BASKETBOL 2 Nisan 2021
15,2b OKUNMA     576 PAYLAŞIM

Hangi Model Takımların Şampiyonluğa Ulaştığını Kanıtlayan Euroleague Sezonları

Temsilcimiz Anadolu Efes'in Euroleague normal sezonu ilk 4 sıra içinde bitireceği kesinleştikten sonra şampiyonluk çok ciddi bir ihtimal haline geldi. Peki Euroleague son sezonlarında normal sezonu nasıl geçiren takımlar şampiyon oldu, bu yolda ne yapmak gerekir? Kısaca bir bakalım.
Krunoslav Simon ve Shane Larkin

euroleague'de final four'u heyecanlı yapan şey iki tane tek maç üzerinden eleme oynanması, yani istatistiksel deyimiyle çeşitliliğin zirveye ulaşmasıdır. euroleague'de son 10 yılın normal sezon liderlerine ve şampiyonlarına bakarsanız ne demek istediğimi anlarsınız.

benzer durum yerel kupasını çift değil tek maç üzerinden oynatan liglerde de mevcuttur. bu liglerde sürpriz finalistler ve şampiyonlar çıkabilirken çift maç oynatan ülkelerde sürprize neredeyse hiç yer yoktur.

efes çok formda ve kadro olarak da çoğu zaman sağlıklı ve bir arada kalmayı başardılar. ligin en dominant takımı barcelona'ya karşı da özellikle kısa rotasyonundaki baskınlığı ile avantajları var. ancak, dediğimiz gibi, final four bu. bir tarafta 34 maç oynayıp sıralanmak var, bir tarafta 2 maç oynayıp sıralanmak var. bir tarafta genel averaj, ikili averaj riski var, bir tarafta 1-0 olsun bizim olsun durumu var. kısaca telafi şansın yok, sınavdan ne alırsan notun da o.

efes'le ilgili en büyük tehlike de bu aslında, son maçlarda bayern maçı hariç kafa kafaya oyun oynama alışkanlıkları biraz kayboldu. bayern maçı kaybedilmiş olsa da o açıdan altın değerinde bir maç. eğer final four'da bu "skor koparma" durumu işlemezse, o zaman efes için sorunlar başlar.

obradoviç zamanında çok farklı önde götürdüğü birçok maçta özellikle rotasyona gidip maçı riske atmıştı. bunun dışında da maç içinde birçok durum yarattı. bunu yapmasındaki temel sebep o şartları oluşturup oyuncularını o şartlarda oynatmaya alıştırmak. yoksa normal sezonda 2-3 galibiyet eksik almışsın, rakip seçmişsin... bunlar ufak detaylar. ama normal sezondaki bu bahsettiğim anlar takım için çok değerli. çünkü final-four gibi bir sistemde en çok ihtiyaç duyacağın şey bu: o anlarını oynayacak tecrübeye sahip olmak.

bununla ilgili örnekleri ise şöyle verebiliriz.

2011-12 sezonu cska moskova

o dönem iki ayrı grup bölümü vardı. toplamda 16 maçın 15'ini kazanıp sadece galatasaray'a 68 - 64 kaybettiler. birçok maçını çok rahat kazandı. playoffta bilbao'yu 3 - 1 ile geçtiler. sonra final-fourda panathinaikos'u zar zor 66 - 64 yenip olympiacos'a 62 - 61 kaybettiler ve bu kadar dominant geçen bir sezonda kupayı alamadılar. panathinaikos da olympiacos da o sezon hep yakın maçlar oynadığı için maç sonları oynamayı bilen takımlardı. cska pana'dan zar zor kaçtı ama olympiacos'tan kaçamadı.

2012-13 sezonu cska ve barcelona

bu sezon cska ve barcelona iki dominant takımdı. barcelona sadece 2 maç kaybetmişti, biri cska'ya karşıydı zaten ve yine maçlar ciddi farklarla bitti.

sonra barcelona yarı finalde real madrid'e, cska da yine olympiacos'a hem de önemli farklarla kaybedip üçüncülük maçına çıktılar, koca sezon çöp oldu ikisi için de.

2013-14 sezonu

bu sezon muhtemelen euroleague'deki takım kalitesinin artmaya başladığı sezon. çok fazla takım iyi durumda ve çok dominant bir takım yok. ancak f4'e kalan takımlar real, cska, barcelona ve maccabi üzerinden konuşalım.

barcelona o sezon ikinci turda cska, real ve maccabi'den uzakta kısmen kolay maçlar yaparak ve playoffta da galatasaray ile eşleşip yine kısmen rahat bir tur ile f4'e kaldı. real, maccabi ve scka ise hem kendi aralarında maçlar yaptı hem de kısmen daha zor playoff serileri oynadı.

sonucunda ise f4 yarıfinalinde real barcelona'yı 38 sayı farkla yendi, maccabi cska'yı geçti. finalde de maccabi o formda real'i geçip kupayı aldı. son yıllarda final fourdaki resmen en zayıf takım olarak görülüyordu maccabi, ama kupayı kazanmayı başardı. çünkü tyrece rice ve ricky hamilton kariyerlerinin en sağlam günlerini geçirdi.

2014-15 sezonu

bu sezon dominant olan takımın kazandığı sezonlardan biri. real madrid o dönemki en sağlam takımdı ve final fourda da rahat bir şekilde kupaya uzandı.

2016-17 sezonu

normal sezonu 5. sırada bitiren (18g - 12m, +23 avj), çok yakın maçlar oynayan fenerbahçe'nin playoff ve f4'te hulk gibi rakiplerini ezip kupayı aldığı sezon.

2017-18 sezonu

geçen sezonki filmi beğenen real madrid 5. sıradan (19g-11m) playofflara girip f4'te sezonun tartışmasız en formda iki takımı cska ve fenerbahçe'yi yenip kupayı alıyor. donçiç reis nba'ye gidiyor.

2018-19 sezonu

ligin içinden geçen fenerbahçe şampiyonluğun en büyük adayıyken sakatlık belasına sezonu kaybediyor. cska ise finalde efes'i yenip kupayı alıyor.

söylemeye çalıştığım şey normal sezonun size hiçbir hak sağlamadığı, o son iki maçı oynamadan hiç kimsenin kendini şampiyon ilan edemeyeceğidir.