BİLİM 6 Ekim 2017
129b OKUNMA     1177 PAYLAŞIM

Güneş'in Sabit Değil, Galaksi İçinde Müthiş Bir Hızla İlerleyen Bir Yıldız Olması

Güneş'in hareket etmesi, hem de bunu saatte 720.000 km hızla yapması Dünya'mızı ve evreni zihinde tekrar anlamlandırmak için harika bir bilgi.
iStock


insanı şaşırtan bir durum bu. evet, güneş de bizimle birlikte hareket ediyor.

eskilerden beri ders kitaplarında sabit olarak gördüğümüz güneş hatta tüm güneş sistemi belli bir yörüngede hareket ediyor galaksi boyunca. sistemin bunu yaparkenki hızı saatte tam 720.000 km. ve bu yüksek hıza rağmen tüm galaksi içinde bir yörüngeyi tamamlamamız tam 226 milyon yıl sürüyor. akıl alır gibi değil, değil mi?

biraz daha açalım. samayolu spiral bi galaksi. merkezi haricinde dört ana kol ve daha kısa olan başka kollardan meydana geliyor. bizim güneş sistemimiz ise bu kısa kollardan olan orion kolunda yer alıyor.

orion kolu galaksinin ana kollarından olan perseus ve sagittarius arasında yer alıyor. samanyolu'nun çapı yaklaşık 100.000 ışık yılı, güneş'in galaksi merkezine olan uzaklığı ise yaklaşık 28.000 ışık yılı.

resimde galaksinin (ve doğal olarak güneş sistemimizin) hareket yönünü görebilirsiniz.


olay anlaşılmıştır sanıyorum. lafı daha fazla uzatmadan sizleri türkçe altyazılı bu muhteşem video ile başbaşa bırakıyorum. aklınızda şu ana kadar oluşan fikri harika bir şekilde görselleştiriyor.

Güneş Sisteminin Galaksimizde Çizdiği Yörünge Şekli ve Hızı


kaynak: https://starchild.gsfc.nasa.gov/docs/StarChild/questions/question18.html

Eğitim İçin Yurt Dışına Gideceklerin Kültür Şoku Yaşamaması Adına Bilmesi Gerekenler