OTOMOTİV 20 Ağustos 2020
54,4b OKUNMA     683 PAYLAŞIM

Geleceğe Dönüş Filmiyle Büyük Üne Kavuşan DeLorean Firması Neden Battı?

1985 yapımı Back to the Future (Geleceğe Dönüş) filmiyle kalplerimize ve beynimize kızgın bir nal gibi çakılan DeLorean ne oldu da böyle bir anda tutunamadı ve firma battı?

john delorean tarafından dmc (delorean motor company) adlı bir şirket kuruldu ve yanına ünlü italyan tasarımcı giorgetto giugiaro alarak bizim içimize işleyen tasarımını hayata geçirtti. tasarım lotus esprit 1977 modelinden esinlenilmişti. ve sınıfının gelecek çizgilerine sahip olan estetik bir arabaydı. john delorean şaşalı bir hayata sahipti bir çok ünlü kişiyle arkadaştı bunu bir fırsat bilip kullandı ve pr çalışması yaptı. bu kişilerle yarattığı araba arasında bir bağ kurdu, fotoğraflar çektirdi arabanın çok iyi olduğunu lanse ettirdi. 


bu reklam ve pr 'dan sonra araba amerika pazarında -fiyatı 25000 dolar olamasına rağmen- peynir ekmek gibi satmaya başladı fakat:

1. arabanın seri üretimi için açılacak fabrika amerika şartlarında daha masraflı olduğundan, bu maliyetten kaçınmak için fabrika irlanda'ya kuruldu. burada üretilen arabalar ilk etapta amerikan pazarına giremedi. sebebi ise amerika hükümetinin, aracın gaz emisyon oranının çok yüksek olduğunu iddia etmesiydi.


2. ilk başta bir ford yapımı bir v6 motor kullanılmak istenildi fakat ford hem bu motoru üretmeyi durdurmuştu hemde motorun üretim lisanları için fahiş fiyatlar istiyordu. bundan ötürü delorean yüzünü avrupaya çevirmek zorunda kaldı. peugeot, renault ve volvo ile bir anlaşma yapıp, bu ortakların ürettiği prv 2,8 litre (174ci) v6 olan bir motor kullanmak zorunda kalındı. 1. maddede anlattığım neden den dolayı başlangıçta 200 beygir gücüne sahip olan araba emisyon kontrolleri ve kısıtlamalarla beygir gücünü 130 beygir gücüne düşürmek zorunda bırakıldı.

3. arabanın şasi ve süspansiyonları lotus lotus firması tarafında , elektrik aksam peugeot, 5 vitesli manuel şanzıman ve enjeksiyon sistemi renault tarafından üretilmişti. işte parçaların bu kadar farklı firmalardan olması araba için hem sistemsel problemlerin oluşmasına hem de yedek parça ve servis anlamında problemler oluşmasına neden olmuştu.


4. arabanın satış fiyatı için 12000 dolar düşünülüyordu fakat paslanmaz çelik kasa ve güvelik önlemleri için olan çalışmalar ve ufak değişiklikler arabanın fiyatını bir anda 25000 dolara çıkarmıştı.

5. ve en önemlisi delorean'ın manuel şanzımanla donatıldığında 8.8 saniyede saatte 0-60 mil (0-97 km / s) hızına çıkıyordu, otomatik şanzımanla donatıldığında ise 10,5 saniyede saatte 0 -60 mil (0 - 97 km / s) hızına çıkabiliyordu . aracın maksimum hızı ise saatte 110 mil (177 km / s). bundan dolayı ''amerikan muscle car'' diye nitelendirilen arabalarla boy ölçüşemiyordu.


bu maddelerin getirdiği problemlerin hepsi birleşince araba birden istenmeyen araba ve parasının ederi değil gibi spekülasyonlar yarattı ve amerikan pazarında tutunamayıp 1982 yılında battı.