TELEVİZYON 15 Nisan 2019
69,4b OKUNMA     519 PAYLAŞIM

Game of Thrones'un Yeni Sezonunda Önemli Rol Oynayacak Ak Gezenler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

8. sezonu yayınlanmaya başlayan Game of Thrones'ta Ak Gezenler (White Walkers) mevzusu oldukça merak ediliyor. İşte "Ak Gezenler nedir, ne değildir, dizideki işlevleri nedir" gibi soruların cevapları.
Uyarı: Geçmiş sezonlara dair spoiler içerir.


ormanın çocukları tarafından yaratıldılar

ak yürüyenler ile game of thrones'un daha ilk bölümününde tanışmıştık. belki de hepimize, "ben bu diziyi izlerim" dedirten yegane şeylerden biri de ne olduğunu sonradan öğreneceğimiz ak yürüyenlerdi. zamanla dizide ağırlıkları artan yürüyen ölülerin tam olarak ne olduklarını ve nereden geldiklerini öğrenmemiz 6. sezonu buldu. bran ve ekibinin kaçtığı mağarada karşılarına çıkan ormanın çocukları, ak yürüyenleri yarattıklarını itiraf etmişlerdi. insanlıktan daha eski olan ormanın çocukları, insanların yaptığı tahribattan ötürü korkmuş ve kendilerini savunması için insanlardan birini ak yürüyene çevirmişti. fakat onların bu hareketi ters tepmiş, kendilerini savunması için yarattıkları canavar kontrollerinden çıkıp hiç bitmeyen karanlık bir geceye sebep olmuştu.

liderler ölü değiller

ak yürüyenler hakkında en büyük yanılgılardan biri de, ak yürüyen dediklerimizin hepsi ölü değil. zaten dizide bir sahnede bunun teyidi yapılıyor. wight olarak adlandırılan çoluk çocuk karışık herkesten oluşan ayak takımı gerçekten de ölü. fakat liderlerin hiçbiri ölü değil. yani, insan değiller ama ölü de değiller. bunun kanıtlandığı sahne ise night king'in bir bebeğe dokunarak onu ak yürüyene çevirdiği sahnedir. liderlerin hepsi, night king'in eseridir. night king de ormanın çocukları'nın eseridir. hala canlıdır.

valyrian çeliği ya da ejder camı olmadan ölmüyorlar

ak yürüyenler hakkında şöyle bir detaya da değinmek gerek: kim nasıl ölüyor? gerçekten ölü olan wight ordusu sıradan bir kılıçla ya da ateş ile öldürülebiliyor. bunu dizinin birçok sahnesinde gördük. fakat liderler öyle kolay ölmüyorlar. onları öldürebilmek için ancak valyrian çeliği ya da ejder camı gerekiyor. valyrian çeliği maalesef dövülmüş birkaç kılıçtan ibaret. sahiplerinden biri de jon snow. bir diğer silah ise ejder camı. onu da khaleesi'nin oturduğu adanın altında buldular ve silahlanmak için kullanacaklar.

daha önce yenildiler

ormanın çocukları, night king'i yarattıklarında, altından kalkamayacakları bir şeye sebebiyet vermişlerdi. night king, kontrolden çıkmış ve kendine bir ordu kurup insanlığa saldırmıştı. adını "bitmeyen gece" koydukları bu kış savaşı, zorlukla da olsa insanların lehine bitmişti. fakat insanlık, savaşı azor ahai adında kutsal bir savaşçı sayesinde kazanmıştı. kılıcından ışıklar saçarak gelen bu kutsal savaşçı, kim olduğu bilinmiyor, ölülere karşı savaşı sona erdirmiş, dizide bol bol duyduğumuz "winter is coming" cümlesinin "winter" kısmını bitirmişti.

aslında gülebiliyorlar

ak yürüyenler, karşımıza her daim sabit, tek tip bakışları olan yaratıklar olarak çıktılar. hatta night king'in suratında öyle keskin bir bakış var ki yaptığı işten fazlasıyla emin olduğunu görebiliyorsunuz. karşımıza suratsız, sert ifadeli olarak çıkan ak yürüyenler, kitapta gülebiliyorlar. gülme sebepleri ise alaycılık. kitapta, night watch şövalyeleri olan will ve waymar, ölümleri kontrol etmek için duvarın dışına çıktıklarında ak yürüyenler ile karşılaşırlar. game of thrones birinci sezon, ilk bölümdeki hikaye. will, ağaca tırmanıp saklanır ve ak yürüyenler onu görmez. ama will'in dediğine göre ak yürüyenler, waymar ile dövüşürken alaycı bir şekilde gülüyorlardı.

kitaptaki adları başka

dizide white walker olarak tanıdığımız ak yürüyenlerin adları kitapta aslında farklı. insanlar, ölüler ile ölü olmayanları ikiye ayırmayı tercih etmişler. white walker tanımlamasını yapanlar, duvarın dışında yaşayan westeros'un vahşiler olarak tanımladığı halktır. duvar içerisindeki westeros halkı ise onlara "the others", türkçesi ile "diğerleri" diyor.

