İLİŞKİLER 17 Eylül 2019
125b OKUNMA     859 PAYLAŞIM

Hamilelikte Cinsel Hayat Hakkında Merak Edilenler

Hamilelikte seks yapılır mı? Hamilelikte kaçıncı aya kadar seks yapılabilir? Hamilelikte seks yapmak zararlı mı? Hamilelikte seks hakkında bilinmesi gerekenler.
iStock

hamileliğin 1. trimesterinde (ilk 3 ay) mide bulantısı, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü gibi sebeplerle kadın seks meks düşünemeyecek kadar bitap değilse normal yaşantıya devam edilir. yalnız bu dönemde ufak lekelenmeler (kanama) düşük habercisi ya da tehdidi olabileceğinden dikkate alınmalıdır.

2. trimesterde (ikinci 3 ay) kadının hamilelik belirtileri çoğunlukla yok olmuştur ve karın da çok büyümediği için kadın son derece rahattır. o kadar ki bu döneme ‘hamileliğin balayı’ denir. şaşıracağınız ve asıl merak ettiğiniz şey ise, bu dönemde kadının libidosu tavan yapar. * bu dönemde doktorunuz aksini söylemediyse seks güvenlidir.


3. trimesterde ise seks hala güvenlidir ancak büyüyen ve ağırlaşan çocukla birlikte büyüyen karın artık kadına sıkıntı vermektedir. yatakta dönemez, oturduğu yerden kalkamaz, nefes alamaz hale gelir ve bu kadar kısıtlı hareketlerle seks yapmak da zahmetli hale gelir. aylık be 32. haftadan sonra 2 haftalık kontrollerinizde doktorunuz tarafından yasaklanmadıysa hamilelikte cinsellik son derece normaldir. ancaaaaak kanama varsa kesinkes kaçınılmalıdır.

hatta doğuma yakın zamanlarda doğum kolay başlasın, açılması hızlı olsun diye seks önerilir. (orgazm kasılmaları).

halk arasında birinci trimestr (gebeliğin ilk 16 haftası)'de cinsel ilişkinin düşük ile sonuçlanacağı inancı yaygındır. bilimsel olarak en fazla gebelik kaybının 1. trimestr'de olduğu gebelik kayıplarının cinsel ilişki nedeni ile olmadığı, genetik bozukluklara bağlı olduğu bilinmektedir.

gebeler cinsel istek artışına rağmen cinsel ilişkinin rahim ağzının açılmasını kolaylaştıracağı ve erken doğuma neden olacağı, damarların açılıp kanayacağı, erkek cinsel organının bebeğin başına zarar vereceği gibi asılsız, rahatsız edici düşünce ve inanışlara kapılıp cinsellikten uzak dururlar. her ne kadar orgazm (boşalma) oksitosin (rahim kasını kasıcı madde) salgılanmasına neden olup rahim kasılmalarına yol açsa da bunlar doğumu başlatmaz, erken doğuma neden olmaz.

 


cinsel ilişki bebeğe (fetusa) zarar vermez erkek cinsel organının bebekle fiziksel olarak teması yoktur. anne karnındaki bebek rahim kasları, içinde bulunduğu gebelik kesesi ve kese içindeki sıvı ile darbelere karşı koruma altındadır. rahim ağzı kanalındaki (servikal kanal) salgıların koyulaşması ile oluşan mukus tıkaç bakterilerin ve semenin (sperm) rahim içine girmesini engelleyen bir bariyer oluşturur. cinselliğe engel oluşturacak tıbbi problemler olmadıkça gebelik süresince hatta son güne kadar cinsel ilişki yasak değildir.

Evde Oturarak Mezun Olabilmeyi Sağlayan Güzel Olay: Online Üniversite

Normal Doğum Yapan Birinden: Doğum Anı ve Sonrasında Yaşananlar