YEME İÇME 7 Nisan 2017
40,7b OKUNMA     880 PAYLAŞIM

Halk Arasında "Acı" Dediğimiz Kapsaisin Maddesinin Bilinmeyen Ortaya Çıkış Hikayesi

Kırmızı biberlerin acı olmasını sağlayan, "acı" olarak bildiğimiz tadın literatürdeki ismi kapsaisin maddesinin evrimle gelişen ve pek fazla bilinmeyen bir hikayesi var.
iStock.com


kapsaisin maddesi bitkilerde bir savunma mekanizması olarak evrim sonucunda ortaya çıkmıştır.

biber bitkisi üzerinde mantar oluşumuna gayet uygundur ve aynı zamanda bazı tür böceklere ev sahipliği yapabiliyordu. tabii bu istenmeyen bir durumdu. ve biber bitkisi evrim mekanizması sonucu kapsaisin üretmeye başladı. bu sayede mantarlardan ve zararlı böcekleri kendinden uzaklaştırmayı başardı. yani kapsaisin sadece memelileri değil aynı zamanda böcekleri, kemirgenleri ve mantarları da etkiler.


peki neden kuşları etkilemiyor? çünkü kapsaisin üretmeye başlamadan önce de bu bitkiler kuşlar sayesinde tohumlarını saçabiliyorlardı. bu yüzden kuşların etkilenmemesi lazımdı. buna zaten evrim diyoruz. eğer sende oluşan farklılık daha avantajlı ise genlerini ileriki nesillere daha çok aktarırsın ve böylece sende olan özellik popülasyonda baskın hale gelir.


e madem kapsaisin bu kadar güzel bir şey neden her biberin kapsaisin yani acılık oranı farklı? çünkü kapsaisin üretimi arttıkça bitki üzerindeki stoma sayısı da artıyor. bu da bitki için su kaybı demek. yani çok fazla kapsaisin, o kadar iyi değil. avantajı ile birlikte dezavantajı da var.

sonuç; evrimde her şeyin bir sebebi vardır.