EĞİTİM 5 Aralık 2018
28,6b OKUNMA     604 PAYLAŞIM

Fransa'da Erasmus Yapacaklara Tavsiyeler

Bilen bilir ama bir tekrarlayalım: Yükseköğretim kurumlarının iş birliğini, öğrenci ve akademisyenlerin kısa süreli olarak bu iş birliği çerçevesinde farklı ülke ve üniversitelerde deneyim kazanmasını teşvik eden AB projesi Erasmus. Okulunuzun Erasmus anlaşması herhangi bir Fransız okulunu kapsıyorsa neler yapmalısınız peki?

fransızlar nasıl? milliyetçiler mi dedikleri gibi?

fransa'nın insanları biraz değişiktir. gezmeyi, kültür işlerini severler. patisserie kültürü yaygındır fransa'da. fransa'ya gidecekler, fransızca bilgisi olmadan bu ülkeye gelmemeye dikkat etmelidir. ne yapıp edin, kıyısından köşesinden fransızcanız olsun, o sizi götürür epey. fransızlar dinlemeyi seven insanlar (ama kültürlüleri). size samimiyet çizgisinde yaklaşıyorlar. faşist değiller ama kültürlerine sahip çıkmayı seven bir halk genel olarak.

fransızlar ingilizce konuşmayı tercih etmiyorlarmış. doğru mu?

genelde evet. gideceğiniz üniversitenin dış ilişkiler ofisinde derdinizi fransızca anlatamıyorsanız, ingilizcenizi devreye sokabilirsiniz. bu konuda yardımcı oluyorlar. bankada, postanede, belediyede ingilizce tabelalar hemen hemen hiç yok gibi. dediğim gibi fransızcanız olmalı öyle ya da böyle. ingilizce eğitim veren bir fransız üniversitesine giderseniz, durum ayrı tabi.

dersler nasıl işleniyor peki? zor mu?

gittiğiniz üniversitede ders değiştirebilme, istediğiniz ders saatinde derse girme şansınız var. çoğu fransız üniversitesi böyle bir olanak tanıyor. fransızca anlatıldığı için ilk başlarda dersi kavrama noktasında zorlanma yaşayabilirsiniz ama bir süre sonra alışmakta güçlük çekmezsiniz. eyvah dersten kalacağım duygusu gelmesin aklınıza. kaldığınız günleri en güzel ve faydalı şekilde değerlendirmeye çalışın ve mutlaka program yapın.

öğretmenleri nasıl? yardımcı oluyorlar mı? ödev?

yurt dışından geldiğinizi bildikleri için seviyenize göre size bir tutum sergiliyorlar. ödevler istiyorlar sizden, çeşitli projeler. bunları yapıp (yardım da alabilirsiniz) teslim ediyorsunuz. notlarınızı almaya çalışın. sınıf ortamı size yabancı gelebilir, zira kolay kolay kaynaşmayı pek sevmiyor fransız ve diğer yabancılar.

orada nasıl para çekeceğim? ne kadar param kalmış, nasıl takip edeceğim bakiyeyi?

yurt dışına çıkmadan önce türkiye'deki 'visa, visa electron, master card' gibi ibareler bulunan kartları kullanabilirsiniz. çekeceğiniz banka (atıyorum bnp paribas, credit agricole), siz her bankadan para çekişinizde komisyon alacaktır az bir tutar da olsa. paranızı ona göre çekebilirsiniz. para bakiyesi takibinde ise , türkiye'deki ilgili bankayı arayarak şifre istemeniz yerinde olacaktır.

devlet yurtları (crous) nasıl peki? hijyenik mi?

chambre privée(özel oda) ve chambre traditionnelle(normal oda) deyu ikiye ayrılıyor. çeşitli crous kurumlarına göre değişebilir. masa, sandalyeler, lamba, yatak, kitaplık, kıyafet dolabı, lavabo, çöp kutusu vesaire bulunmakta. mutfaklar, her katta bulunmakta. öğrencilerin kullanımına açık. yaptığınız kontrat 6 aylık ya da senelik oluyor. odayı nasıl teslim aldıysanız, o şekilde geri vermenizle komisyon ücretini çıkarken geri alabiliyorsunuz. gittiğiniz bölgeye prosedürler değişebilir. hijyenik. devlet yurtları karma.

ortam nasıl? çok fazla eğlence, etkinlik oluyor mu?

oldukça fazla. mail kutunuza iki günde bir bakın. erasmus etkinlikleri oluyor. facebook, twitter üzerinden de organizasyonları takip edebilirsiniz. tanışma, kaynaşma amaçlı olduğu için oldukça dolu bir ortamları oluyor. gidin, bir şey kaybetmezsiniz. asla bir yabancı gibi durmayın. türkiye'ye karşı olan ön yargılarını duruşunuzla kırın.

alışveriş? kitap? mağaza? yemek?

araştırmacı ruhlu olun. fransa'da bakkal kültürü yok! çok az! onun yerinde supermarché'ler var! bunu aklınızdan çıkarın! müslümansanız, alacağınız ürünleri tek tek okumak zorundasınız. zira çoğu üründe domuz yağı bulunmakta. ama "helal et" bölümleri var, fransa'da müslüman kesimi de yaşadığı için bu bir kolaylık. oradan da alın. yabancı bir ülkede olduğunuzdan ve aklınız hazır uçmuşken tereddüte düşmeyin, yumurta helaldir. :)) kitaplar genelde ucuz, orta derecede fiyatlar 50 euro'ya 5-15 arası kitap alabilirsiniz. mağazalarda güzel hediyelik eşya kısımları, kafeleri, restoranları, giysi bölümleri var. indirim günleri oluyor, kaçırmayın. pazar günü bütün avm'ler kapalı! cumartesi günü öğle vakitlerine kadar çalışıyorlar.

telefon? ailemle nasıl görüşeceğim, türkiye'deki arkadaşlarım?

msn, skype dışında görüşmek istiyorsanız; fransa'ya gelmeden önce kullandığınız operatörü uluslararası kullanıma açtırırsanız sorun olmuyor, fransa'ya geldiğinizde ilgili operatör transferi sağlanmış oluyor. fransa'da orange, buygues, sfr gibi çeşitli operatörler var. oradan gidip hat alabilir, uluslararası görüşme tarifeleri uygun olan operatörleri de seçebilirsiniz. o zaman türkiye ile görüşme yapabilirsiniz. bunu dışında telefon kartları var 5-7 euro arasında. kontörlü. o kartlar ile de görüşme yapabilirsiniz.

merci pour votre écoute!

Erasmus Programıyla Yurt Dışına Gidecekler İçin Faydalı Olabilecek Birtakım Tavsiyeler

Tüm Kriterlere Göre Erasmus Programıyla Gidilebilecek En İyi Ülkeler