YEME İÇME 13 Nisan 2022
26,2b OKUNMA     173 PAYLAŞIM

Evde Yaptığınız Tostun Lezzetini Ciddi Derecede Artıracak Püf Noktaları

Tost yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Tost yaparken aklınızda bulunması gereken birkaç genel öneriyi paylaşıyoruz.
iStock

çocukluğumdan beri tost ve sandviç ile karşılıklı saygıya dayalı bir ilişkimiz vardır. ben onlara gerekli özeni gösteririm, onlar da beni mutlu ederler. 2020 mart'ta evlerden çalışmaya geçtikten sonra bu hobim nadiren haftasonları kullandığım bir meziyetten, haftada birkaç defa ana besinim olmaya doğru evrimleşti. uzun lafın kısası boş yapmıyorum...

protein

tek tip protein kullanmayın. (artistlik olsun diye et değil protein diyorum.) kullandığınız proteinleri çeşitlendirmek, tüm yemeklerde olduğu gibi aromaların sinerjisi sayesinde lezzeti arttıracaktır. daha çok et koyun demiyorum, daha çeşitli koyun diyorum. istiyorsanız daha fazla da koyun, bana ne... burada mesaj o değil ama. örnek olarak hindi füme neredeyse diğer tüm etlerle iyi gider ama tuzluluğuna dikkat ederek diğer malzemeleri seçmenizi gerektirir.

antrikot, külbastı gibi parça olarak kullanılan etleri de az pişirip, dinlendirdikten sonra doğru açıyla kesip saklarsanız, tek porsiyondan 3-4 mükemmel sandviç çıkarabilirsiniz.

peki et nasıl doğru açıyla kesilir?


peynir

üşenmeyin, peyniri rendeleyip kullanın. düzenli yapıyorsanız hatta tek seferde bol yapın, sonra sürekli kullanırsınız. rende peynir hem daha homojen bir dağılım sağlar, hem erimesini kolaylaştırır, hem de istediğiniz lezzet kombolarını yapmanıza müsaade eder.

peynir seçerken bence eşit derecede önemli 2 konu var: tadı nasıl? eriyor mu?

taze kaşar ve dil peyniri erir ama aroması düşüktür, eski kaşar ve tulum pek erimez ama tadı kuvvetlidir. bence ikisini beraber rende yapın, farkı görün. ayrıca varsa bu karışıma taze kekik katın. her şeye kekik katın.


sos

benim bazı go-to soslarım vardır. kolayıma geldiği için hazır alıyorum ama yoksa kendiniz de yapabilirsiniz. bunlar neler? ballı hardal ve sarımsaklı mayonez.

sarımsaklı mayonezi abartmamak kaydıyla tereyağı gibi kullanarak ekmeğe sürdüğünüz yüzünü kızartırsanız çok hoş ince bir sarımsak aroması kalır ekmeğin kızaran yüzünde. ballı hardal ise özellikle tavuklu sandviçlerde inanılmaz işe yarayan bir meret.

ayrıca evde meze varsa muhakkak değerlendirmenin bir yolunu bulun. benim eşim paso kuru domatesle ceviz karıştırır bir meze yapar veya kereviz salatası yapar. bunları iki ekmek arasına koyunca gerçekten aşırı kıymetli cevherler yapabilirsiniz.

insanlık ölmediği için ve buraya kadar okuduysanız ödül olarak bu çok basit iki mezeyi de aşağı bırakıyorum. tosta koymazsanız bile yapın, afiyetle yersiniz.

kuru domat mezesi
yoğurtlu kereviz salatası