TARİH 3 Kasım 2023
82,6b OKUNMA     274 PAYLAŞIM

Hayatı Boyunca Selahaddin Eyyubi'ye Kafa Tutup 24 Yaşında Ölen Cüzzamlı Kral: 4. Baldwin

Temmuz 1174 - Mart 1185 arasında hüküm süren ancak küçük yaştan beri boğuştuğu cüzzamdan kurtulamayan çocuk kralın hikayesi.

baldwin iv of jerusalem... (bkz: the leper king) (bkz: cüzzamlı kral) kudüs krallığı'nın 1174 ile 1185 yılları arasındaki hükümdarıdır.

onurlu kral. hastalığı, çocukluğunda bizzat eğitmeni olarak atanan surlu william tarafından, saray avlusunda baldwin ve arkadaşları birbirlerinin kollarını yaralayarak oyun oynarlarken, baldwin'in bu vahşi oyundan herhangi bir şekilde acı duymadığını fark etmesiyle ilk belirtisini vermiştir.

babası'nın vefatının ardından alelacele tahta geçmesi ve henüz 13 yaşında cüzzam teşhisinin koyulması ile birlikte soylular tarafından küçümsenmiş, kısa bir vakit sonra öleceği rivayetleri sarayda çoktan dolaşmaya başlamıştır. hatta bu sebeptendir ki 16 yaşına gelene kadar krallığa onun yerine kral naipleri atanmıştır. ve naipler, baldwin'in bu hastalığından dolayı ülkeyi yönetmekte zorlanacağını varsaydıklarından bizzat kudüs krallığı'nın rakibi selahaddin eyyübi'den barış talep etmişlerdir.

bütün bu olanlar, 4.baldwin'i kendini kanıtlama hırsıyla ve öfkeyle doldurmuş olacak ki tahta geçer geçmez ilk yaptığı iş eyyübilere savaş açmak olacaktı. hem de kaç bin orduyla? 5.000. tarihimize ait olsa övünmelere doyamazdık değil mi? 25.000'lik eyyübi ordusuna karşı 5.000 kişilik ordusuyla sefere çıkmış hırslı bir komutan ve kraldır 4. baldwin.

selahaddin eyyübi, karşısında 16 yaşında hasta bir çocuk olduğunun farkındaydı ve yaptığı hamlelere bakacak olursak onu ziyadesiyle küçümsemiş olmalıydı. zira, 4.baldwinin orduları selahaddin eyyübi'nin ordularını takip ederken eyyübi bu takip için sadece ordularının küçük bir kısmını geride bırakmış, kalan orduları ile de muhtemelen yine rakibini küçümsediğinden yapabileceği en büyük stratejik hatayı yaparak hali hazırda böldüğü orduyu yine 3'e bölüp kudüse ait ramla, arsuf ve lydda adlı 3 ayrı şehri kuşatmayı denemiştir.

bu fırsatı kaçırmayacak olan cüzzamlı kral, ilk başta geride bırakılan orduyu, daha sonra da şehir şehir bölünmüş orduları tek tek takip ederek hepsini yerle yeksan etmiştir. öyle ki selahaddin eyyübi'nin elinde muhafızlarından başkası kalmamış ve canını dahi zor kurtarmıştı.

rivayet olur ki eyyübi bu savaştan sonra muhafızlarına "işte şimdi karşımızda gerçek bir kral var" demiştir.

bu savaşın ardından iki krallık arasında gerçekleşen 5 savaştan 2'sinde cüzzamlı kral, 2'sinde de eyyübi galip olmuş, bir savaş ise sonuçsuz kalmıştır.

beni en çok şaşırtan o'dur ki, kerek kalesinde cüzzamlı kral'ın kız kardeşinin düğünü olacakken henüz ve bütün soylular davetliyken düğüne, 24 yaşındaki kral hastalığının ilerlemesinden ötürü yerinden kalkamamış ve kız kardeşinin düğününe gidemeyerek kudüste kalmıştır. bunu fırsat bilen selahaddin eyyübi, soyluları ve kralın kız kardeşini esir almak ve savaşı kolay yoldan sonlandırmak için kerek kalesini kuşatmış ve neredeyse kesin bir zafere yaklaşmıştır.

ama.. işte işin garibi burada. cüzzamlı kral, haberi alır almaz kudüsteki orduları ile son seferinin emrini verir ve hareket dahi edemeyecek kadar hasta olduğundan askerleri tarafından yatağı ile taşınarak savaş meydanına, savaşı yönetmeye götürülür. bu kazandığı son zafer olacaktı. çünkü kudüse döndükten bir kaç hafta sonra, henüz 24 yaşındayken, cüzzam'dan dolayı hayatını kaybetti 4. baldwin.

ne kadar ilginç değil mi? onur, vatan sevgisi ve hırs; ırk, millet, dil veya engel gözetmiyor. onurlu insan her türlü saygıyla anılmayı hak eder. yüzyıllar ötesinden saygıyla, cüzzamlı kral.