SİNEMA 9 Mart 2018
18,6b OKUNMA     697 PAYLAŞIM

Film Dünyasında Emek ve İnatçılıklarıyla Öncü Oldular: Sinemanın "İlk" Kadınları

Kadınların sinema dünyasındaki mücadelesi, günümüzde çok bilinmeyen ve mücadele dolu hayatların hikayesi aynı zamanda.


alice guy blache ile başlayalım. ilk kadın sinemacı olmakla beraber melies ile beraber negatifleri boyayarak renkli filme imza atan ilk kişidir.


frances marion; the champ ve the big house filmlerinin senaryoları ile oscar alan ilk kadındır. alkolik bir eski boksör ile hapishanedeki bir adamın hikayesi anlatılır filmlerde. seneler 1930 ve 1931.


greta garbo; sessiz dönemin avrupa'dan çıkma ilk kadın starıdır. seks sembolü olduğu gerçeğini göz ardı edemeyiz ama kendisi ilk dünya yıldızlarındandır.


sinemaya bir şey katmak adına en başarılı olan ilk kadın: lois weber. ilk gerilim filmi çeken kadın olmakla beraber belki ilk gerilim filminin direkt sahibi de olabilir.

kuş bakışı çekim, dikiz aynasından çekim yapmak ve ekranı 3'e bölmek gibi yenilikler katmıştır. kendisi aynı zamanda yönetmenliğini yaptığı 1915 hypocrites filminde ilk tamamı çıplak kadına kadrajında yer vermiştir.

tarih kitapları ve sinema hocaları mary pickford'u "ilk kadın yıldız" olarak gösterir ama ilk kadın yıldız olarak bilinen kişi florence lawrence'dır.

Owen Moore ve Florence Lawrence.

d. w. griffith'in efsane filmleri intolerance ve the birth of a nation filmlerinin yıldızı lillian gish, amerikan sinemasının ilk leydisi olarak sayılır.


clara bow ile tanışın. 1927-1931 yılları arasında ondan daha çok kazandıran bir kadın oyuncu olmadı. belki de filmleri ile tarihin en çok para kazandıran kadını da kendisidir.


sinemada boom mikrofon olarak bilinen mikrofon, amerikan tarihinin önemli oyuncularından biri olan louise brooks için özel üretilmiştir.

1928 beggars o life filminde ilk kez kullanılmıştır. keza "bob hair" denen saçı da brooks meşhur etmiştir.


devam edelim... hattie mcdonald; gone with the wind filmindeki hizmetçi rolüyle 1939'da oscar'a aday olan ve ödülü alabilen ilk siyahi kadın oyuncu oldu.

kendisi bu ödülü yardımcı kadın oyuncu dalında aldı. burada ekstra bir bilgi verelim: hattie mcdonald, ne kadar ödülü kazansa da ödülü almaya siyahi olduğu için gidemedi. bu da işin ironik kısmı.

en iyi kadın oyuncu dalına aday olma şansına ise dorothy dandridge erişti. 1954 yılında carmen jones filmindeki rolüyle dorothy en iyi kadın oyuncu dalına aday olan ilk siyahi oyuncu oldu.


90. yılını kutlayan akademi ödüllerinin en iyi kadın oyuncu dalına sadece 11 siyahi kadın aday olabildi.

bunlardan sadece halle berry, 2001 yapımı monster's ball filmindeki rolüyle ödülü alabildi. o sene en iyi erkek ödülünü de denzel washington aldı. double win.

11 siyahi kadından bir tanesi ise farklı bir başarıya imza attı. quvenzhané wallis; beasts of the southern wild filmindeki rolüyle oscar'a aday olan en genç isim oldu.

kendisi aday olduğunda daha 9 yaşındaydı.

janet gaynor; akademi ödüllerine aday olmayı başaran ilk kadındır. 1927 ve 1928 yıllarında 7th heaven, street angel, sunrise (song of two humans) adlı 3 filmiyle 3 adaylık almıştır.


lina wertmüller; akademi ödüllerine "en iyi yönetmen" dalında aday olabilen ilk kadın yönetmendir. kendisi bunu 1975 yapımı seven beauties filmi ile yaptı.


meryl streep, 21 defa oscar'a aday olmayı başardı. fakat gelin görün ki edith head tam 25 defa oscar'a aday olup 8 defa heykelciği aldı. kendisi bunu kostüm tasarımı dalında yaptı.


jane campion, bütün hepsinden daha farklı bir başarı elde etti. kendisi 1993 yapımı the piano filmi ile akademi ödülleri'ne en iyi yönetmen ve orjinal senaryo ile aday olup orijinal senaryoyu kazandı.

Jane Champion (ortada)

aynı sene cannes film festivalinde de en iyi film ödülünü kazandı.

akademi ödüllerine aday olabilen 5 kadın var. aralarında tek kazanan kathryn bigelow.

2010 yılında the hurt lucker ile ödülü kazanmasından daha ilginç olan şey aynı sene eski kocası james cameroon'ın görsel şöleni avatar da en iyi filmler arasındaydı.

bu sene mudbound ile akademi ödüllerine aday olan rachel morrison, oscar tarihinin ilk kadın görüntü yönetmeni adayı oldu.


maya deren; bağımsız sinemanın öncülerindendir. kimi tarihçiler kendisinin bağımsız sinemanın ilk ismi olarak belirler. deneysel sinema denince de ilk akla gelen isimlerdendir.


açılalım biraz... anna hofman-uddgren; isveç sinemasının ilk kadın yönetmeni.


safi faye; afrika'da adından söz ettirebilen ilk kadın yönetmen.


hayfa el-mansur; wadjda filmi ile suudi arabistan'ın ilk kadın yönetmeni oldu.

fakat hayfa bunu gizlice yaptı. filmi gizlice çekip ülkede yasak olan sinemaya rağmen gizlice festival düzenlenmesini sağladı. böylece filmini avrupaya gönderebildi.

alice o'fredericks; danimarka'nın ilk kadın yönetmeni.


almanya'nın ilk kadın yönetmeni aynı zamanda belgesel sinemanın en başarılı kadını olan leni reifenstahl olabilir.

nazi propagandası belgeselleri ile tarihe geçen leni, siyasi kimliği bir yana, yaşayan en büyük sinemacılardan sayılır.

alanım sinema olduğu için ve sinema hakkında yazdığım için 8 mart dünya kadınlar günü için sinemanın ilk kadınlarını derleyeyim dedim.