OYUN 15 Aralık 2020
23,5b OKUNMA     517 PAYLAŞIM

Haftada En Az Birkaç Saat Oyun Oynayan Gamer'ların Rüyalarını Kontrol Edebilmesi

Video oyunları ile rüyalar arasında iyi mi kötü mü bilinemeyen bir ilişki varmış.
iStock

rüyalar ve gamer'lar, bugünkü konumuz bu

Gamer: Oyuncu, video oyunlarını hayatının bir parçası haline getiren kişi.

kanadalı bir bilim kadını 90'larda oğlunun oyunlara olan ilgisinden yola çıkarak uzmanlık alanı olan gamer'lar ve rüya konusunu araştırmaya başlamış. oğlu haftada birkaç defa 2 saati geçmeyen video oyunlar oynuyormuş. araştırmasının merkezine de bu tipteki gamer'ları almış. bugün gamer dediğimiz karakterler bunun çok çok üzerinde saatler oyun başında geçiriyor bence bunu da göz önünde bulunduralım. neyse araştırmanın sonucunda ortaya çıkmışki oyun oynayan kitle rüyalarını kontrol edebiliyormuş. (bkz: lucid dreaming) durumu yani.

rüyada olduklarının farkında olup rüyalarını kontrol edebiliyor, tıpkı oyundaki gibi kendilerini dışardan bir oyun karakteri gibi görüp rüyayı istedikleri gibi yönlendirebiliyorlarmış.


lucid rüya görenler ve gamer'ların ortak yanı da çok yüksek bir odaklanma becerisi ve mekansal farkındalık olduğunu keşfetmiş. gamer'lar sadece rüyalarını değil aynı şekilde kabuslarını da kontrol edebiliyorlar ve bir kabus gördüklerinin farkında olarak bu kabusu istedikleri gibi yönlendirip korku hissinin zevkinin tadını çıkardıkları ortaya çıkmış.

burada bir anti-parantez ile açıklama yapılmış. bir teoriye göre rüyalar ve kabuslar beynimizin bizi normal hayatta karşılaşma olasılığımız düşük ama bir gün karşılaşabileceğimiz durumlara duygusal olarak hazırlama yöntemiymiş. mutluluk, endişe, üzüntü, korku gibi duygularla uyanmamızın ve sonunda neyse rüyaydı diyip toparlanmamızı nedeni bir nevi bunların o durum gerçekten karşımıza çıktığında antremanlı olmamız diye açıklanabilir.


bu açıdan bakıldığında gamer'ların rüyalarının limitlerini kendi kontrolleri ile ele almaları bir açıdan sağlıksız ve tehlikeli görülse de asker, doktor gibi meslek grubundan insanların karşılacakları bu stres düzeyi yüksek anlara hazırlanmaları açısından da olumlu olabileceği düşünülüyormuş. yani rüyasını kontrol edebilen bir asker veya doktor her gece rüyasından en zor senaryoları tekrar tekrar yaşayarak gerçekte yaşayacağı o ana hazırlanabilir diye özetleyebiliriz.

neyse konumuza dönecek olursak, rüya konusu gözlemlenebilir veya ölçülebilir bir konu olmadığı için araştırmalar elbette beyan esaslı. ama teorik olarak rüya ve oyunların sanal alemler olduğu ve gamer'ların oyunlarda bu sanal alemi kontrol etmek becerisini düşünürsek yazılanların gerçek olma ihtimali oldukça yüksek gibi duruyor.

kaynak