SEYAHAT 5 Ağustos 2016
270b OKUNMA     1874 PAYLAŞIM

Gençlik Değişimi Gibi Çeşitli Organizasyonlarla Avrupa'ya Nasıl Ücretsiz Gidilir?

Eğer Avrupa'da bir şeyler yapmak gibi bir hayaliniz varsa ve maddi durumunuz buna pek elverişli değilse birazdan okuyacaklarınız tam da sizin aradığınız şey olabilir.
iStock.com

eğer ki 17-30 yaş arasındaysanız, sizin için bir sürü ab projesi var;

öncelikle şuraya üye olunuz: vopool.net

ve bunların neredeyse tamamında yabancı dil, mezuniyet, askerlik vb. gibi zorunluluklar bulunmamaktadır. (sadece eğitim kursu projelerinde orta düzeyde ingilizce isteniyor)

erasmus+ kapsamında düzenlenen size uygun projeler için aşağıdaki yazıyı okuyun;

fakat öncelikle (bkz: erasmus+ ile erasmus arasındaki fark) çünkü erasmus+ demek erasmus demek değil. kafanız karışmasın.

bunlardan en birincisi; gençlik değişimi

5-25 gün arasında gerçekleşen gençlik değişim projeleridir. yol, yemek, konaklama, vize vb. her şey karşılanıyor. üstelik dil zorunluluğu yok.

ikincisi; "eğitim kursu programları" (ya da yeni ismi ile; gençlik çalışanlarının hareketliliği)
60 güne kadar bir avrupa ülkesinde 18+ yaşa sahip olan herkesin katılabileceği eğitim kursu programları olup, yine yol, yemek, konaklama, vize vb. tüm masraflar karşılanıyor.

uzun dönem bir şey arayanlar için; avrupa gönüllü hizmeti (agh) ya da ingilizce ismi ile (european voluntary service); ya da kısaca (evs)

2-12 ay arasında, 17-30 yaş herkesin katılabileceği, yine dil vb. hiç bir şartı olmayan bir gönüllülük programı olup, yine yol, yemek, konaklama, vize vb. tüm masraflar karşılandığı gibi, gittiğin ülkeye göre bir de cep harçlığı alıyorsun. tek yaptığın şey gönüllülük. ayrıca gittiğin ülkenin dilini ücretsiz öğrenme hakkın ve her şeyi karşılayan (hamile kalsan bile ödeyen) bir sigortan oluyor.

agh detaylı bilgi için şu blog çok faydalı; agh'ye nasıl başvurulur
agh'de konaklama hakkında
agh'de cep harçlığı
motivasyon mektubu yazma hakkında

bence faydalanılası :)

soru: kim düzenliyor bu projeleri? 

cevap: dernekler, vakıflar, ab ofisleri, valilik ab ofisleri, üniversiteler vb. (kısacası tüm kar amacı gütmeyen kuruluşlar)

detaylı bilgi için; türkiye ulusal ajansı

sorularınız için eurodeske soru sormaktan çekinmeyiniz.

-----dikkat------

çok fazla soru gelmeye başladı. o zaman şöyle yapalım;

eurodesk temas noktalarından size en yakın eurodesk temas noktası ile iletişime geçiniz.
en yakın merkez için buyrun

bu eurodesk size tüm gerekli bilgiyi ücretsiz verecektir.

ayrıca avrupa gönüllü hizmeti için bilgi

cevaplayamadığınız sorular olursa yazın lütfen.
bunların hepsini okumadan önce bana mesaj atmazsanız sevinirim.

