MİMARİ 8 Eylül 2021
23,4b OKUNMA     417 PAYLAŞIM

Ev Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

Ev nasıl dekore edilir? Dekorasyon dediğimiz şeyin püf noktaları nelerdir? Ev düzenlerken yardımcı olacak temel ipuçlarını paylaşıyoruz.
iStock

* en yaygın ev düzenleme, yerleştirme taktiği; en dıştan başlayıp içe doğru ilerlemektir.

jaluzi -> perde-korniş -> köşeler (lambader, büyük ev bitkileri vs.) -> duvara monteli şeyler (aydınlatmalar, tablo ve ayna vs.) -> duvara dayanan eşyalar (kitaplık, ünite, şifonyer, dolap, komodin, başlıklı yataklar vs.) -> koltuklar -> halılar -> üstüne masa ve sandalyeler...

çünkü misal jaluzi veya perdelerin en son alınması ve takılması halinde pencere önündeki eşyaları çekip iş için yer açmak, sonra tekrar eski haline getirmek boşa zaman kaybı yaratabilir malum (aynştayn was here).

* oturma grubunda tekli koltuklar varsa bunlar genelde pencere önüne konulur. özellikle küçük ve fazla güneş almayan salonlarda, gün ışığı ferahlığı ve eğer varsa manzara avantajı açısından...

* göz yormayan, ferah, huzur veren bir ortam için perde, duvar ve zemin renkleri ton sür ton seçilir.

Ton sür ton: Aynı rengin farklı tonlarından oluşturulan renk paleti.

mobilyaların, özellikle duvara dayanan mobilyaların (kitaplık, dolap vs.) bir kısmı duvarlarla aynı renkte olursa tadından yenmez. bu seçim aynı zamanda mekanı geniş gösterir.
hareketli, iddialı bir ortam içinse tam tersi şeyler uygulanır tabii.


* açık oda kapısının dayandığı duvar boyunca, kapıdan giriş yolunu kesecek kadar büyük, geniş bir mobilya konulmaz. kapının dayandığı duvar boyunca örneğin konsol, dolap, makyaj masası, kitaplık, tv ünitesi veya çalışma ünitesi konulabilir. ama mesela yatak başı o duvara verilmez, kapıdan giriş yolu açıklığı koskoca yatakla kapatılmaz.

* büyük, yekpare, duvara yapıştırmalı tip ayna kullanımı risklidir. her ne kadar güzel görünse de işçiliğe güven olmaz. bombe yapabilir, küt diye inebilir. (bir diş hekimi muayenehanesinde yaşanmıştır. evinizde olmasını istemeyeceğiniz olaylardan biri bence.)

* küçük alanlarda yuvarlak cam masa ve sırt kısmı kapalı değil de çıtalı olan sandalyeler kullanılır. böylece algı "boş alan" yanılsamasına uğrar.

* kolu, sapı olmayan kapılar ve dolap kapakları gizemli, modern ve şıktır. ancak uzun vadede en çok ellenen kısımlarda deformasyon veya kirlenme oluşacaktır. "orada bir kapı yok ama gayet var" gibi bir görüntü oluşabilir mesela. ona göre...

* çok küçük odalar için standart ev mobilyaları büyük kaçabilir. bu durumda ofis mobilyaları da bir seçenektir. küçük otel odaları, küçük bekleme salonları vs. için üretilmiş minik koltuklar eve yakışmaz diye bir kural yok nihayetinde.


* duvara asılacak şeyler (tv, dekoratif saat, büyük tablo) yüksek yüksek tepelere asılmaz. görüş alanına uygun, makul bir yüksekliğe asılır. mesela uzun koltuk arkasındaki duvara büyük bir tablo asılacaksa koltuk sırtı üst kenarıyla tablonun alt kenarı arasında devasa bir boşluk bırakılmaz.

* eğer salonda yemek grubu kullanılacaksa kapıya yakın olan alana konur. servis yapmak için mutfaktan gelen kişi, salona girer girmez masaya ulaşabilsin mantığıyla...

* halı, döşeme, duvar kağıdı veya boya seçimlerinde iddialı renkler, göz alıcı (mesela zigzaglı, kımıl kımıl) desenler sadece antre, koridor, banyo, giyinme odası gibi gün içinde fazla vakit geçirilmeyen, ufak alanlarda tercih edilir. böyle şeyleri salonda denemek "kalk gidelim" huzursuzluğu verebilir.

* perde, duvar kağıdı, fayans, tablo seçimlerinde kalın çizgili, büyük desenli, büyük boyutlu seçenekler sadece büyük alanlara yakışır.

küçük alanlarda sade takılmak gerekir. küçük odanın bir duvarına derinlik kazandırmak için; uzun kenarı kısa kenarından kat kat uzun dikdörtgen şekilli, aynı boyutlu dört beş tablo, ufak aralıklarla yan yana diklemesine asılabilir.

boyuna çizgiler, düşey bir etki vererek mekanı yüksek gösterir. mesela asma tavanlı banyolarda, basık algıyı dağıtmak için boyuna çizgili vinil duvar kağıdı tercih edilebilir. daracık dikdörtgen odanın uzun kenarında enine çizgili duvar kağıdı kullanılırsa ortamı geniş gösterir.


* halı, parke veya karo seçimlerinde; küçük kare alanı hareketli ve geniş göstermek için eldeki malzeme genelde çaprazlama döşenir veya konulur (halı). dikdörtgen alanlar ise akışına uygun döşenir.

* dar ve uzun koridorlarda duvarda hareketlilik (tablolar, süsler, raflar vs.) tercih edilmez. bu tip şeyler, yürüme alanını sanki daha da darmış gibi gösterir.

* beyaz veya ahşap rengi pencere ve balkon kapılarında karolaj varsa bununla uyumlu ve sıcak bir hava yaratmak için eşya seçimlerinde fazla uçuk kaçık, fütüristik veya endüstriyel tarz takılmamak gerekir.

* banyo, mutfak ve tuvaletlerde asma tavan isteniyorsa görünür taşıyıcılı, lineer tip, alüminyum panel asma tavan tercih edilebilir. bu tip asma tavanda paneller kolayca sökülüp takılabilir, tavandaki tesisata kolayca ulaşılabilir, yamultulmadığı sürece dayanıklı ve uzun ömürlüdür. işçilikte en fazla sorun yaşanan kaset metal asma tavanlar gibi ansızın küt diye kafanıza inmez. bu, özellikle işyeri dekorasyonları için önemli bir detaydır. çünkü şöyle bir şey var (bkz: asma tavanların kolay çökmesi)