catelyn stark'ın esas katili olacaklardı

stark ailesinin annesi catelyn stark, red wedding'deki katliamda ölmüştü. anne, dizide öldüğü gibi kaldı. kitaba göre beric dondarion tarafından geri getirilmesi gerekiyordu. fakat george r.r. martin'in catelyn stark hakkında başka bir fikri vardı. yazar, anne stark'ı ak yürüyenlere öldürtmeyi ardından da yeniden lady stoneheart olarak kaldırmayı planlıyordu.


kendilerine özel bir dilleri var

game of thrones'un birçok noktasında bilmediğimiz diller konuşuluyor. dothraki ırkı kendi dilini konuşurken kimi noktalarda da yüksek valyrian dili ile karşılaştık. bu dillerin yaratıcısının ismi david j. pearson. kendisi aynı zamanda ak yürüyenler için de bir dil tasarlamıştır. buzun kırılması ya da çatlamasını andıran bu iletişim dilinin adı skroth. kitapta bu konuşmaya bol bol şahit olunsa da dizide henüz konuştuklarını göremedik. sam'in ölüler arasında mahsur kaldığı sahnede bir ak yürüyen liderinin nazgül çınlaması gibi bağırması dışında henüz bir iletişimleri yok.

sidhe'den esinlenmeler

george r.r. martin, kitabını yazmayı bitirdikten sonra basılması için verdiğinde, kendisine ak yürüyenlerin tam olarak neye benzediğini, nasıl çizmelerini istediğini sormuşlardı. yazar ise ak yürüyenleri, kelt mitolojisindeki sidhe'ye benzediklerini söyler. sidhe, kelt perisidir ve sağı solu belli olmayan, hem iyi hem de kötü bir varlıktır.

kadın ak yürüyen de olması gerek

dizide şu güne kadar hep erkeğe benzeyen ak yürüyenler ile karşılaştık. ama kitaba göre ve belki dizideki bir sahneye göre kadın ak yürüyen de olması gerek. kitaba göre gece bekçilerinin 13. lideri, beyaz tenli ve mavi gözlü bir kadına aşık olduğunu anlatır. bu kişiye "ceset kraliçesi" derler. hatta, gece bekçilerinden bazıları, ak yürüyenlere kurban edilir. tabi dizide henüz buna benzer bir şeylerle karşılaşmış değiliz.

geceleri çalışıyorlar

kitap ile dizi arasındaki en büyük farklardan biri de ak yürüyenlerin mesai saatleri. kitabın birçok noktasında belirtildiğine göre ak yürüyenler gündüz sokağa çıkamıyorlar. yürüyüşlerine ancak gece devam ediyorlar. fakat dizide ak yürüyenler için gece ya da gündüz fark etmiyor. her daim mesaideler.

ilk sezondaki dizaynları farklı

ilk maddelerde de belirttiğimiz gibi ak yürüyenlerle daha dizinin ilk dakikalarında karşılaşmıştık. sonra uzun bir süre görememiştik. fakat ilk bölümdeki ak yürüyenler ile şimdiki ak yürüyenler arasında bir dizayn farklılığı var.

mastodon şarkı yaptı

coldplay, snow patrol, of monsters and men ve ed sheeran... birçok müzisyen ya da müzik grubu game of thrones'da cameo olarak yer almıştır. dizi zamanla o kadar büyür ki birçok sanatçının ilgisini çeker. mastodon da bu gruplardan biri. amerikalı heavy metal grubu, ki kendileri epey bir tanınırlar, ak yürüyenler hakkında şarkı yapmıştır.


night king'in tasarımı

game of thrones'un final boss'u olan night's king, ilk çıktığı günden beri her adımında doğru karar veriyor. yapacaklarından emin, planlı hareket ediyor. khaleesi'nin ejderini indirirkenki emin suratı hafızalarımıza kazındı. jon snow'a karşı ölüleri kaldırma şovunu yaptığında kendisini ilk defa uzun uzun görme fırsatını yakalamıştık. ilginç bir tasarımı vardı. bu tasarım, ülkemizdeki genç tasarımcılardan biri olan onur can çaylı'ya ait.

esas kötü taraf onlar olmayabilir

gelelim esas başlığımıza. acaba ak yürüyenler kötü taraf değiller mi? bize kötü olarak lanse edilen, artık tek düşman olan ak yürüyenler yoksa sadece doğalarının gereğini mi gerçekleştiriyor? ormanın çocukları tarafından yaratılan ak yürüyenler, insanlara karşı bir savunma sistemiydi. ak yürüyenlerin şu an yaptığı da tam olarak insanlara karşı çıkmak; yani ne için varlarsa onu yapıyorlar. daha da ilginci, bir taht uğruna herkesin birbirini öldürdüğü, yaktığı, savaştığı topraklardaki insanları da iyi olarak tanımlamak, o kadar da doğru olmayabilir. belki de ak yürüyenler bir anti-virüs gibidir, ne dersiniz?

kaynak

Hafızalarını Tazelemek İsteyenler İçin: Game of Thrones'un Geçmiş 7 Sezonunun Özeti