----dikkat------

iStock.com

Biraz daha detaya girecek olursak

öncelikle bahsedeceğim konu gençlik değişimleridir. agh yi yani evs i kapsamamaktadır. ancak evs yapmanın yolu da gençlik değişimlerinden geçer. nedir gençlik değişimi? ab nin, gençler boş boş takılmasınlar, bi şeyler öğrensinler, dillerini geliştirsinler, eğlensinler, o arada da bize faydalı olacak bi şeyler üretmeye çalışsınlar diye her sene milyar eurolar döktüğü erasmus + programlarının en basit aşaması, ilk basamağıdır. 20 güne kadar sürer bunlar.

insanlar ne yapıyorlar? atıyorum 6 ülkeden 6 şar katılımcı, toplam 36 kişi bir ülkede toplanıp, projeyi yazan arkadaşın belirttiği konu hakkında konuşuyor, tartışıyor, kendilerini geliştiriyor ve fikir üretiyorlar bu süre zarfı boyunca.

nedir bu konular? çok fazla çeşidi olmasıyla beraber, belli periyotlar halinde avrupa birliği, öncelikli konular belirler ve bu öncelikli konular hakkında yazılan projelerin fonlanma ihtimali daha fazladır. doğal yaşamı destekleme, su kullanımı, insan hakları, ayrımcılık, şiddetle mücadele, işsizlik, sporun önemi, obeziteyle savaş vs aklınıza gelebilecek insanlık yararına her şey bu projelerin konuları arasındadır. şu sıraların öncelik konuları arasında ise tahmin edebileceğiniz gibi göçmen sorunu ve göçmenlerin sorunları var. gerçekten katılımcıları inanılmaz geliştiren ve çok ciddi çözümler sunabilen projeler bunlar. katılımcıların arasında partilemeye gelenler yoğunlukta genelde ama her proje için ab en az 17 bin euro ödediğinden, projelerin verimli geçmesi için de gereken teftişleri yapıyor. work hard-play hard durumu mevcut yani. katılımcılar, belirlenmiş bir takvim dahilinde her gün kalkıp belli başlı aktiviteler, beyin fırtınaları yapıyor, proje kültür geceleri vs ler ile de süsleniyor. ayrıca her proje sonunda katılımcılara da youthpass sertifikası veriliyor. hiçbir katılımcı 5 kuruş para ödemiyor. otel parası, 3 öğün yemek ve uçak biletleri proje bütçesinden karşılanıyor. vize ücreti de vermiyorsun. proje yazarlarından erasmus + onaylı davet mektubuyla schengeni kapıyorsun.

buraya kadar olan kısmı neden anlattım? çünkü daha evvel ülkemizden bu projelere bir çok katılımcı götürdüm ve bir çoğu burada ne yapılacağından, projenin amacından, olayından, orda neler döndüğünden falan projenin son günü anca haberdar oluyordu ve bu durum genelde bizim vatandaşlarımız için geçerli oluyordu. elin letonu estonu hazır, ne yapacağını bilir şekilde geliyor yani. hey neyse, belki gitmeden önce araştırma yapacak biri denk gelir, özet bir bilgi bulur karşısında.

peki olayı az çok kaptık, bir sonraki soru; projelere nasıl katılabilirim? şimdi iki çeşit cevap yazacağım buraya. birincisi politik ikincisi realist.

politikle başlayalım. öncelikle türkiyede bu işi yürüten kurum, türk ulusal ajansı. şu adrese girip sitesini biraz kurcalarsanızü bazı youth exchance programlarını görebilirsiniz. başvurmaya hazır haldedir çoğunluğu. direkt adres vermiyorum çünkü siteyi karıştırmanız, başka bilgilere de erişmenizi sağlayacaktır zira site hiç kullanışlı değil. bu sayede ekstra şeyler öğrenirsiniz muhtemelen. bir başka adres ise, salto youth adlı sitedir. bu sitede bireysel başvuru şansı bulmanız çok azdır. genelde bir gençlik grubunuz ya da derneğinizin olması lazım. çünkü bir projeyi gerçekleştirebilmek için, projeyi yazan kişinin partnerlerinin olması gerekiyor. bu partnerlerle projeden önce anlaşılıyor ve proje onay alırsa derneklerden takım kurup gelmeleri isteniyor. bu verdiğim adreste de proje yazarları kendilerine partner arıyorlar. eğer bu işleri yapan bir derneğiniz varsa veya "boşver hacı derneği, ben kendi grubumu kurar teker teker başvururum, çıkan olursa da ekibimi kurar giderim" diyorsanız grubunuzu kurup başvurabilirsiniz. kendi gurubumu kurcam ben ya diyen varsa mesaj atsın, olayı anlatırım. vodoo falan var üstte ayrıca bireysel başvurular için, o yeterince anlatılmış. ben bir daha değinmiyorum.

