SAĞLIK 28 Eylül 2018
147b OKUNMA     1084 PAYLAŞIM

Hayatı Kabusa Çeviren Hastalık: Hemoroid (Basur) Nedir ve Nasıl Geçer?

İnsanın başına gelebilecek en kötü şeylerden biri için hemoroid desek çok yanılmış olmayız. Bilimsel adı hemoroidal hastalık olan bu illet hakkında bilinmesi gerekenler.
iStock

Hemoroid nedir?

tıp literatüründe hemoroid, vücudun kontinansı için gerekli organlarıdır. majör olarak üç adettir. kas lifleri vardır ve dışkılama refleksi başladığında bu lifler kasılarak hemoroidleri geri çeker, dışkı geçişine izin verir. hatta damar da ihtiva ettiği için penis - klitoris gibi erektil bir organ olduğu düşünülmektedir. normal zamanda osuruğumuzu tutabiliyorsak veya ishal olduğumuzda sicim sicim salmıyorsak bu organların büyük katkısı vardır.

o insana büyük acılar yaşatan hastalığın adı ise hemoroidal hastalıktır. 4 evresi vardır. hatta bunun da ilk iki evresi pek hastalık muamelesi görmez ve diyetle, yaşam şartlarının değiştirilmesiyle kontrol edilmeye çalışılır. son iki evre ise müdahale gerektirebilir. ama bu müdahalelerin ilk amacı hemoroidi almak değildir. çünkü o bir organımızdır, onu severiz. bunun yerine ordaki damarları terbiye etmek, efenime söyleyeyim bi hemoroide uslu durması için çeşitli maddeler enjekte etmek (fibrotikleştirmek) lazım gelir ki sonrasında altımıza kaçırmayalım. ha alınması gereken durumlar da olur mu, olur.

Peki bu hemoroid neden bu kadar sevdiğimiz bir organken sorun çıkarır? 

çünkü biz onu zorlarız. mesela en büyük sebeplerden biri dışkılama isteğimiz gelmeden dışkılamaya çalışmaktır. daha önceden bahsettiğim gibi bu arkadaşların bekçi gibi gelene geçene yol verme mekanizmaları vardır. bunun olması için dışkının rektuma gelip 'abi naber?' demesi gerekir ki geçiş için hazırlıklar yapılsın. ama siz ıkınarak, kasarak hemoroidin üstüne adam yollarsanız, içerdeki basıncı arttırırsanız 'hop babacım nooluyo!' diye engellemeye çalışacaktır o adamı. neticesinde de dışarı pörtleyecektir.

benim hocalarım ota boka hemoroid kesen doktorları hiç sevmez. söylediklerine göre türkiye'de yapılan hemoroid kesim ameliyatlarının yarısından çoğu gereksiz imiş.

Hemoroid nasıl geçer, hemoroide ne iyi gelir?

- büyüğünü yaparken ıkınmak yok!

- ıkınmadan yapabilmek için de ishal edici şeyler yemek lazım. kendi kendine gidiversin diye. her sabah henüz açken 3-5 kuru kayısı şart. ekmek, kola, alkol vb. tıkayıcı yiyeceklerden, muzdan felan uzak durmak gerek. olabildiğince sulu yemelisin. bolca su içmek allahın emri. ve bir de benim tavsiyem akşamları bol yeşillikli salata ye sadece.

- büyüğünü yaptıktan sonra mevzubahis bölgesi kuru tuvalet kağıdıyla kurulamak yok. ya suyla silicen, ya taharet musluğu; ha ben rahat edemem dersen de ıslak mendille şöyle bi siliver, ama aman dikkat, alkolsüz olanından kullan.

- mideyi ve popoyu üşütmemek elzem. ne kadar üşütürsen o kadar zorluyor. hemoroid denen dalga, anüsün iç kısmındaki kılcal damarların öbek halinde dışarı çıkması ve onların içeri gitmesi ve şişliğin mümkün mertebe inmesi için orayı alabildiğine sıcak tutmak gerek.

