İLİŞKİLER 24 Nisan 2020
492b OKUNMA     850 PAYLAŞIM

Evrimsel Süreçte Oral Seksin Bir Yeri Var mı?

Bu içerikte, insanın neden oral seks yaptığı konusunu bilimsel olarak ele almaya çalışacağız.
Cosmopolitan

neden oral seks yaparız? aslında temel evrimsel sebepleri olsa da insan bunu bilinç düzeyinde emin olamaz. garip şekilde hayvanlar aleminde de oral seks sıklıkla görünür. örneğin bir erkek primat gelerek dişinin vulvasını koklar, burnunu sokar, hatta bazı maymun cinsleri parmaklarını sokar ve sonrasında parmaklarını koklar.

şimdi sapık maymunlar diyebilirsiniz ki özellikle yüksek libidolu erkeklerde facesitting, golden shower gibi fantezilerin yanında masum bile sayılabilir.

bunun sebeplerine kısaca bakalım:

1. yumurtlama döneminde ve istekli mi?

memelilerde üreme zor bir işlemdir. doğru yumurtlama zamanını bulmak gerekir. bu dönemde kadının salgısı daha çekicidir ve hayvanlar bunu iç güdüsel olarak anlar. insanlarda istek, örtülü durumdadır. kadın bile bilinç bazında tam gününü bilemez, yaklaşımları da bilinçdışıdır.

dişinin, erkeğin koklamasına izin vermesi ve ıslanması, karşı tarafı arzuladığını gösterir. bu insanlarda da böyledir. kadınlar istedikleri erkeklerin yanında arzu duyar ve ıslanır ama tabii sosyal sebeplerden dolayı burnumuzu sokamıyor ve cinsel ilişki esnasında fantezi boyutunda bunu yapıyoruz.

2. yakın zamanda ilişkiye girmiş mi?

hayvanlarda da sadakat önemlidir ve kıskançlık vardır ama olaya daha evrimsel yaklaşırlar. önceden ilişkiye girmiş dişinin üreme yolunda birçok sperm vardır ve bu spermlerin bazıları "katil" sperm olarak bilinir. yani sonradan gelecek yabancı dna'ya sahip spermleri öldürmekle görevlidirler. maymunlar bu şekilde ilişki durumunu anlar ve ona uygun miktarda sperm üretir. çünkü katil spermlerle savaşmak için daha fazla sperme ihtiyaç vardır, böyle bir durum yoksa daha az sayıda spermi üreme kanallarına gönderir. insan da benzer şekilde oral seks yaparak bilinçsiz olarak partnerinin ilişkiye girip girmediğini anlamaya çalışıyor olabilir.

3. biyolojik olarak hastalığı var mı? yani sıvının kokusu nasıl?

evrimsel olarak genetik her hayvanda önemlidir, dişi buna değmeyecek nitelikte bir hastalığa sahipse, maymun çiftleşmekten vazgeçer. insanlarda da koku önemlidir, kokusunu sevmediğimiz insanlar bize itici gelir, özellikle genital organların kokusu iticiyse, o insanla sevişmeyi tercih etmeyiz. bu bilinen evrimsel durumlardan biridir.

kısacası, bu sebeplerle oral seks yapılıyor denebilir

tabii kadınların nispeten zor orgazm olması ile ön sevişme de önem kazanır. özellikle orgazm olan kadının artan oksitosin ile o erkeğe daha çok bağlandığı biliniyor. (bkz: pair-bonding)

bunlar yanında "psychology today" makalesi, çeşitli makaleleri derleyerek oral seksin evrimsel dürtülerin mi yoksa sadece seksin (zevk almanın) mi yan ürünü olduğu tartışmış. seksin sadece zevkle ilgili olması konusu şöyle özetlenmiş: "erkek karşılık beklediği için veya maskülen karakterinden dolayı kendini ispat etmek için veya ön sevişmede kadını daha çok uyarmak ve orgazm etmek için yapar." diye belirtilmiş. (3.'sü pair-bonding ile bağlantılı.) yalnız bu da evrimsel dürtülerin oral sekse sebep olduğu sonucunu saf dışı bırakmıyor. belki de her 2'si birlikte gerçekleşiyor ve birbirlerini tam olarak çürütemiyorlar. kısacası, işin içinde hem bilinç hem de bilinçdışı koşullar mevcut diyebiliriz.

çeşitli kaynaklar:
1) robin baker - "sperm wars: ınfidelity, sexual conflict, and other bedroom battles", 2006.
2) psychology today makalesi

Partnerinizi Mest Edecek Bir Oral Seks Nasıl Yapılır?

Ebeveynler, Karantinadaki Çocukların Psikolojisi İçin Nasıl Davranmalı?