şimdi dönelim sorunun realist cevabına. güzel kardeşim bu projelere katılman biraz zor. çünkü türkiyede her yerde olduğu gibi, bu işte de sağlam arkadaşının falan olması lazım. üstte de dediğim gibi, projeler yazılıyor, parnetler aranıyor. türkiyeden adamlar bu işi yapan (proje yazan) bir partner buluyorlar. anlaşıyorlar. sonra projeyi yazan taraf diyo ki, tamam anlaştık, şu şu tarihler arasında bana 6 tane türk yolla. adam da eşini dostunu çağırıyor doğal olarak. peki eşini dostunu çağırmayan ne yapıyor? bazılarınız tahmin etti, para karşılığında yolluyorlar. yasal olmamasına rağmen bunu yapıyorlar evet. türkiyedeki büyük organizasyonlar feysbuk sayflarından açık çağrı yapıyorlar, gelen başvurular arasından herkese mesaj atıyorlar ve 75-250 euro aralığında değiişen bir para karşılığında göndereceğini söylüyor. kabul edenler çok fazla bunu maalesef. bunu yapan organizasyonların başkanlarından biriyle konuşurken, utanmadan "ulusal ajansın önü benim şikayet dilekçelerimle dolu yeaa neapabilirler ki?" diyor. haklı da, çünkü bi sik yapmıyorlar. tabi bu işi düzgün yapan insanlar da var, umuyorum ben de böyle biri olacağım çünkü 1 hafta önce kadar bu oyla girdim. neyse konudan sapmayalım. 100 euroluk para bizim ülke insanımızın gözüne gelmiyo çünkü zaten vizeye harcadığı para o kadar adamın, uçak bileti paramdan kessin. ne olacak diyor. haklı mı? hayır. çünkü bu projelerin amacı avrupaya gitme imkanı bulamayanları da işin içine dahil etmek ve sen kardeşim, 100 euro gözüne batmadığından dolayı bunu kabul ettiğin için, bu dernekler para karşılığında insan götürüyolar ve düşük bütçeli insanlar bundan faydalanamıyor.

neyse size imkansız demiyorum, netekim hala bu işi düzgün yapan dernekler var az da olsa. bunlara nasıl ulaşacaksınız? facebook. facebookta aratın gençlik değişimi projeleri, youth exchange projects, evs vs bir sürü ssayfa ve grup çıkacak karşınıza. bu proje katılımcı ve partner bulma işlerinin 60 % si buradan dönüyor. özellikle mayıs-haziran, ağustos-ekim arasında bir sürü ilan görürsünüz; "şuradaki projeye türk katılımcı arıyoruz vs" şeklinde. çünkü bu tarihler genelde yumurtanın göte dayandığı, proje tarihlerine çok yakın tarihler. son dakikada yamuk yapmayı seven insanlar olduğumuz için bir sürü "eş-dost" son dakikada kazık atıyor ve dolayısıyla katılımcı aranıyor fellik fellik. en yüksek şans bu tarihler arasında genelde. facebookta arama yaparken bazı derneklerin facebook sayfalarına denk gelirseniz onları da beğenin. açık çağrı yapıyorlar genelde, cv atıyorsunuz başvuru için. kabul edilirseniz buralardan edilirsiniz. diğer yollar değnekçiler tarafından kapalı olur genelde. gidemezsiniz demiyorum ama biraz zor ve çok uğraş isteyen bir yol.

