MÜZİK 2 Kasım 2021
30,6b OKUNMA     415 PAYLAŞIM

Freddie Mercury'nin Vokalinin Etkileyici Olması Altında Yatan Bilimsel Nedenler

Queen grubunun unutulmaz sesi Mercury'nin sesi insanları nasıl etkileyebiliyordu? İşte bunun bilimsel bir açıklaması var.


freddie mercury'nin sesi neden kulağa bu kadar iyi geliyordu?

yapılan çalışma, queen grubunun solistini, “gırtlak konfigürasyonunu müzikal ihtiyaçlara uyarlamada" oldukça becerikli buluyor. queen, muhtemelen 100 milyondan fazla plak satarak bohemian rhapsody ve i want to break free gibi ikonik hitleri piyasaya sürerek dünya sahnesine çıkmış en büyük rock gruplarından biridir (bilimsel gerçek budur). başarılarının çoğu, solisti freddie mercury'nin destansı vokal yetenekleriyle ilgiliydi ve yeni bir çalışma, mercury'nin sesinin niçin "doğanın hızına sahip bir güç" olarak tanımlandığını bulmaya çalıştı.

- 2016 kasım ayında, logopedis phoniatrics vocology dergisinde yayınlanan çalışmada, mercury ile yapılan video röportajları ve yıldızın arka kataloğundan acapella parçaları izole edilerek, sarkıcının konuşma frekansı ve notaları tutabildiği ses aralığı (vocal range) analiz edildi. sonuçlar oldukça etkileyiciydi.

- freddie, konuşurken ortalama 117,3 hz'lik bir frekansa sahipti ve bu zengin bir bariton sesi işaret ediyordu, ancak notadan notaya, open throat şarkı söylemeye başladığında olağanüstü sonuçlar ile karşılaşıldı. çalışma, menzilinin yaklaşık 92,2 hz'den 784 hz'e çıktığını doğruladı. yani f#2 gibi pes seviyelerden, g5 gibi tiz seviyelere kadar, başarılı bir şekilde notaların hakkından gelebildi - bu tam üç oktavı kapsamaktadır. bazı stüdyo kayıtlarını dinlerken, üç oktavı aşmakta olan daha yüksek/düşük notalar duymak mümkündür. hatta bazı kaynaklarda göre dört oktavlık bir ses olduğundan bahsedilmektedir. ancak çalışmanın arkasındaki ekip, bu kayıtların freddie'nin gerçek ses aralığını yansıttığına dair yeterli delil bulamamıştır.

- ses aralığı bazen gereklidir ama her şey değildir. freddie mercury'nin büyülü sesindeki vibratoyu modüle etme hızı, diğer rock yıldızlarından ve hatta profesyonel klasik şarkıcılardan önemli ölçüde daha hızlıydı:


örneğin luciano pavarotti gibi gerçek (kontrollü) vibratoya değil, kontrolsüz bir caprino vibratoya sahipti.

- baş araştırmacı dr.christian herbst, “hem bir ses pedagogu hem de biyofizikçiyim ve şarkı söyleme sesinin fizyolojik/fiziksel düzeyde nasıl çalıştığı ve iyi şarkı söylemenin nasıl verimli bir şekilde öğretilebileceği ile çok ilgileniyorum” diyor.

- herbst: “freddie mercury, çok çeşitli sanatsal vokal ifadelere sahip, inanılmaz derecede becerikli ve çok yönlü bir şarkıcıydı. doğal olarak, onun şarkı söyleme tarzını yeterli ampirik yöntemlerle nesnel olarak tanımlamak ilgimi çekti: sadece akustik düzeyde değil, aynı zamanda gırtlakta neler olup bittiğini anlamaya çalışmak istedim. mercury, muhtemelen doğal bir tenor değildi, olağanüstü ses kontrolünü kullanan ve tenor olarak şarkı söyleyen bir baritondu.”

- mercury, diş yapısının sesine özel bir rezonans verdiğine inanıyordu. bu çelişkili bir durumdu, çünkü çocukluğundan beri dişleri konusunda son derece çekingendi. (okul arkadaşları tarafından acımasızca bucky lakabıyla anılırdı. hatta insanlarla konuşurken ve gülerken elini ağzına götürmek gibi bir alışkanlık geliştirdi.) her halükarda, ortodontik tedavinin sesini bozacağından çekindiği için dişlerini yaptırmayı reddetmişti. oysa ki bilim insanları sonradan konunun dişleri ile alakalı olmadığını ortaya koyacaktı :)

- rapor daha sonra mercury'nin şarkı söyleme sesinin, diğer şarkıcılardan belirgin şekilde farklı olduğunu ortaya koydu: ses çıkarırken sadece ses tellerini değil, vestibüler kıvrımlarını, yani gırtlağın hemen üstünde bulunan bir çift mukoza zarını da aktive edebilme yeteneğine sahipti. bu zarlara genellikle ses üretiminde görev almadıkları için “sahte ses telleri” denir. ancak onları harekete geçirerek mercury, "alt harmonik titreşim" adı verilen nadir bir ses fenomeni yarattı - sesine bu eşsiz gürlemeyi (growling, rasp) veren şey de buydu.

kaynak 1: sciencefocus
kaynak 2: scroll.in