UZAY 9 Ağustos 2022
12,8b OKUNMA     333 PAYLAŞIM

Güneş Sistemi'ndeki Gezegenlerde Zıplayan Biri Ne Kadar Yükseğe Sıçrayabilir?

Güneş Sistemi'nde, Dünya harici gezegenlerde veya gökcisimlerinde zıplasak ne kadar yükseğe sıçrarız?

dünya'da iyi bir sıçrama, saniyede yarım metreden fazla mesafeyi geçebilir. ama aynı kuvvetle güneş sistemi'nin başka yerlerinde (ay, mars ve hatta bir kuyruklu yıldız gibi bir yerde) zıpladığınız zaman, bu dünyaların farklı kütleleri nedeniyle farklı yükseklikler elde edilecektir.

gökbilimciler stuart lowe ve chris north, "high jump" adlı etkileşimli bir tarayıcı uygulamasıyla farklı gök cisimleri arasında atlama yüksekliğine ilişkin sayıları bizlere aktarabildiler. bunlardan bazıları da şöyle:

dünya

dünya'daki bir insanın normal bir dikey sıçrama yaptığını düşünelim. normal bir insan, 0,45 metre (1,5 fit) sıçrayabilir ve bu sıçrama bir saniye sürer.


ay

ay'ın yüzeydeki yerçekimi, dünya'nınkinin sadece yüzde 17'sidir. aynı şekilde dünya'daki sıçrama kuvvetini kullanarak sıçrayan insan, yerden yaklaşık 3 metre (10 fit) yükselebilir ve yaklaşık 4 saniye havada kalabilir.


mars

mars, ay'dan daha büyük, ancak dünya'dan oldukça küçük, yerçekiminin yaklaşık üçte biri olan bir gezegen. burada sıçrayan insan, yerden yaklaşık 0,9 metre (3 fit) yükseğe zıplayabilir ve 2 saniye havada kalabilir.


plüton

plüton bir cüce gezegen olabilir ama yine de oldukça büyüktür. plüton'daki yüzey yerçekimi, dünya'nınkinin ancak yüzde 6'sı kadardır. buradaki sıçrama ile havada yaklaşık 7,6 metre (25 fit) yükseğe çıkılır ve 9 ila 10 saniye boyunca o yükseklikte kalınır.


enceladus (satürn'ün uydusu)

satürn'ün uydusu enceladus, buzlu kabuğunun altında bütün bir sıvı su okyanusunu gizler ve gayzerleri uzaya tükürür. yaşamı destekleyebilir, ancak dünya'nın ayının çapının sadece yüzde 14'üdür. enceladus'a atlamak süper eğlenceli gibi görünebilir. burada sıçrayan bir insan, yaklaşık 42,6 metre (140 fit) yükselir, sonra tekrar aşağı süzülür ve dünya'ya atlamış gibi aynı kuvvetle iner. bu iniş de tam bir dakika sürer.


cornet 67p (kuyruklu yıldız)

comet 67p, o kadar zayıf bir yerçekimi alanına sahiptir ki, nasa'nın philae iniş aracı, etrafta dolaşmak için zıpkınları yüzeye tutturmak zorunda kalmıştır. yani comet 67p'de zıplayan bir insan, uzay boşluğuna uçar. 


kaynak