UZAY 13 Aralık 2018
78,9b OKUNMA     938 PAYLAŞIM

Güneş'e En Uzak Gezegen Neptün'ün Birbirinden İlginç Özellikleri

Güneş Sistemi'nin sekizinci ve Güneş'e en uzak gezegeni Neptün hakkında bilinmesi gerekenler.
NASA

güneş sistemi'nin sekizinci ve "2006 yılındaki güncellemeyle" son sıradaki gezegenidir neptün. yaklaşık 50.000 km'lik bir çapa sahiptir. günberisi 29.7 au, gün ötesi ise 30.4 au değerindedir. 16 saat 6 dakikalık bir eksen yörüngesine sahiptir. güneş yörüngesi 165 yıldır. kütlesi dünya'nın 17.2 katıdır. çekim gücü ise dünya'nın % 115'i değerindedir. 28.3°'lik bir eksen sapmasına sahiptir.

14 adet uyduya sahip olmakla beraber en büyüğü ve meşhuru triton uydu gezegenidir. fakat yörüngesinde bulunduğu neptün'e göre ters bir rota izleyen bu üvey evladın neptün tarafından sonradan yakalandığı değerlendirilmektedir. yüzeyinde bol miktarda neptün'ün çekim etkisinden kaynaklanan depremler ve gayzer faaliyetleri mevcuttur. zamanı gelince neptün tarafından parçalanacaktır.


hidrojen ve helyum içerikli bir gezegendir. bir buz devidir. yüzeyi metan gazı ile kaplıdır ve muhteşem mavi rengini yüzeyindeki bu metan gazı katmanından alır.

güneş sisteminin en hızlı rüzgarları ortalama 2 mach hızla bu gezegendedir. diğer bir deyişle neptün rüzgarlarının ortalama hızları -dünya atmosfer standardına göre- sesten iki kat daha hızlıdır. gezegenin oluşum aşamasında meydana gelen çarpışmalardan ortaya çıkan ısı; neptün tarafından hapsedildiğinden rüzgar, ihtiyacı olan ısıyı neptün'ün derinliklerinden alır. normal şartlarda en azından dünya için gereken ısı enerjisi güneş tarafından sağlansa da, neptün'den bakıldığında toplu iğne başı gibi görünen güneş'ten neptün'ün bu ısıyı alması imkansızdır. sonuç olarak neptün kendi rüzgar enerjisini kendisi üretmektedir. bir gaz ve buz devi olduğu için rüzgarı kesecek düzensiz bir coğrafi katmanın bulunmayışı da rüzgarları ses hızının iki katına kadar çıkarmıştır.


ayrıca gezegende su da bulunur. su, konumu itibarıyla çekirdeğe yakın noktalarda bulunduğundan kademeli olarak sıvı ve buhar halindedir. bu durum da gezegende ilkel de olsa bir yaşam olabileceği şüphesi uyandırır. gezegende canlı var mıdır? bu sorunun cevabı henüz bilinmemektedir.

neptün, büyüğü satürn kadar çekici ve güzel olamasa da cılız görünümlü halkalara sahiptir. kaba bir tabirle, halkalar konusunda komşusu uranüs ile sidik yarıştırmaktadır. bu halkaların, neptün'ün çekim etkisine ek olarak uydularının da çekime katkısı ile gezegeni sardığı tahmin edilmektedir. uydular halkalar içerisinde yer alır.

yeni doğmuş bir bebeği doğar doğmaz uzay aracına bindirip neptün'e gönderirseniz, araç gidip tekrar dünya'ya geri döndüğünde aynı bebeği 48 yaşına basmış bir şekilde karşılarsınız. yani bir uzay aracıyla neptün'e seyahat 24 yıl sürmektedir.

Güneş Sisteminin En Sıcak Gezegeni Venüs'ün Tuhaf Özellikleri