TARİH 21 Ekim 2024
3,1b OKUNMA     28 PAYLAŞIM

FBI’ın Rus Büyükelçiliğine Kazdığı Tünelin Hikayesi: Monopoly Operasyonu

1977'de Rusların Washington'da yeni büyükelçilik inşa etmesi, Amerikan istihbaratını endişelendirdi. FBI ve NSA, bu durumu gizli bir operasyonla kontrol altına almaya çalıştı, ancak işler hiç de bekledikleri gibi gitmedi.

1977'de sovyetler birliği'nin büyükelçiliği, washington'un ikinci en yüksek noktası olan alto dağı'nda (2650 wisconsin avenue nw, washington) yeni bir büyükelçilik inşa etmeye başladı. bu durum amerikan istihbarat yetkililerini telaşlandırmıştı, ruslar bu kadar stratejik bir noktadan ellerindeki yeni teknolojilerle (o dönemde amerikalılar rusların elinde dinleme yapmak için yeni bir laser teknolojisi olduğundan şüpheleniyorlardı) başkanı ya da kongreyi dinleyebilirlerdi! amerikan dışişleri rus büyükelçiliğinin yeni yeri konusunda nsa ya da fbi'a danışmamıştı.

hemen harekete geçen fbi ve nsa yetkilileri "monopoly operasyonu"na başladılar ve rus büyükelçiliği karşısındaki evi satın aldılar. perdeleri her zaman kapalı olan bu evden rusları izlemeye başladılar. bu arada büyük bir ekip evin altından rusların binasına doğru giden bir tünel kazmaya başladı! amaçları teknolojik ekipmanlarla binayı alttan dinlemekti.

ancak bu uzun tünel işi tam bir kabus oldu. rusların büyükelçilik inşaatı sürerken amerikalılar da tünel kazıyorlardı. önce kazının ortalarında tüneli su bastı, ardından deneme yapılan ekipmanların hiçbiri çalışmadı.

on yıla yakın süren tünel inşaatında su baskınları kazı boyunca önlenemedi ve tünelin maliyeti birkaç yüz milyon doları buldu! tabii proje başarısız oldu ve iptal edildi. 2001 yılında yapılan bir soruşturmada, operasyonda görevli ajanlardan biri olan fbi ajanı robert hanssen'in çifte ajan olduğunu ortaya çıktı! kazı boyunca tüm gelişmeleri ruslara bildirmişti. çift taraflı ajanımız 14 yıl hapis cezası aldı.

fulton caddesi ile bellevue terrace'ın kesiştiği noktada bulunan casus evi yıkıldı, tünel betonla dolduruldu. olay amerikan istihbarat tarihinin kara lekelerinden biri olarak kaldı.