OYUN 29 Eylül 2020
19,4b OKUNMA     498 PAYLAŞIM

FPS'cilerin Merakla Beklediği Serious Sam 4: Planet Badass'in İncelemesi

2001'de başlayan ve Hırvat stüdyo Croteam tarafından geliştirilen Serious Sam serisinin yeni oyunu Serious Sam 4: Planet Badass hakkında, merak ettiklerinizi veren bir inceleme.

serious sam 4 çıkalı üç gün oldu ve fırsat bulup bugün bitirebildim. oyuna dair tek eleştirimi şu an yazayım, monster sayısını arttıralım derken biraz fazla arttırıp oyuncuyu yoracak bir biçimde tasarlamışlar. bir bölümü dahi bitirdiğinizde ben gideyim de bir çay kahve içeyim durumuna düşüyorsunuz. bunun dışında genel olarak oyun gayet iyi tasarlanmış.

planet badass, serious sam 3: bfe (before first encounter)'nin daha önceki merhalesine değiniyor

mental'ın güçleri tarafından işgal edilmiş bir dünya ve sam ile arkadaşlarının ordusu düşman kuvvetlere karşı savaş içinde. 22. yüzyıl'ın dünyasında yer yer kimi zaman fransa'nın pembe dünyasına gidiyor, bazen kolezyum (colosseum)'a gidiyor, bazen de papa'nın aracına binerek vatikan'ın kapısındaki bossu öldürebiliyorsunuz. mısır konseptinden sıkılanlar için ilaç niyetine bir oyun. tamamen avrupa'da da geçmiyor. bazen de sibirya'ya kadar gidip buzların arasından ilerleyerek dev tersanelerde düşman avlayabiliyorsunuz.

sam'in en genç halini gördüğümüz oyunda, karakter tek olsa bile bu defa yan karakterlerle bir desteklenme söz konusu

bu nedenle bölümlerin bazı yerlerinde arkadaşlarınızla birlikte savaşabiliyorsunuz, oyunun başından sonuna kadar ise yanınıza aldığınız çırak kenny'ye de savaşmayı öğretiyorsunuz. oyundaki yan karakterler fazlasıyla iyi. seks ve hap manyağı rodriguez ve sürekli asıldığı hellfire ile birlikte brand, carter gibi kişilikler mevcut. hatta peder mikael'in ismini verip ''amen!'' diyecek kadar sapıtmışlar. her yeni karakterde ekran karaktere zoomlanarak bir ya da birkaç kelime ile ifade ediliyor. daha sonra f tuşuna basılarak karakter, silahlar ve diğer detaylar hakkında da bilgi edinebiliyorsunuz.


oyun 15 bölümden (15 chapters) veya ilk bölümü de sayarsanız 16 bölümden (16 chapters) oluşuyor

00: man vs beast (finalden küçük bir bölüm sunmuşlar, hemen vuruluyorsunuz)
01: death from above
02: death from below
03: four horsemen of the apocalypse
04: gates of hell
05: the die is cast
06: morituri te salutant
07: when in rome
08: machina ex deus
09: a breakfast in france
10: one for the road
11: vive la resistance
12: in carcassome
13: anthema unto god
14: the package
final 15: from earth with love

serious sam 4, uzun zamandır old school fps'çilerin beklediği bir oyundu ve nihayet 24 eylül 2020 perşembe günü piyasaya sürüldü. gözlemlerime dayanarak; oyuncuların çok beğendiğini söyleyebilirim. oyun belirtilen hedeflere ulaşma üzerine planlanmış. bölüme girdiğiniz andan itibaren bitirene kadar sarı bir hedef noktası beliriyor ve bu hedefe dönemeçli yollardan öldüre öldüre ilerliyorsunuz. fakat bu hedefler sadece bunlardan ibaret değil. görevler dışında oyunun yan hikayelerini öğrenmek ve oyunda ilerleme sağlamak için mavi işaretli bölümlere de girebiliyorsunuz. mavi işaretli kısımları oynamak size ciddi bir el hakimiyeti sağlıyor ve sarı işaretli görevlerde kolaylık sunuyor. oyun esnasında yol kaybettiğinizde yahut çıkışı bulamadığınızda c tuşuna basarak size yön göstermesine müsaade ediyorsunuz.

