SİNEMA 20 Aralık 2019
20,6b OKUNMA     743 PAYLAŞIM

Filmlerden Oyunlara Pek Çok Görsel Mecrada Kullanılan Storyboard Nedir?

Storyboard nedir, nasıl yapılır, kullanım alanları nelerdir? Özellikle film ve oyun sektöründe çokça kullanılan storyboard'a dair bilinmesi hiç fena olmayacak temel bilgiler.
iStock

the mandalorian dizisinin sonuna eklenmiş olan çizimlerin ne olduğunu, ne amaçla çizildiğini merak eden birçok kişi olduğunu fark ettim. o yüzden bir yazı döşeyeyim de olay nedir anlatayım dedim.

sinema ve reklam sektöründe pek mühim ve hayat kurtarıcı storyboard adı verdiğimiz bir yöntem mevcut. peki nedir bu storyboard? senaryoyu çizimlerle görselleştirerek çekilecek sahnelerin planlanmasına yardımcı olan bir yöntemdir. yani hangi sahne nereden başlayacak? arka planda ne olacak? kamera açıları nasıl olacak? gibi birçok detaya bu aşamada karar verilir.
  

örneğin moulin rouge filminden bir sahneyi ele alalım

story board:


video:


çizimlerde gördüğünüz üzere sahnenin nasıl çekileceğine dair bütün öğeler mevcut. karakterler, atmosfer, sahnenin gelişimi vs. bütün detayları bu çizimlerde görebiliyoruz. örneğin oklara dikkat ederseniz nicole kidman'ın salıncakla aşağı ineceği, sonra çevresinde bir tur döneceği gibi detayları fark edebilirsiniz.

story board nedir anladıysak diğer bir konu olan konsept tasarımına (bkz: concept design) geçelim. sahnelerin nasıl çekileceğini belirlemeyi öğrendik fakat bu sahnelerde atmosfer nasıl olacak? karakterler nasıl giyinecek? ne gibi aksesuarları olacak? vb. bütün bu sorulara mevzu bahis olan konsept tasarımı yanıt veriyor. aslında kısaca yönetmenin çekmek istediği sahneleri bütün detaylarıyla görselleştirmek de diyebiliriz biz buna.

Benzer bir kullanımı Spider-Man 2'nin açılış creditlerinde de görmüştük.

en bir şahane örnek olarak ise size star wars orijinal serisinin konsept tasarımcısı ralph mcquarrie abimizi göstereyim. bugün darth vader'ın önündeki kontrol paneli üzerine sorunsallarımız var ise muhattabı bu abimizdir. çünkü bizde iki çay bir oralet sipariş etme hissiyatı yaratan o panel gibi bir sürü ince detayı bu abi tasarlamıştır. hatta darth vader haricinde chewbacca, r2d2, c3po gibi neredeyse sevdiğimiz bütün karakterler onun elinden çıkmıştır.

bu tasarımlar haliyle storyboard örneklerinde olduğu gibi kaba taslak eskizler halinde değil de daha detaylı renkli illüstrasyonlar halinde hazırlanır. örneğin şunlara bakabilirsiniz:


geçmişte bu işlerin hepsinin klasik yöntemlerle çizilmesi, boyanması, beğenilmezse düzenlemek için bütün süreci tekrar baştan ele almak gerekiyordu. bu da vakit ve nakite mal oluyordu. o nedenle geçmiş yıllarda hollywood yapımlarında dahi her projeye konsept tasarımı hazırlanmıyordu. günümüzde ise internet ve dijital çizim tabletlerin dünyamıza girmesi her şeyi değiştirdi. internet aracılığıyla insanların çalışmalarını paylaşarak kendilerini tanıtabilmeleri ve geliştirebilmeleri üzerine bu alanda uzman sayısının yükselmesiyle birlikte neredeyse standart bir prosedür halini aldı. bugün oyunlardan tutun da animasyon filminden dizisine kadar her alanda kullanır hale geldi.

the mandalorian'da gördüklerimiz ise bu konsept tasarımlarının credits kısmına uygun şekilde hazırlanarak bize sunulmasından ibaret. malum artık dijital ortamlarda katmanlar halinde çalışabiliyorsunuz. burada da karakterleri ve arka planları ayrı katmanlarda hazırlayarak ufak animasyonlar ekleyerek böyle güzel bir sonuç elde etmişler. ne de güzel etmişler:


Star Wars Evreninde Kendi TV Dizisine Kavuşan Mandalor Irkının Detaylı Tarihçesi

Yeni Star Wars Dizisi The Mandalorian'ın Konu Ettiği Mandalor Irkı Neyin Nesidir?