UZAY 8 Ağustos 2018
32,4b OKUNMA     752 PAYLAŞIM

Evrenin Görüp Görebileceği En Görkemli Cenaze Törenlerinden Biri: Süpernova

Enerjisi biten büyük yıldızların şiddetle patlaması olarak kısaca tanımlayabileceğimiz Süpernova hakkında ufkunuzu açacak bilgiler.
NASA

güneş'ten 1.4 kat ya da daha fazla kütleye sahip yıldızlar, çekirdeklerindeki tüm atomları demire dönüştürdüklerinde kütle çekime karşı koyacak füzyon enerjilerini de tüketmiş olurlar. kontrolü tekrar ele geçiren kütle çekim; yıldızın çekirdeğini 100 milisaniye gibi bir sürede kendi üstüne çökerterek, yıldızın kütlesi 2.5 güneş kütlesinden fazla ise bir karadelik, 1.4 ile 2.5 güneş kütlesi arasında ise bir notron yıldızı meydana gelmesine sebep olur.


merkezdeki atomların bozulmaları sonucu oluşan nötrinolar yayılarak nükleer tepkimelerin devam etmekte olduğu dış katmaları inanılmaz yüksek sıcaklıklara çıkartır uzaya doğru genleştirerek yıldızın patlamasına sebep olurlar. işte süpernova budur. 1.6 milyar kilometre çapındaki yıldız patlayınca haliyle epeyce bir enerji yayar. öyle ki irice bir yıldızın patlaması bir hafta kadar irice bir galaksinin tüm ışığını bastırabilir.

süpernova patlaması, güneşimizin 10 milyar yılda vereceği enerjiyi anlık olarak verebiliyor.

süpernova patlamasından sonra etrafa yayılan yıldız atıkları evrenin başka bir köşesinde birikerek yeni bir yıldız oluşturmak üzere yola çıkıyorlar. genel kanı süpernovaların evrenin motoru olduğu ve evrende ki genişlemeden sorumlu oldukları yönünde.

gözlemleyebildiğimiz en parlak süpernova patlaması 238 milyon ışık yılı yanımızda oldu, daha doğru bir ifade ile ışığının bize ulaşması 238 milyon ışık yılı sürdü. süpernova patlamasından sonra ortaya çıkan ve evrene dağılan ağır metaller yıldızlar arası ortamı zenginleştirir, buna süpernova kalıntısı denir.


1054 yılına ait çin ve japon gökbilimcileri tarafından gözlemlenen ve güncel ismi yengeç bulutsusu (crab nebula) bir süpernova patlaması sırasında oluşmuş olup dünya'ya uzaklığı 7000 ışık yılı olmasına rağmen yaklaşık 2 sene boyunca venüs'den daha parlak bir şekilde çıplak gözle gözlemlenebilmiştir. bugün bile yengeç bulutsusu (crab nebula) saatte 4 milyon km. hız ile genişlemektedir.

patlamadan sonra oluşan süpernova kalıntısı için sadece iki seçenek vardır;

ya yakıtını tüketen çekirdek deki füzyon enerjisi durur ve kendi çekim güçleri ile içlerine çökerek bir (bkz: nötron yıldızı) veya (bkz: kara delik) oluşturur, ya da başka bir yıldız komşusundan kritik kütleye ulaşıncaya kadar malzeme biriktirerek termonükleer bir patlama oluşturur. (bkz: beyaz cüce)


insan ırkının süpernova'dan korkmasına gerek yoktur, zira süpernova'dan sonra korkacak hiçbir şey kalmayacaktır.

Paranın Evriminin Son Halkası Bitcoin'in Yükselişi Neden Durdurulamaz?