FUTBOL 29 Kasım 2021
23,2b OKUNMA     208 PAYLAŞIM

Galatasaray'ın UEFA Yolunda Son 16'daki Rakipleri Kimler Olabilir?

UEFA Avrupa Ligi gruplarında 1. sırayı alacak takımlar direkt olarak son 16 turuna yükselecek. Grubunu 2. sırada bitiren takımlar ise Şampiyonlar Ligi'nde grubunu üçüncü bitirecek 8 takımla Play-Off turunda karşılaşacak. İşte bunun ışığında GS'nin olası senaryolarını düşünelim biraz.
Fotoğraf: Twitter @GalatasaraySK

galatasaray konusunda şimdiki durumlara göre senaryolara bakalım

şampiyonlar ligi grup üçüncüleri olma potansiyelli takımlar: rb leipzig, club brugge, fc porto, ac milan, atletico madrid, borussia dortmund, sheriff tiraspol, barcelona, benfica, villareal, atalanta, young boys, osc lille, red bull salzburg, wolfsburg, sevilla, zenit.

şimdiden kesin gelecek olan takımlar: dortmund, sheriff ve zenit.

büyük ihtimalle brugge, barcelona ve young boys son maçlarda aday olma durumundan çıkacaklar. keza sevilla veya wolfsburg'dan birisi gelecek diye düşünüyorum. ölüm grubunda ise atletico gidici duruyor ama o gruptaki puan dağılımı çok karışık. çünkü liverpool ile milan oynayacak son maçı. bu da atletico ya da porto'dan birisi gelecek demek oluyor. bu açıdan bakınca milan da elenebilir.

yani grup ikincisi olursak bu durum zor. young boys'un avrupa ligine gelme ihtimali düşük, brugge son maçta bir sürpriz yapmak zorunda. ek olarak bir sheriff, salzburg, zenit dışında "kolay" görülecek eşleşme de mevcut değil.

dortmund, sheriff, zenit, porto/atletico/milan, leipzig, benfica, villareal/atalanta, lille/salzburg/spartak/legia, zenit gelecek takımlar. ve gerçekten sheriff, spartak/legia dışında aydınlık sayılabilecek eşleşme yok. zenit, salzburg, lille işe denk takımlar. gerisi büyük takımlar direkt olarak.

peki gs grubu lider bitirirse, play-off'lara bağlı olarak kimler gelebilir?

bu tam olarak kuraya bağlı olsa da yine bir değerlendirme yapalım:
glasgow rangers, psv eindhoven, real sociedad, leicester city, spartak moskova, legia varşova, napoli, olimpiakos, eintracht frankfurt, lazio, kızılyıldız, braga, midtjylland, real betis, dinamo zagreb, genk

kesin olarak kalan takımlar: rangers ve real betis.

diğer takımlar ihtimal doğrultusunda. ve burada dört takımın da çıkma ihtimali bulunan leicester, spartak, napoli ve varşova'dan ikisi listeden çıkacak. keza braga - kızılyıldız - midtjylland üçlüsünün birisi elenecek, zagreb veya genk olmayacak. psv ya da sociedad olmayacak.

diğer grupların garantileyen liderleri: olympique lyonnais, as monaco, bayer leverkusen ve west ham united. bu takımlar çeyrek finale kadar kesin galatasaray ile eşleşmeyecek olan yegane takımlar. ki şampiyonlar ligi'nden gelen takımlarla leicester ya da napoli, psv ya da sociedad'ın oynayacak olması bir avantaj olabilir. ama geri kalan eşleşmelerden şampiyonlar ligi takımları elenir mi, zor iş.

ki son on altıda kesin olacak takımlar yukarıdaki dörtlü ile birlikte galatasaray'ı ele alırsak en yüksek potansiyelle: dortmund, benfica, porto/atletico, leipzig, villareal/atalanta, leicester, napoli, lille/salzburg...

yani burada son on altıda işler epey zorlaşacak demek doğru olur. ha sheriff tur atlar, young boys atalanta ya da villareal yerine gelir, lyon elenir, spartak ya da legia gelir; o zaman çeyrek final için rahatlama gerçekleşir.

ama dortmund, benfica, porto ve lyon kağıt üzerinde daha ağır basıyorlar. kura şansına bağlı olarak çeyrek final ve sonrası ilerleyebilir.