UZAY 22 Şubat 2017
35,9b OKUNMA     1123 PAYLAŞIM

Evrenin Kalbine Bakabilmek İçin NASA'nın 20 Yıl Üzerinde Çalıştığı Proje: James Webb Uzay Teleskobu

Daha önce bize evrenle ilgili birçok detayı aktaran Hubble teleskobundan sonra çok daha fazla detayı Dünyaya aktarabilecek efsane bir adım. NASA'nın 20 yıldır üzerine çalıştığı ve 10 milyar dolara mal ettiği James Webb uzay teleskobu 2018'de yörüngeye yerleştirilecek.

evrenin "kalbine" ya da "beynine" bakabilmek için nasa'nın 20 yıl üzerinde çalışıp ürettiği 10 milyar dolara malolan yeni teknoloji harikası: james webb kızılötesi uzay teleskobu. büyük oranda hubble teleskobunun yerini alacak olan bu cihazın 2018 yılında yörüngeye yerleştirilmesi bekleniyor.

- teleskop, dünyadan 1.5 milyon kilometre uzağa, uzaya yollanacak.

- james webb, hubble teleskobunun aksine normal ışıklara duyarlı değil. ınfrared yani kızılötesi ışınları algılayacak. kızılötesi ışınların toz ve gaz bulutlarından çok daha rahat geçtiği biliniyor.
dolayısıyla infrared teleskoplar, normal ışıklara duyarlı hubble gibi teleskoplara kıyasla çok daha uzaktaki ve çok daha az parlak olan cisimleri algılayabiliyorlar. 

iStock.com


sanılanın aksine kızılötesi ışınlarla çalışan teleskopların aldıkları görüntüler "daha az etkileyici" değil tam aksi.
örneğin şu fotoğraf, benzer kapasiteye sahip normal ve infrared iki teleskobun (james webb teleskobundan gelme değil tabi bu görüntü) gösterdiği görüntünün kıyaslaması. fotoğraftan görüleceği gibi infrared teleskobu çok daha fazla ışık/ yıldız yakalamış.


- hubble'ın 2.4 metrelik algılayıcı aynasına kıyasla james webb 18 aynacıktan oluşan toplamda 6.5 metrelik, 24 ayar altınla kaplı aynaya sahip. altınla kaplı olmasının sebebi, altının infrared ışınları çok daha iyi yansıtabilmesi.


hubble'ın aynaları maksimum %85 verimle ışığı yansıtabilirken james webb uzay teleskobu bu sayede infrared ışınları %98 verimle yansıtabilecek.

-cihazın infrared ışınlarıyla sağlıklı çalışabilmesi için mutlak sıfıra (-273 santigrat derece) yakın sıcaklıklarda olması gerekiyor. bunun için de güneş ışınlarını ve ısısını engelleyen dev bir koruması var. bu koruma, cihazın eksi 220 santigrat derecenin altında çalışmasını sağlayacak.

peki bu harikanın görevi nedir? evrende en gerilere, "zamanda en geriye" gideceğiz bu teleskop sayesinde. ilk galaksilerin, ilk yıldızların, ilk gezegenlerin nasıl oluşmaya başladığını anlayabileceğiz. çok çok uzaklarda dünyaya benzer gezegenleri gözlemleyebileceğiz.


iStock.com


bütün bunlar belki de astrofizik ve astronomi bilgilerimizi baştan aşağı değiştirecek. belki big bang teorisi güncellenecek, belki başka teoriler oluşturulacak, belki de her şeyi çöpe atacağız bambaşka bir model oluşturacağız. belki evrenin dokusuna yönelik farklı teoriler geliştirilecek. bütün bunlar da yaşadığımız evrendeki / hayattaki yerimizle ilgili anlayışımızı hatta hayatımızdaki manaya kadar olan geniş bir alanda anlayışımızı kökten değiştirebilir.