- her gün duşa 1 veya 2 kere girip duş başlığıyla malum bölgeye 10-15 dakika tazyikli sıcak su tut. doğrudan çarpsın, ısıtsın orayı. müthiş rahatlatır.

bu yaptıkların hemoroidin 1-2 hafta içinde gayet iyi geçmesini sağlar. bunların haricinde eczacının vereceği fitiller, oturma banyoları ve haplar günü kurtarmak için yardımcı oluyor.

- basur memeniz çıktığı an bütün randevularınız iptal edin ve yüzüstü uzanın. kesinlikle üstüne oturmaya çalışmayın.

- ağrınız çoksa yüzüstü yatar pozisyonda kasığınızın altına bir yastık koyun bu anüsün kalp seviyesinin üstünde kalarak anüse yapılan baskıyı azaltıyor ve rahatlama sağlıyor

- en yakın arkadaşınızı arayıp bir daflon tablet ve duphalac sürüp isteyin. daflon 24 saatten sonra az biraz rahatlatıyor. rektal kremlerin hiçbiri ise yaramıyor, boşuna uğraşmayın.

- basurken minimum yemek tüketin daha çok sıvı tüketin. zira ilk 3-4 gün tuvalete çıkmamak gerekiyor aksi takdirde başur memesi iyileşmeden zorlanınca ilk baştaki en kötü haline dönüyor ve iyileşme süreci iki katına çıkıyor.

- günde 5-6 defa 15'er dakika bir leğene, evet leğene! (mümkünse mavi legene) banyo yaptığınız sıcaklıkta şu koyup oturun bir yandan tesbih çekin. isteğe göre bu pozisyonda charles bukowski'nin "dünyanın bütün götleri ve benimki" adli öyküsünü okuyup yalnız olmadığınızı hatırlayarak teselli olabilirsiniz.

- 5. güne kadar bõyle geldiyseniz az daha sabredin.

- sıçma zamanınızın geldiğini hissettiyseniz duphalac şuruptan iki ölçek için ve birkaç saat sonra tuvalete girin.

- şimdi durum böyleyken sıçma korkunuzu anlıyorum ama sakin olmanız gerek. kasılmalar durumu zorlaştırır aşırı korkup gerildiyseniz tercihen sakinleştirici alın.

- yediklerinize içtiklerinize o kadar dikkat etmenize rağmen hala kabızsınız değil mi? yapacak bir şey yok. o kadar gün kalas gibi yatınca insanın boku bağırsağının şeklini alıyor kalıp gibi.

- bu tuvaletten sonra iki gün daha aynı şekilde yatmak gerekiyor ve anüsteki hemoroidler 7. günden sonra geri yerine dönüyor. geçmiş olsun

Hemoroide iyi gelmeyen gıdalar

- karabiber: böyle bir baharatın varolduğunu unutun. yok. hiç icat olmadı.

- kırmızı biber: gördüğünüz anda kaçın.

- bulgur: benim gibi yıllardır hemoroid diyeti yapıyorsanız "aa, evet ya, bulgur pilavı diye bişi vardı, hatta kısır falan da yapılırdı di mi?" diyeceksiniz zamanla...

- domates: yemeğin içinde fena değildir ama çiğ hali pis, kötü, kaka... (çekirdeklidir zira)

- patlıcan: iyi gelmez, fena yapar.

- gaz yapan yiyecekler: aşırı gaz yaptığı basınçla hemoroidi dışarı fırlatır, fazla yemeyin.hele atak zamanlarında aman diyeyim... süt, yumurta, lahana, karnabahar, fasulye, nohut, mercimek... uzak durun. (eee, ne yiycez o zaman demeyin, şehriye çorbası iyidir, güzeldir, candır...)

- unutmayın; kabız da olmamalısınız, ishal de... ikisi de zararlıdır. ishal de yine gaz gibi basınca maruz bırakacağından, hemoroidi pırtlatır. o yüzden kabızlığı gidermek için yiyeceğiniz kuru kayısıyı abartmayın.

- mayalı gıdalar: bira, şarap, (özellikle atak zamanlarında) boza, beyaz ekmek, pasta, kek gibi her türlü mayalı gıdalardan uzak durun.

Kabızlığa Ne İyi Gelir?