silahlara gelirsek, en beğendiğim şeyler bunlar oldu diyebilirim

bariz bir farklılık oluşmuş ve olabildiğince iyi tasarlanmış. tabii ki en alışkın olduğumuz silahlar halen mevcut. mesela rocket launcher, sbs cannon, minigun, lasergun gibi. mesela lasergun'dan alışık olduğumuz dörtlü lazer sistemine ek olarak süreğen lazer ışını ile düşman yok edebiliyorsunuz. mantıksızlıklar yok dersek yalan söylemiş oluruz. çünkü hem füze atıp hem de testereyle doğrayan bir silah tasarlamışlar ki evlere şenlik. bunun ikisini de aynı anda kullanmak çok mantıklı olmamış. testere kendi başına bir silah olarak tasarlansa daha iyi olurdu diye insan içinden geçirmeden edemiyor.


müzikler konusunda daha çok elektro gitarlı yeni nesil müzikler kullanılmış

buna karşın müzikler çok da akılda kalan ve ben bunu bir daha dinlerim tarzı müzikler değil. final bölümündeki the grand cathedral müziği ise the second encounter'ın final bölümündeki müziğin remake versiyonu ve çok iyi olmuş. bunun dışında hero da yenilenerek sunulmuş ve güzel olmuş. diğer oyunlarda artık bir efsane haline dönüşmüş dunes, metropolis, ziggurat, courtyards of gılgamesh, karnak bölümlerindeki karakteristik müziklere rastlayamıyorsunuz. bununla birlikte oyundaki müzikler birbiri ardına sıraladığınızda sizi rahatsız etmiyor ve bir albüm niteliği oluşturuyor. hangi müzikleri beğendin diye sorarsanız, ilk bölüm müzikleri çok akılda kalıcı olmakla birlikte (forum), tunguska (katedral müziğinin remake'i ve ona eklemlenmiş sakin müzik), volcano (gates of hell bölümünde) , citadel müzikleri olabildiğince iyi.

oyun daha çok fazlasıyla geniş açık arazilerde yahut birbiri ardına sıralanmış bina aralarında ve içlerinde geçiyor. serinin diğer oyunlarından alışık olduğumuz bir biçimde bir meydana girip tüm canavarları öldürdükten sonra kapıdan geçilip devam edilmiyor. bu da bilgisayar için donanım konusunda ihtiyacınızın daha da artması demek. serious sam oyunlarında alışık olmadığımız bir durum.


cheats (hile) kısmına gelirsek

diğer oyuna nazaran bir parça eksiklikler var. god modunda canınız 1+ kalıncaya kadar mermileri yiyorsunuz. bu çok önemli değil. ancak diğer oyunlarda aşina olunan turbo modda atlama zıplama gibi opsiyonlarda yere düşünce de canın gitmesi bir parça can sıkıcı olabilir. diğer hile modları serious sam 3 ve hd first and second encounter ile neredeyse aynı. oyunu şahsen benim gibi hileyle oynamaya karşı olanlar için bu madde zaten çoktan düşmüş durumda.

final boss'a gelirsek

ugh zan vi. first encounter'dan hatırlarsınız dev bir final boss'u vardı, ugh zan ııı, serious sam 3'te ugh zan iv. adı üstünde ugh zan var ise dev bir boss beklersiniz ki bu boss diğerlerine nazaran en büyüğü diyebilirim. vücudunun belli yerlerinde metal rampalar var ve buralardan ilerleyerek sinyal alan bölgelere kendinizi çekerek bombalıyorsunuz ve güç kaynaklarını yok ediyorsunuz. sonra da allah ne verdiyse vurarak oyunu tamamlıyorsunuz. final için çok iyi bir düşünce ancak oyun esnasında bazen yorucu olabiliyor. daha kolay tasarımlı ancak daha zorlayıcı bir final boss'u olabilirdi diye düşünüyor insan.

ahir kelam, oyun gayet iyi ve hoş vakit geçirebileceğiniz şekilde tasarlanmış. 7 seneden sonra ancak bu kadar iyi olabilirdi.