SİYASET 13 Şubat 2023
33,6b OKUNMA     182 PAYLAŞIM

Hafızalarını Tazelemek İsteyenler İçin: Deniz Baykal'ın Erdoğan'ın İlk Başbakanlığındaki Rolü Neydi?

Vefat eden Deniz Baykal, yakın tarihimizin önemli figürlerinden biri şüphesiz. Peki hep dile getirilen "Erdoğan'a yardım etti" minvalindeki olay neydi peki? Yaşı yetmeyenler veya hatırlamayanlar için özet geçelim.

deniz baykal... seks kasediyle chp genel başkanlığı'nı bırakmış, koltuğa ancak bu sayede kemal kılıçdaroğlu geçmiştir. seks kasedinden önce kemal kılıçdaroğlu deniz baykal tarafından istanbul büyükşehir belediye başkan adayı olarak gösterilmiş, dede 2009 yerel seçimlerinde de %34 oy alarak o seçimi de kaybetmiştir.

deniz baykal'ı sevmeyenlerin gerekçesi özetle şu

rte'nin başındaki yeni kurulan akp, 2002'deki seçimlerde sadece %34,3 oy almış, fakat cem uzan'ın genç partisi gibi bir sürü parti %6-7'lerde oy alıp %10'luk baraja takılınca meclise sadece iki parti, akp ile chp girebilmişti. bunun üzerine akp, barajlı d'hondt sistemi sebebiyle tbmm'nin yarısından fazlasına hakim olmuştu. söz gelimi %34 oy alan akp, meclisteki koltukların %66'sını kazanmıştı. o zamanlar bakanlar kurulu meclisin içinden çıkıyor ve güvenoyu alıyorlardı, böylece hükümet kuruluyordu. 2002 seçimlerinde, yurt genelinde verilen oyların %44'ü, tbmm'de temsil edilememiştir. ortamlarda “milletin vekili” dersin, kim bilecek?

rte ise her ne kadar akp başkanı olsa da siyaseten seçilmeye yasaklıydı. o yüzden akp'nin 2002'deki ilk hükümetinin başbakanı rte değil abdullah gül'dür. dönemin cumhurbaşkanı sezer, gül'ü hükümeti kurması için görevlendirmiştir. gül akp başkan yardımcısı, rte ise başkan olmaya devam etmiştir.


işte deniz baykal da bu noktada devreye girer

efendim “bir şiir okuduğu” ileri sürülerek siyaseten seçilmeye yasaklanan rte için, meclis nitelikli çoğunluğunu sağlayabilmek adına deniz baykal'ın başındaki chp de “yasağın kaldırılması” yönünde anayasa değiştirilmesinde oy kullanmıştır. yani deniz baykal'ın tercihiyle rte'nin başbakan olabilmesinin, günümüze kadarki sürecin başlangıcının önü açılmıştır…

neticeten anayasa değiştirilerek rte'nin siyaset yasağı kalkmış, akp siirt'teki bir sandık kırıldı diye ysk'ya itiraz etmiş, ysk başvuruyu kabul ederek siirt seçimlerini tekrarlamıştır. böylece siirt'ten bağımsız aday olup seçilen fadıl akgündüz'ün de üyeliği düşmüştür (bkz: siirt jetpaspor)(bkz: jet fadıl). rte tekrarlanan siirt seçimlerinde aday olmuş, seçilmiş ve parlementoya siirt milletvekili olarak girdikten sonra abdullah gül, başbakanlığı kendisine devretmiştir.

öyle ki, gül başbakanken, rte meclis dışındayken bile rte başbakan edasıyla ab ülkelerini gezmiştir. bu konuda 32. gün belgeselleri izlenebilir. ab ülkeleri de rte'nin kazanmasını “askeri vesayet son bulacak, demokratik değerler ön plana çıkacak!” edasıyla karşılamıştır.

velhasılıkelam, deniz baykal'ın 2002'deki tutumu çok kritik olmuştu. rte bugün rte'yse, sebebi deniz baykal'dır. baykal rte'nin kötü gün dostudur. o yüzden kendisi seküler kesim için pek iyi hatırlanmayacak gibi görünüyor.