TELEVİZYON 15 Mart 2019
335b OKUNMA     1146 PAYLAŞIM

Fazla Dile Getirilmeyen Bir Gerçek: Ruhsar Dizisinin Aslında Çok Acıklı Olması

1998 - 2001 yılları arasında Kanal D'de yayınlanan Ruhsar, komediydi komedi olmasına ama içinde derin bir dram barındırıyordu aslında. Komediler trajedilerden doğar sözünün temiz bir örneğiydi diyebiliriz.

ruhsar dizisinin aslında çok acıklı olması, 1998-2001 yılları arasında yayınlanan ve benim gibi 90'lar çocuklarını ekranlarının başına kilitleyen ruhsar dizisini derin bir şekilde çözümlediğimizde direkt olarak karşımıza çıkan elim bir gerçektir.

mazhar yakın zamanda hayatının aşkını, kendi tabiriyle ruhunu kaybedince deli olur, divane olur, ama bir şekilde kapitalist dünyada varlığını sürdürebilmesi için kendisini hayata adapte etmeye çalışır ve ipleri bırakmaz. ancak bu esnada farklı yöntemler geliştirir, karısını hem zihninde hem de kendi gerçekliğinde yaşatmaya gayret eder.

sürekli sevgili karısını düşünür mazhar

onunla yatıp kalktığını, onunla kahvaltı yaptığını, onunla vakit geçirdiğini tahayyül eder. aslında bunların hepsi mazhar'ın kendi gerçekliğinde yarattığı, aklından kurduğu şeylerden ibarettir. maalesef hakikatte hiçbir karşılığı yoktur. sevgili eşi ölmüştür, ondan geriye sadece anılar kalmıştır. fakat mazhar, kankası müfit dışında hayatının neredeyse tamamını kaplayan eşinin yokluğunu kaldıramaz, bu yüzden dünyanın gerçeklerini yok sayar, adeta isyan eder. müfit ise mazhar'ın can dostudur, saftır, biraz da maldır, mazhar onu dışlamaz, zira mazhar'ın kurduğu gerçekliği yıkıcı bir etki yapmaz kankası. hatta ona destek olur.


annesi menkıbe hanım ile kardeşi firdevs ise mazhar'ın gözüne kötü görünürler

oysaki onlar mazhar'ın iyiliğini isterler; eşini unutması için çabalarlar ama bu gayretler mazhar'ın hastalıklı dünyasının temelini sarstığından dizide bu ikiliye sinir oluruz, çünkü bizler mazhar'ın aklının birer konuğuyuz. menkıbe hanım oğlunun yeni bir eş bulmasını, ölen karısını unutmasını ister her anne gibi. ama mazhar istemez işte, ona göre ruhuna sağlık ruhsarcığı ölmemiş, el alem utansın o mazhar'ı hiç terk etmemiştir. ancak menkıbe hanım da firdevs de bunun bir yanılgı olduğunu biliyorlardır. reyhan'ın deli dolu yanını kullanarak mazhar'ı etkilemeye çalışırlar, zira deli deliyi çekermiş derler, ama mazhar öyle aşıktır ki, gözü ruhsardan başkasını görmez. menkıbe hanım mazhar'ın çocukken yarıştığı ruşen amca'nın oğlu sedat'ı örnek göstererek oğlunun değişimine katalizör etkisi yapmak ister ama o değişim gerçekleşmez bir türlü. ne sedat'ın başarıları ne de reyhan'ın güzelliği mazhar'ın ruhsar'ı silip atmasına yetmez.

Menkıbe hanım ve Firdevs

güzeller güzeli ruhsar mezarındayken, mazhar evin dört bir yanında ondan geriye kalanlarla yetinmeyerek tüm bunlara kendini inandırmıştır işte

onsuz yaşamayı, nefes almayı aklından bile geçirmediğinden, yağmurlu bir günde kaybettiği eşinin yine yağmurlu bir günde geleceğini kanıksar ve ne zaman yağmur yağsa ruhsar evinin en güzel köşesinde onunla birlikte olur. mazhar'ın küçük dünyasında hayat bir şekilde aldıklarını geri verir ancak fanusun dışında hayat hiç de öyle değildir...

Tam Bir Fiyat Performans Ürünü Olan Huawei P Smart 2019'un İncelemesi

Tatlı Hayat ile Onun Orijinali The Jeffersons Dizisi Arasındaki Benzerlik ve Farklar