseniz ne ala. defans mükemmel pozisyon alsa da top o kadar sert geldiği için yapabileceği fazla bir şey yok. arada bir blok yapılır ve bloktan seken top da smaç kadar sert geri geldiği için hücumcu takımın dublaj yapma şansı yine çok az, o yüzden maç boyu 20-30 saniyelik bir ralliye denk gelebilirseniz kendinizi şanslı sayabilirsiniz.
bir de erkek voleybolunda smaç servis çok daha fazla kullanıldığı için, kaçan servis sayısı ve ace sayısı kadın voleyboluna göre daha fazladır. bazen bir bakarsınız hiç oyun olmadan 5-6 sayı geçmiş. o yüzden bazen erkek voleybolunda çok çok iyi takımların maçlarını seyredeceğinize hücum gücü daha az ve haliyle defanstan daha fazla top çıkartılabilen maçları seyretmek daha fazla keyif verebilir.
bildiğim kadarıyla erkek voleybolu dünyada daha çok izleniyor
mesela erkeklerin olimpiyat finalinin izlenme oranı kadınların finalinin izlenme oranından daha yüksek. geçmiş olimpiyatlarda böyleydi en azından. ülkemizde ise kadın voleybolunda çok başarılı, erkek voleybolunda ise başarısız olunması durumundan dolayı erkek voleyboluna ilgi yok. yine de liselerarası voleybolda ya da kumsalda yapılan turnuvalarda erkeklerinki daha çok ilgi çeker. voleybol kadın sporudur diye bir şey yok. teniste nasılsa voleybolda da öyle. voleybol ve teniste fiziksel temas olmadığından erkek ve kadın arasında izlenirlik düzeyinde uçurum yok. kadınlar bu sporlarda futbol ya da basketbolun aksine amatör gibi durmuyorlar.