TEKNOLOJİ 5 Ağustos 2024
16,7b OKUNMA     82 PAYLAŞIM

Eski Tip Hoparlörler, Telefonun Çalacağını Nasıl Önceden Anlıyordu?

Zamanında masaüstü bilgisayarın yanına iki tane hoparlör koyanlar, biri onları aradığında bunu az bir farkla da olsa anlıyordu. Peki nasıl?

cep telefonunun çalacağını anlamak... eskiden telefon çalmadan 3-4 saniye önce şu tarz hoparlörlerle mümkün olan olaydı, "acaba kim arayacak?" diye ekstra heyecan yaratırdı.

peki bu olay nasıl gerçekleşiyordu?

bu durum, yani hoparlörün telefonun çalacağını haber vermesi elektromanyetik parazitlenme ve radyo frekansı parazitlenmesinden kaynaklanıyordu. cep telefonları baz istasyonlarıyla iletişim kurmak için radyo frekansında elektromanyetik dalgalar kullanır, birisi sizi aradığında telefonunuz baz istasyonula bağlantı kurar ve bu bağlantıyı kurarken çevreye çeşitli sinyaller yayar.

eski hoparlörler elektromanyetik parazitlenmelere karşı çok hassastı, cep telefonunuzun baz istasyonuyla bağlantı kurarken yaydığı sinyaller hoparlörün içindeki kablolar ve bileşenlerin tepki vermesini ve ses bobinlerine ulaşıp bir ses üretmesini sağlıyordu, biz bu sesi "cızırtı" olarak adlandırıyorduk ve telefonun çalacağını anlıyorduk.