**ufak not; bu tarz başvurular için europass cv hazırlayın bi tane kendinize. hem sözlükte hem google da var örnekleri.

diyelim ki es kaza katıldınız bu projelerden birisine. bundan sonra iş size kalıyo. projede aktif olmanız lazım. 15 ten fazla projeye katılmışımdır genel manada türk takımlarından şikayetçiler. aktif değiller, konuşmuyorlar vs şeklinde şikayetler bunlar. hiç demeyin ben fenayımdır, şöyle partilerim böyle kaçarım, şöyle aktif olurum diye. iş ingilizce konuşup önemli konularda fikir beyan etmeye gelince göt gibi kalıyoruz. cem yılmazın meselesi var ya, hata yapmaktan korkuyoruz, aktif olmuyoruz. dolayısıyla giden adam alkollü 3 5 foto çekip, 2 turistik yer gezip dönüyor. bakın demiyorum ki hep böyleyiz, çok mükemmel takımlarla da gittim ama genelde bu iş bizim için budur. böyle olmayacaksın, olmamalısın çünkü asıl mevzuyu oraya gittikten sonra yapıyorsun. önünü açma imkanı oradayken sunuluyor sana. aktif olan adamı tutuyorlar çünkü. gavur geliyo diyo ki, kanki seninle çok iyi anlaştık, içtik sıçtık, aktivitelerde de iyisin, dinamiksin ben bi proje yazcam da, seni de görmek isterim. hopppaaaaa.... şimdi o adamın yazdığı projedeki partneri kim olursa olsun, o adam partner derneğine diyecek ki ben muhittini projede istiyorum. sen yine gideceksin o projeye. yeni arkadaşlar yeni çevreler. gerekirse o partner kuruluş seni lider yapacak, böylece inan bana 3 proje sonra istediğin zaman projeye gidebilecek aşamaya geleceksin. türk derneklerini de tanıyor olacaksın, onlarla çalışmaya başlayacaksın, ortak arkadaşlarınızın dedikodusunu yapacaksınız. hoop sen yine gideceksin avrupaya. çünkü dediğim gibi bu işler böyle yürüyor. son 2 yıldır 2 ayda bir bir avrupa ülkesindeyim 5 kuruş ödemeden. eğer bunu üniversite hayatınızın ikinci yılında başarabildiğinizi düşünün. mükemmel bir üniversite hayatı yaşayabilirsin. bir çok insan da götünde dolaşır, kanki yok mu proje falan ehueheu diye.

şimdi başta söylediğim yere geleyim, evs in yolu da buradan geçer. şimdi sen evs başvurusu yaparken senin tecrübleerine bakarlar. bu değişim tecrüben fazlaysa 3-0 öndesin. o ülkeye daha önce gelmişşen bir gol daha. proje yazmış birilerinden referansın olması bir gol daha. proje yazarıyla ortak bi arkadaşın çıktıysa 2 gol daha. *ki çıkması gayet muhtemel * inanın bana* ya da katıldığın projedeki arkadaşlarına diyeceksin ben evs yapmak istiyorum var mı tanıdık? hoopp çıkaracaklar önüne bi fırsat. türkiyedeki ayağı daha acımasız ama avrupada da yavaştan buna dönüşüm var. insanlar evs gönüllüleri ararken sağlam referansları olsun, güvenilebilir olsun, buraya gönüllü olarak geldiğini unutmasın istiyorlar. bak bu konuda haklılar.

her neyse, 2 yıl önce ilk youth exchange ile başladığım yolumda bu sene dernekleşme aşamasına geldim. 3 tane projeyle de başvuru yaptım, ülkeme gençleri getireyim diye. * belki 3 te 3, belki 3 te 0 yaparım bilemiyorum ama cidden bu işe girerkenki amacım insanlara yardımcı olmak. çünkü benim gençlik değişimim şans eseri önüme geldi ve tanrı bile bilmez bu yolla yurtdışına çıkmak için ne kadar uğraştığımı. çünkü erasmus yapamayacak kadar tembel bir karşinizim. her neyse siz bana şans dileyin, ben de sizin aklınızaki tüm soruları cevaplayayım. bir pm yeter.

ps, projeler için katılımcı gerektikçe bu başlığa geliyorum. henüz ekşiden yüzüm kara çıkmadı. nisandan sonra tekrar ava çıkacağım. bu işlere cidden girmek isteyen, 26 yaş altı *, iyi ingilizceli kişiler varsa da mesaja beklerim. iyi ingilizceli derken, çatır çatır ingilizcesi olandan ziyade, temeini atmış ama pratiğe doğru yollanacak kişiler daha iyi olur.

haydi esen kalın.