YEME İÇME 25 Temmuz 2018
29,1b OKUNMA     789 PAYLAŞIM

Hangi Et Türü Ne Derecede Pişirilerek Yenmeli?

Sözlük yazarı "mamaragan", her et aynı derecede pişmez diyerek etin hangi bölgelerinin ne derecede pişmesi gerektiğini açıklamış.
iStock


hayvanın kullanılan bölgesine göre pişme yöntemleri ve süreleri değişir. tercih sebebi ile az - az/orta - orta - orta/iyi - iyi pişmiş olarak yenilebilen parçalar vardır. ufak biraz bilgilendirme sonrası bu tercihi anlamış olabilirsiniz.

arka 5li set(sokum, nuar, kontrnuar, tranç, incik), döş, gerdan, yanak, pöç gibi parçalar hayvanın sürekli çalışan kasları olduğu için sert parçalardır. haşlama, rosto, amerikan tarzı slowcook bbq gibi yöntemlerle uzun olarak pişirmek zorunda olduğunuz, lif lif hale gelebilecek kadar pişirmeniz gereken parçalardır. az pişirirseniz veya yanlış yöntem ile pişirirseniz lastik kemirseniz daha mantıklı olur. bu parçalar çok ince veya küçük kesilip dövülüp pişme süresi kısaltılabilir ama mantığı anladınız.

sırt, antrikot, kontrafile, bonfile gibi parçalar ise kemiğe çok bağlı olmayan ve az çalışan parçalar olduğundan yumuşak diyebileceğimiz yapıdadır. bu parçaları sipariş ederken az-iyi arası seçimleri yapabilirsiniz. fakat burada et ne kadar çok pişerse hızlı bir şekilde su kaybedeceği için kurumaya ve et aromasını kaybetmeye başlar. burada tercihi o aromayı ne kadar istediğimize ve dokuyu ne kadar istediğimize göre seçim yapabiliriz.

az pişmiş eti kanlı zanneden arkadaşlara da şu bilgiyi verebilirim... o kırmızı sıvı kan değil. kan hayvan kesildikten sonra akar gider. o kırmızı sıvı myoglobin proteini.

https://www.thesun.co.uk/living/3594734/that-red-liquid-on-your-steak-plate-is-not-blood-heres-what-it-really-is/