BİLİM 9 Kasım 2016
24b OKUNMA     946 PAYLAŞIM

Günümüz Teknolojilerinin Sanıldığından Çok Daha Eski Geçmişleri

Kullandığımız teknolojilerin geçmişi oldukça eskiymiş oysa. Şimdilik sadece 3d filmlerin 20'lerde olduğunu söylesek yeterli sanırım... Sözlük yazarı "alebahad" aydınlatıyor.

mobil telefon 

iStock.com


aha kaynak

ilk gerçek manada mobil telefon görüşmesi 1946 yılında gerçekleşmiştir. hatta bell lab isimli firma abd'de yaklaşık 100 kentte bu hizmeti veriyordu(tabi oldukça pahalı- arama bugün parasıyla aylık 150 papel- oha lan). ama ona aslında mobil özelliğini katan şey 40 kgya yakın ağırlığı nedeniyle araçlarda yer alması.
hatta bir başka farklı örneği 1922 den. konuşmak için şemsiyeye ihtiyaç var. tam olarak bir mobil telefon değil, kristal bir radyo üzerinden mesaj yollanabiliyor ve anten olarak şemsiye evete evet koca sıradan bir şemsiye gerekiyor. 1922 diyoruz bak. aha kaynak
aha başka kaynak


diğer teknoloji de 3d filmler en erkeni ne zamandır dersiniz? 90lar? 70ler?

cevap 20ler desem? 


hatta 1950lerde oldukça popüler bir sinema türü olmuş ama ilk 3d film denecek film, "power of love" isimli 1922 yılında gişelerde

3d gözlük

lerle gösterime girmiş. hatta 1936 yılında

audioscopiks

isimli 3d film ödül dahi almış. yuh lan! 

aha


aha

peki 3d den açılmışken konu, 3d yazıcılar?

ilki 1981 yılına ait. bir japon firması yapıyor ilk prototipi. üstelik çalışma mantıkları yaklaşık aynı. aha

günümüzün popüler olmaya başlayan icadı elektrikli otomobillerin tarihi kaç yüzyıldır? yıl demedim dikkat ederseniz, kaç yüzyıl?
yaklaşık 2 yüzyıl desem "hade len!" dersin.

ilk elektrikli otomobil çalışmaları 1800lerin başlarında başlar. 19. yy ortalarına gelindiğinde fransa ve ingiltere'de ilk pratik elektrikli otomobil üretilir. 

1890 da ise abd ye dahi gelecektir bu teknoloji. 6 yolcu kapasiteli bu otomobil saatte 23 km hız yapabilmekteydi. sonraki 10 yıl boyunca elektrikli otomobiller petrol yakıtlı araçlardan 10 kat fazla satılmaya başlanmıştı çünkü kullanımı daha pratik ve kolaydı(başlangıç için manivelaya gerek yoktu ve araç kontrolü daha iyiydi).
bütün bunlara rağmen ham petrol yataklarının(özellikle texas) bulunması ile petrol ucuz ve kolay bulunur hale geldi. son darbeyi ise henry ford vurdu ve benzinli araçların elektrikli araçlara nazaran yarı yarıya ucuz olmasını sağladı. böylece elektrikli otomobiller tarihe karıştılar, ta ki günümüze kadar. aha kaynak

kablosuz telefonu herkes biliyordur ama yine de bahsedelim.

1880 yılında charles sumner tainter isimli mucit, ışık bazlı telefon icat etti (günümüz fiberoptik haberleşmenin atası desek yeridir). güneş ışığını bir merkezde aynalarla toplayan eleman, bir transmitter kullanarak konuşmacının ağız hareketleriyle titreyen bir mekanizma geliştirdi. karşıda ise bu titreşimleri sese çeviren bir transmitter ile al sana konuşma. aha kaynak

son olarak plastik cerrahi geçmişine bakalım. 

iStock.com


bilinen en eski plastik cerrahi operasyon biraz yakın zamana ait, 3000 yıl öncesine.

2. ramses

öldüğünde onu diğer tarafta karşılayacak firavunlar onu tanıyabilsin diye cesedinde plastik cerrahi yapılmış. burnuna bir parça kemik eklenmiş.

kraliçe nunjmet

ise beline ve yanaklarına dolgular eklendiği tespit edilmiş(estetik kaygısı) ki bu günümüz estetik operasyonlarla aynı mantıkta. hatta bazı belgeler bu operasyonların sadece ölüler üzerinde olmadığını yaşayanlar üzerinde de denenmiş olabileceğini gösteriyor ancak kesin kanıt henüz yok.


m.ö. 6 yy civarında hindistan'da hasar görmüş burun ve kulaklara enseden kesilen deri parçaları dikerek plastik cerrahi operasyon yapıldığı biliniyor.

antik roma'da ise sırt bölgesindeki yara izlerinin yok edilmesi için plastik cerrahi operasyonlar yapılıyordu. çünkü sırttaki iz, o kişinin bir zamanlar köle olduğunu(kırbaç yemiş köle) ya da savaş meydanında arkasını dönüp kaçan ve yaralanan birisi olduğunu gösterir imiş. bu izlerin kaldırılması işinin yapıldığı belli ama nasıl yapıldığı hala net değil. ayrıca yine antik roma'da hamamlarda cıbıldak olunduğundan cinsel organlardaki herhangi bir kusur çok ayıp karşılanırmış ve bu kusurlar operasyonla giderilir imiş.
kadınlarda ise ağır küpeler taşımaktan eğik bükük olan kulaklar düzeltilirmiş.
aha kaynak